Η Πολωνία ανέβασε στο διαδίκτυο ονόματα και φωτογραφίες 10.000 φρουρών του Άουσβιτς

Η Πολωνία ανέβασε στο διαδίκτυο ονόματα και φωτογραφίες 10.000 φρουρών του Άουσβιτς Facebook Twitter
1

To κρατικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας ανέβασε στο διαδίκτυο την πρώτη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με ονόματα, προσωπικές πληροφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και φωτογραφίες, περίπου 10.000 ανθρώπων που εργάστηκαν στη φρουρά του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Το Ινστιτούτο ελπίζει πως η βάση δεδομένων που περιέχει 9,686 ονόματα -σχεδόν όλοι τους Γερμανοί- και συγκροτήθηκε με βάση ιστορικά αρχεία από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία και εν μέρει από τη Ρωσία (σ.σ. η πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της χώρας είναι περιορισμένη), θα λειτουργήσει ως απόδειξη πως το στρατόπεδο εξόντωσης όπου δολοφονήθηκαν σχεδόν 1,1 εκατ. άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, αλλά και Πολωνοί, Ρομά καθώς και πολιτικοί κρατούμενοι), δεν διοικούνταν από Πολωνούς.

Το αρχείο που είναι προϊόν της συνεργασίας του ιστορικού Aleksander Lasik, του εν λόγω πολωνικού Ινστιτούτου και του Μνημείου του Άουσβιτς - Μπιρκενάου, βασίζεται εν πολλοίς σε μία λίστα που κατάρτισε ο πρώτος έπειτα από τριακονταετή έρευνα.

«Το δικαστικό σύστημα απέτυχε και εγώ κάνω ότι θα έπρεπε να κάνει ένας ιστορικός: Να αποκαλύψω όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου» δήλωσε ο Lasik.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, σχεδόν 200 πρώην φρουροί του στρατοπέδου συγκέντρωσης είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Η βάση δεδομένων για τους φρουρούς και τους διοικητές του Άουσβιτς είναι διαθέσιμη στα πολωνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Με στοιχεία από Guardian και BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
" 200 πρώην φρουροί του στρατοπέδου συγκέντρωσης είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμη εν ζωή ".Αιντε να ψάξουμε τα νεκροταφεία και να σκάψουμε τούς τάφους τώρα..... Δε ξέρω αλλά αυτά τα πράγματα δεν εχουν λογική πλέον.