Κίνα: 27 χρόνια μετά το μακελειό στην Τιανανμέν, το Πεκίνο ακόμη παρακολουθεί και προφυλακίζει ακτιβιστές

Κίνα: 27 χρόνια μετά το μακελειό στην Τιανανμέν, το Πεκίνο ακόμη παρακολουθεί και προφυλακίζει ακτιβιστές Facebook Twitter
2

Κινέζοι ακτιβιστές κρατούνταν ή τελούσαν υπό αστυνομική επιτήρηση σήμερα, επέτειο της αιματηρής καταστολής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιανανμέν το 1989, τη στιγμή που οι μητέρες σπουδαστών που σκοτώθηκαν κατήγγελλαν την αμνηστία του κράτους και "27 χρόνια λευκού τρόμου".


Έξι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποιητή Λιάνγκ Ταϊπίνγκ, έχουν τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη από την αστυνομία του Πεκίνου μετά τη διοργάνωση ιδιωτικής τελετής μνήμης της 4ης Ιουνίου, ανακοίνωσε η κινεζική μη κυβερνητική οργάνωση Weiquanwang. Είναι ύποπτοι για "πρόκληση διαπληκτισμών και υποδαύλιση ταραχών", σύμφωνα με τη μκο, η οποία ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος ακτιβιστής "αγνοείται" τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα.

 

Κίνα: 27 χρόνια μετά το μακελειό στην Τιανανμέν, το Πεκίνο ακόμη παρακολουθεί και προφυλακίζει ακτιβιστές Facebook Twitter

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών στην Τιανανμέν, το κομμουνιστικό καθεστώς συνεχίζει να απαγορεύει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό, για το οποίο δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία, δεν μιλούν τα μέσα ενημέρωσης και λογοκρίνουν άγρια στο Διαδίκτυο.


Όπως και τις άλλες χρονιές, οι "Μητέρες της Τιανανμέν", μια ένωση γονέων που έχασαν παιδιά στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, τελούσαν υπό αυστηρή αστυνομική επιχείρηση.

Κίνα: 27 χρόνια μετά το μακελειό στην Τιανανμέν, το Πεκίνο ακόμη παρακολουθεί και προφυλακίζει ακτιβιστές Facebook Twitter
Κίνα: 27 χρόνια μετά το μακελειό στην Τιανανμέν, το Πεκίνο ακόμη παρακολουθεί και προφυλακίζει ακτιβιστές Facebook Twitter


Η Zανγκ Σιανλίνγκ, που έχασε τον 19χρονο γιο της το 1989, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε σήμερα σε ένα νεκροταφείο στο Πεκίνο μαζί με άλλους δέκα γονείς για ένα μνημόσυνο στους τάφους των παιδιών τους --υπό τον αυστηρό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. "Μας παρακολουθούν από την περασμένη εβδομάδα. (...) Περίπου 30 ( αστυνομικοί με πολιτικά) ήταν στο νεκροταφείο, στελεχώνοντας μια μικρή ομάδα, είπε η γυναίκα.


Από την πλευρά της, η 79χρονη Ντινγκ Ζιλίν που είναι και ιδρύτρια της ένωσης "Μητέρες της Τιανανμέν" ήταν υπό αυστηρό κατ΄οίκον περιορισμό, η αστυνομία είχε κόψει γραμμή του τηλεφώνου της, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ. Οι προσπάθειες για επικοινωνία με την Ντινγκ σταματούσαν στο ακόλουθο μήνυμα: "Ο χρήστης με τον οποίο επιθυμείτε να επικοινωνήσετε, δεν επιτρέπεται να λαμβάνει κλήσεις".

Κίνα: 27 χρόνια μετά το μακελειό στην Τιανανμέν, το Πεκίνο ακόμη παρακολουθεί και προφυλακίζει ακτιβιστές Facebook Twitter


Οι "Μητέρες της Τιανανμέν" διακρίθηκαν αυτή την εβδομάδα, με ανοικτή επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η μκο China Human Rights Defenders. "Για τις οικογένειες των θυμάτων, αυτά είναι 27 χρόνια λευκού τρόμου, πνιγμού (...) Η αστυνομία μας παρακολουθεί, υποκλέπτει τις συνομιλίες μας, διωκόμαστε, τελούμε υπό κράτηση, οι υπολογιστές μας κατάσχονται", τονίζουν οι δεκάδες υπογράφοντες την επιστολή. "Η κυβέρνηση μας αγνόησε, ισχυριζόμενη ότι η σφαγή της 4ης Ιουνίου ουδέποτε συνέβη", αλλά "η αλήθεια είναι με το μέρος μας", γράφουν.


Από την πλευρά του, ο Τσεν Γκουάνγκ, πρώην στρατιώτης που έγινε καλλιτέχνης, δέχτηκε επισκέψεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας τις εβδομάδες πριν από την 4η Ιουνίου, ενώ και χθες αστυνομικοί τον επισκέφθηκαν για αρκετές ώρες, όπως δήλωσε στο AFP . Μια προειδοποίηση, όπως ο ίδιος εκτιμά: στην 25η επέτειο, το 2014, ο Τσεν είχε τεθεί υπό κράτηση ένα μήνα μετά μια καλλιτεχνική παράσταση που δόθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα της Τιανανμέν.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια