Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα

Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα Facebook Twitter
2
Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα Facebook Twitter

Σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας της γαλλίδας Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ, ερευνήτρια το Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τουλούζης, οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες όπως το να μετρούν ή ακόμα και να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα.

Η Αβαργκέ-Ουεμπέρ, που τιμήθηκε σήμερα για το έργο της από το ίδρυμα L'Oreal-Unesco "Για τις γυναίκες και την επιστήμη", ανακάλυψε τον περίπλοκο όσο και συναρπαστικό κόσμο των μελισσών ενώ έκανε την πρακτική της.

"Αντιλήφθηκα ότι τα έντομα αυτά ήταν ικανά να εκτελούν πολύπλοκες πράξεις. Και μάλιστα μάθαιναν πολύ πιο γρήγορα από τους πιθήκους. "Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα πρωτεύοντα είναι έξυπνα, όμως κάνουν λάθος", δηλώσε η ίδια.

Τα πειράματα που πραγματοποίησε η Αβαργκέ-Ουεμπέρ επέτρεψαν να αποδειχθεί εμπειρικά ότι οι μέλισσες ξέρουν να μετρούν και αναγνωρίζουν τα πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι αν τις τοποθετούσε σε έναν λαβύρινθο, οι μέλισσες εντόπιζαν τα διαφορετικά σημάδια, τα μάθαιναν πολύ γρήγορα και αμέσως μετά επέλεγαν να ακολουθήσουν το σημάδι που θα τις οδηγούσε στην έξοδο, όπου τις περίμενε η "ανταμοιβή" τους.

Μολονότι ο εγκέφαλός τους έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δεν κατευθύνονται μόνο από το ένστικτό τους.

Η Γαλλίδα ερευνήτρια ελπίζει ότι με τα μελλοντικά πειράματά της θα κατανοήσει πώς οι μέλισσες πραγματοποιούν αυτές τις πολύπλοκες πράξεις μολονότι διαθέτουν τόσους λίγους νευρώνες (μόνο 1 εκατομμύριο, σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια του ανθρώπου). Ίσως ο εγκέφαλός τους να διαθέτει μια μέθοδο πιο αποτελεσματική από εκείνη των ανθρώπων στη διαχείριση των πληροφοριών ή ένας νευρώνας να χρησιμοποιείται για πολλές διαφορετικές εργασίες.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM
«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια