LIVE!

Ο Ζούκερμπεργκ μηνύει εκατοντάδες κατοίκους της Χαβάης για να τους διώξει από τη γη των προγόνων τους

Ο Ζούκερμπεργκ μηνύει εκατοντάδες κατοίκους της Χαβάης για να τους διώξει από τη γη των προγόνων τους Facebook Twitter
7

Μηνύσεις κατά εκατοντάδων κατοίκων από τη Χαβάη φέρεται να έχει υποβάλλει ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, σε μία προσπάθεια να τους αναγκάσει να πουλήσουν τα οικόπεδά τους για να εξασφαλίσει περισσότερο ιδιωτικό χώρο γι' αυτόν και την οικογένειά του.

Το 2014, ο δισεκατομμυριούχος CEO του Facebook έδωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 700 εκτάρια γης στο νησί Kauai της Χαβάης, αλλά δεν του ανήκει το 100% της έκτασης.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, περίπου 12 μικρότερα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στην έκταση του Ζούκερμπεργκ ανήκουν εδώ και πάνω από δύο αιώνες σε οικογένειες γηγενών ή πολίτες της Χαβάης που έχουν γεννηθεί  στο νησί. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ζουν εκεί ή να μπαίνουν μέσα στην έκταση όποτε το θελήσουν.

Μέσω των μηνύσεων, ο συνιδρυτής του Facebook επιδιώκει να αναγκάσει τις οικογένειες αυτές να πουλήσουν τη γη που κατέχουν σε δημόσιους πλειστηριασμούς, προφανώς για να αποκτήσει την καθολική κυριότητα της έκτασης και να απαγορεύσει την πρόσβαση.

«Είναι πολύ συνηθισμένη στη Χαβάη η ύπαρξη μικρών, ξεχωριστών αγροτεμαχίων γης μέσα στα όρια μιας ευρύτερης έκτασης, με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους να έχουν κατακερματιστεί ή να έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου» εξήγησε στο Mashable μέσω γραπτής του δήλωσης ο Κeoni Shultz, συνήγορος του Ζούκερμπεργκ στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι η συνήθης διαδικασία για να ταυτοποιηθούν όλοι οι πιθανοί συνιδιοκτήτες, να εξακριβωθεί το είδος της ιδιοκτησίας και να εξασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν, ο καθένας θα λάβει το ανάλογο αντίτιμο για το ποσοστό που κατέχει», προσθέτει η ανακοίνωση.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της Χαβάης η διαδικασία είναι μεν νομότυπη, αλλά δεν σημαίνει πως είναι και εύκολη για τους ντόπιους ιδιοκτήτες. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους, αλλά και γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις τους με τη γη των προγόνων τους.

Αν ο δικαστής αποφασίσει να προχωρήσει σε δημοπρασία της γης είναι ξεκάθαρο ποιος θα κερδίσει, σχολιάζει το Mashable.

Από τους δικαιούχους, μόνο ο Carlos Andrade, ένας συνταξιούχος καθηγητής του πανεπιστημίου της Χαβάης, χρησιμοποιεί ενεργά το οικόπεδο που βρίσκεται στην έκταση του Ζούκερμπεργκ, αλλά υποθετικά πολλοί μπορούν να πράξουν το ίδιο σε περίπτωση που το θελήσουν.

Οι εναγόμενοι έχουν 20 μέρες για να απαντήσουν στις αγωγές και αν δεν το πράξουν, χάνουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στις νομικές διαδικασίες που θα επακολουθήσουν.

Με στοιχεία από Mashable και Daily Mail

Πολιτισμός
7

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
Ευχομαι πραγματικά να τη χασει τη δικαστική διαμάχη.Εύχομαι η απλοί γηγενείς κάτοικοι του μικρού νησιού να μην υποχωρήσουν και να έχουν πάντα το δικαίωμα να πηγαίνουν όποτε θέλουν στη γη των προγόνων τους.
Όλοι τους ίδιοι είναι. Μου αρέσει που κάποιοι τους έχουν και σαν πρότυπα. Κάνουν και δήθεν φιλανθρωπίες για να δείξουν ότι έχουν καλή ψυχή.Από την φάτσα φαίνεται το 'καρτούν' τι είναι..
δεν υπαρχει περιπτωση ο φτωχος απλα να μυριστηκε φραγκα και να προσπαθει να αρμεξει την γελαδα?.καμια συμπαθεια για τον ζουκερμπεργκ,αλλα η ειδηση μου θυμισε μια ιστορια σε νησι της ελλαδος που μια αλυσιδα σουπρμαρκετ ηθελε καποιες εκτασεις και ενας ντοπιος ορκιζοταν οτι το χωραφι του δεν το δινει για ολα τα λεφτα του κοσμου και οντως δεν το δωσε για ολα,ηταν αρκετο οτι του δωσανε μερικες χιλιαδες ευρω παραπανω απο την αξια του και μετα το μετανιωσε,οχι που το πουλησε αλλα που δεχτηκε αμεσως γιατι θα μπορουσε να χε παρει μερικα ακομη