ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η δολοφονία του εισαγγελέα Μαρσέλο Πέτσι

Η δολοφονία του εισαγγελέα

Marcelo Pecci


 

30 χρόνια ακριβώς (- 25 Μαΐου 1992) μετά τη δολοφονία από τη μαφία του Ιταλού δικαστή Giovanni Falcone, της επίσης δικαστή γυναίκας του Francesca Morvillo, και των τριών νέων αφοσιωμένων αστυνομικών Rocco Dicillo, Antonio Montinaro and Vito Schifani 


 

Η δολοφονία του Παραγουανού εισαγγελέα Μαρσέλο Πέτσι Facebook Twitter
Ο εισαγγελέας Marcelo Pecci. Φωτ. Hoy Paraguay


 

Ο εισαγγελέας Πέτσι δολοφονήθηκε στην Κολομβία

Η μαφία επιστρέφει στις δολοφονίες δικαστών


Giorgio Bongiovanni  

ANTIMAFIADuemila
Associazione Culturale Falcone e Borsellino - 11 Μαΐου 2022 


Η μαφία δεν σταμάτησε ποτέ τις σφαγές. Ούτε στην Ιταλία ούτε στη Νότια Αμερική. Χθες είχαμε την είδηση ότι σκοτώθηκε ο εισαγγελέας της Παραγουάης, Μαρσέλο Πέτσι, ο οποίος ασχολιόταν εδώ και καιρό με το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Σκοτώθηκε την Τρίτη στην Κολομβία από ένα κομάντο ενόπλων που επέβαιναν σε τζετ σκι. Εκεί περνούσε τον "μήνα του μέλιτος" με τη σύζυγό του σε ένα νησί έξω από την Καρταχένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλοι πυροβόλησαν το ζευγάρι την ώρα που βρισκόταν στην παραλία κοντά σε έναν τοπικό φρουρό, ο οποίος δεν έπαθε τίποτα.
Αυτή η δολοφονία είναι μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση όχι μόνο για τους δικαστές της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι έχουν αναλάβει δράση κατά των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και για εκείνους της χώρα μας.
Επειδή δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι τα ναρκωτικά που παράγονται στη Νότια Αμερική, στην Κολομβία, τη Βολιβία ή τη Βραζιλία και στη συνέχεια διέρχονται μέσω Αργεντινής, Ουρουγουάης και Παραγουάης, χρηματοδοτούνται από την ιταλική μαφία ('Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra).
Έτσι, αν οι Narcos της Παραγουάης έλαβαν την άδεια να ταξιδέψουν στην Κολομβία και να σκοτώσουν τον δικαστή, είναι εξίσου λογικό να υποθέσουμε ότι η ίδια άδεια πρέπει να δόθηκε κι από τους χρηματοδότες της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών.
Και είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος της κοκαΐνης που κατάσχεται κάθε χρόνο στο λιμάνι του Gioia Tauro [λιμάνι του Ρέτζιο ντι Καλάμπρια -σ.σ.], καθώς και σε άλλα λιμάνια, εισάγεται από τη μαφία της Καλαβρίας, η οποία, εδώ και χρόνια, ελέγχει επίσης ορισμένα από τα σημεία άφιξης εμπορευμάτων από χώρες της Νότιας Αμερικής, στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες, εξάλλου, δείχνουν μια σημαντική επιστροφή της Cosa Nostra στη διακίνηση ναρκωτικών, με τις οικογένειες να ξαναρχίζουν να πληρώνουν τοις μετρητοίς.
Τέτοιο είναι το βάρος ενός εγκληματικού συστήματος που μπορεί να φτάνει σε κέρδη τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (με χαμηλές εκτιμήσεις).
Χωρίς τη συγκατάθεση των Ιταλοαμερικανών και των Καναδών της 'Ndrangheta, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Δεν πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι οι πιο πρόσφατες απειλές κατά του επικεφαλής εισαγγελέα του Καταντζάρο, Nicola Gratteri, προήλθαν από το εξωτερικό.
Υπάρχει ελπίδα ότι ακόμη και μετά από αυτή την πολλοστή αιματηρή ενέργεια, η ιταλική τράπεζα DNA, στο όνομα της διεθνούς συνεργασίας που πάντα ήλπιζε ο Giovanni Falcone, θα είναι σε θέση να διαβάσει τους φακέλους αυτών των ερευνών ώστε να μπορέσει να πληροφορήσει τις ιταλικές νομαρχίες και τις εισαγγελίες που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Από την πλευρά μας, με τους συνεργάτες μας στη Νότια Αμερική, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, σήμερα το Csm [Consiglio superiore della magistratura - Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο -σ.σ.] με παρέμβαση του αντιπροέδρου Ermini, θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον δικαστή.  Εκφράζουμε κι εμείς με τη σειρά μας τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια μετά τη στυγερή δολοφονία. 

Η δολοφονία του εισαγγελέα Μαρσέλο Πέτσι Facebook Twitter
Με τη σύζυγό του, τη δημοσιογράφο Claudia Aguilera, στις γαμήλιες διακοπές τους στη νήσο Barú. Φωτ. Instagram / @aguileraclaudia


 

Παραγουάη: δολοφονήθηκε ο εισαγγελέας Μαρσέλο Πέτσι, αποφασισμένος και διαυγής σταυροφόρος κατά των ναρκωτικών

TV5 Monde - 15 Μαΐου 2022

Αθόρυβος, αλλά χωρίς να φέρεται με το γάντι, ο Marcelo Pecci, ο εισαγγελέας της Παραγουάης που δολοφονήθηκε σε ηλικία 45 ετών στην Κολομβία, ήταν ένας αποφασισμένος δικαστής, σχολαστικός στον αγώνα του κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών και δεν δίσταζε να λέει την αλήθεια για τη διαφθορά και την απειλή των καρτέλ στη χώρα του.

"Ζητάω πεισματικά να αναλαμβάνονται πραγματικά οι ευθύνες", έλεγε ο Marcelo Pecci, σε μια από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις, στο κανάλι Telefuturo. "Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία το γεγονός ότι υπάρχει διαφθορά ", πρόσθετε ο δικαστής, η κηδεία του οποίου πραγματοποιείται την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Παραγουάης.

"Η διαφθορά είναι παντού. Όλοι οι θεσμοί έχουν στους κόλπους τους διεφθαρμένους παράγοντες, αλλά πρέπει να είμαστε σταθεροί και ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του. Αν όχι, θα πάρουμε τον δρόμο της Χουάρεζ, της Σιναλόα...", προειδοποίησε, αναφερόμενος στο Μεξικό και στην κυριαρχία των μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών.

Ο Marcelo Pecci, τον οποίο φίλοι και οικείοι χαιρέτισαν ως "ήρωα" και "πατριώτη" την Παρασκευή σε πορεία προς τιμήν του στην Ασουνσιόν, δολοφονήθηκε την Τρίτη στην παραλία του νησιού Barú, στην Κολομβία. Εκεί περνούσε τον μήνα του μέλιτος με την πρόσφατα έγκυο σύζυγό του, την Κολομβιανή δημοσιογράφο Claudia Aguilera.

Πριν από το ταξίδι του, ο M. Pecci προετοίμαζε τη δίκη του Βραζιλιάνου Waldemar Pereira, φερόμενου ως μέλους της ισχυρής εγκληματικής οργάνωσης Primeiro Comando Capital (PCC), ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου το 2020.

Ήταν μία από τις επιτυχίες του δικαστή στο πλαίσιο του τμήματος της Γενικής Εισαγγελέως Sandra Quiñonez, της οποίας θεωρούνταν το δεξί χέρι. Είχε επίσης βρεθεί στο επίκεντρο πολύκροτων υποθέσεων, όπως η έρευνα για την απαγωγή και τη δολοφονία της κόρης του πρώην προέδρου Raul Cubas το 2005 ή η σύλληψη το 2020 του πρώην αστέρα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Ronaldinho για χρήση πλαστών διαβατηρίων. [...]

Ο προορισμός του μήνα του μέλιτος ήταν γνωστός. "Ήταν μια κάπως αθώα στάση, το να γνωστοποιείς όλες τις κινήσεις σου", συλλογιζόταν ο Arnaldo Giuzzio, πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Γραμματείας κατά των ναρκωτικών, υπονοώντας ότι το έγκλημα θα μπορούσε να είχε παραγγελθεί από την Παραγουάη. Ο ίδιος μιλώντας στο AFP, δηλώνει πεπεισμένος ότι η δολοφονία "είναι ένα μήνυμα που στέλνεται σε άλλους εισαγγελείς, σε άλλους δικαστές, στην αστυνομία κατά των ναρκωτικών".

"Πώς μπορώ εγώ, ως εισαγγελέας, ως διευθυντής μιας έρευνας, να παρακινήσω τους ερευνητές όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό;", αναρωτιόταν ο Marcelo Pecci αναφερόμενος στη διαφθορά στη συνέντευξή του στο Telefuturo. Ένα ερώτημα που αντηχεί με ακόμη πιο σκοτεινό τρόπο μετά τη δολοφονία του.

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ ένα άρθρο του Roberto Saviano: Giovanni και Francesca, η πρόκληση της αγάπης στα χαρακώματα

Και στο Netflix την ταινία: Paolo Borsellino. Adesso tocca a me (Πάολο Μπορσελίνο. Και τώρα η σειρά μου), του Ιταλού σκηνοθέτη Francesco Miccichè (2017).

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ