Ημερολόγια Μουντιάλ: Και ξαφνικά, σκληρά εθνο-politics στο ΠΚ!

Ημερολόγια Μουντιάλ: Και ξαφνικά, σκληρά εθνο-politics στο ΠΚ! Facebook Twitter
Ο Σακίρι σκόραρε, ανατρέποντας το προβάδισμα των Σέρβων, και πανηγυρίζει ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών σχηματίζοντας με τα χέρια του τον αητό – έμβλημα της αλβανικής σημαίας.
12

Ακόμα και λίγο πριν την έναρξή του, είχε μια οσμή βραδυφλεγούς καύσεως που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε κάποιου είδους έκρηξη αν το επέτρεπαν οι περιστάσεις, ο χθεσινός αγώνας Σερβίας – Ελβετίας.

Το διέβλεπε κανείς από το κοντράστ κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων ανάμεσα στην πώρωση των Σέρβων παικτών (ο Μίτροβιτς ειδικά έμοιαζε να βρίσκεται σε κατάσταση εθνικής έκστασης) και την τυπική στάση προσοχής των αντιπάλων τους που εκπροσωπούσαν μια χώρα η οποία μας χαλάει τη μισή διασκέδαση, που είναι η φιλοπαίγμων ενασχόληση με τα εθνικά στερεότυπα κάθε χώρας.

Ποιος μπορεί να φέρει στο μυαλό του έναν χαρακτηριστικό Ελβετικό ανθρωπότυπο; Τι εκπροσωπεί ακριβώς μια χώρα που είναι γνωστή κυρίως για την ουδετερότητα, τα ρολόγια, το avant-pop ντουέτο των Yello και τις τράπεζες που πάει ο ξένος «κοσμάκης» τα λεφτά του για να μην τα δηλώσει στη χώρα του;

Προσωπικά πάντως, απεχθάνομαι τις εκδηλώσεις εθνικισμού / αλυτρωτισμού πάσης φύσεως και προσμένω σ' αυτό το Μουντιάλ περισσότερους πανηγυρισμούς κωλοπαίδιστικης και εθνομηδενιστικής έμπνευσης, όπως εκείνον τον περιβόητο πανηγυρισμό του Ρόμπι Φάουλερ σ' ένα ντέρμπι του Merseyside κάποτε, όταν πήγε να «σνιφάρει» μετά το γκολ, όλη τη γραμμή του άουτ, ή του τέρματος, όπως είναι το σωστό.

Πολλοί σοκαρίστηκαν πληροφορούμενοι ότι συνέβησαν περιστατικά έντονης πολιτικής θερμότητας στον συγκεκριμένο αγώνα (ή και σε οποιονδήποτε αγώνα συμμετείχε η «αόρατη» Ελβετία). Μάλλον δεν γνώριζαν ότι στην ενδεκάδα των Ελβετών υπήρχαν και τρεις παίκτες Αλβανικής (Κοσοβάρικης) καταγωγής, οι δύο εκ των οποίων (ο Τσάκα και ο Σακίρι) σκόραραν, ανατρέποντας το προβάδισμα των Σέρβων, και κατόπιν πανηγύρισαν ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αητό – έμβλημα της αλβανικής σημαίας.

Την ίδια στιγμή, έβραζαν στις κερκίδες οι Σέρβοι αλλά και αρκετοί Ρώσοι οπαδοί (υπήρχε πανό που διακήρυττε την αδελφοσύνη των δύο λαών ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «Σερβία-Ρωσία! Σερβία –Ρωσία!»). Μπορεί να υποθέσει κανείς πόσο «πόνεσαν» οι συγκεκριμένοι πανηγυρισμοί – ο «αλβανικός» πανηγυρισμός αποτελεί χοντρό εθνικιστικό ταμπού για «μας», πόσο μάλλον για τους ορθόδοξους αδελφούς Σέρβους που είναι πιο ζόρικοι και από τους ορθόδοξους μεγάλους αδελφούς Ρώσους, δεν μπορούμε να βρούμε άλλα πιο χαλαρά και παραθαλάσσιας προδιάθεσης «αδέλφια», τους Πορτογάλους φερ' ειπείν; - αλλά ευτυχώς δεν συνέβησαν περαιτέρω έκτροπα στις κερκίδες ή αλλού.

Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει λίγο, πώς να το πούμε, αχάριστο (και δυνάμει εμπρηστικό) να πανηγυρίζεις ως παίκτης υπέρ διαφορετικού κράτους από εκείνο το εθνόσημο του οποίου φέρεις στη φανέλα, η Ελβετία όμως είναι πολιτισμένη σε κωματώδη βαθμό χώρα και τέλος πάντων οι δύο ποδοσφαιριστές (αμφότεροι βγάζουν το ψωμί τους στην Αγγλία) μπορούν να επικαλεστούν κάποιους σοβαρούς λόγους για τον «αλυτρωτικό» πανηγυρισμό τους.

Ημερολόγια Μουντιάλ: Και ξαφνικά, σκληρά εθνο-politics στο ΠΚ! Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει λίγο, πώς να το πούμε, αχάριστο (και δυνάμει εμπρηστικό) να πανηγυρίζεις ως παίκτης υπέρ διαφορετικού κράτους από εκείνο το εθνόσημο του οποίου φέρεις στη φανέλα, η Ελβετία όμως είναι πολιτισμένη σε κωματώδη βαθμό χώρα και τέλος πάντων οι δύο ποδοσφαιριστές (αμφότεροι βγάζουν το ψωμί τους στην Αγγλία) μπορούν να επικαλεστούν κάποιους σοβαρούς λόγους για τον «αλυτρωτικό» πανηγυρισμό τους.

Ο αδελφός του Τσάκα επέλεξε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Εθνικής Αλβανίας ενώ ο πατέρας του είχε φυλακιστεί (και ξυλοφορτωθεί αγρίως) από το καθεστώς της πρώην Γιουκοσλαβίας για την καμπάνια του υπέρ ενός ανεξάρτητου Κοσόβου και εξαναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ελβετία, όπως και οι γονείς του Σερντάν Σακίρι, ο οποίος, λίγες μέρες μόλις πριν τον επίμαχο αγώνα (λες και το 'χε προβλέψει το έργο) δήλωνε μεταξύ άλλων:

«Για τους γονείς μου, είναι μια στιγμή μεγάλης περηφάνιας να με βλέπουν να παίζω στο Παγκόσμιο Κύπελο, επειδή ήρθαν στην Ελβετία με τίποτα στα χέρια τους, και δούλεψαν σκληρά για να εξασφαλίσουν μια καλή ζωή στα παιδιά τους. Νομίζω ότι τα media συχνά παρεξηγούν τα συναισθήματά μου για την Ελβετία. Νοιώθω ότι έχω δύο πατρίδες. Τόσο απλό είναι. Η Ελβετία έδωσε τα πάντα στην οικογένειά μου κι εγώ προσπαθώ να δώσω τα πάντα για την εθνική ομάδα.

»Το 2012, όταν παίξαμε εναντίον της Αλβανίας, έβαλα σηματάκια από τις σημαίες της Ελβετίας, της Αλβανίας και το Κοσόβου στα παπούτσια μου και κάποιες από τις Ελβετικές εφημερίδες έγραψαν πολλά αρνητικά εναντίον μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί, είναι απλά μέρος της ταυτότητάς μου. Το μεγαλείο της Ελβετίας είναι η φιλοξενία που παρέχει σε ανθρώπους που προέρχονται από πόλεμο και φτώχια και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Η Ελβετία έχει λίμνες και βουνά και όλα αυτά, έχει όμως κι ένα πάρκο στη Βασιλεία που έπαιζα μπάλα μικρός μαζί με Τούρκους, Σέρβους, Αλβανούς, Αφρικανούς, και παραδίπλα ήταν μαζεμένα ντόπια κορίτσια και Γερμανοί ράπερ. Η Ελβετία είναι για όλους...»

Ημερολόγια Μουντιάλ: Και ξαφνικά, σκληρά εθνο-politics στο ΠΚ! Facebook Twitter
Ο Ρόμπι Φάουλερ σ' ένα ντέρμπι του Merseyside κάποτε, όταν πήγε να «σνιφάρει» μετά το γκολ, όλη τη γραμμή του άουτ, ή του τέρματος, όπως είναι το σωστό.


Τι να του πεις, έχει τα δίκια του... Προσωπικά πάντως, απεχθάνομαι τις εκδηλώσεις εθνικισμού / αλυτρωτισμού πάσης φύσεως και προσμένω σ' αυτό το Μουντιάλ περισσότερους πανηγυρισμούς κωλοπαίδιστικης και εθνομηδενιστικής έμπνευσης, όπως εκείνον τον περιβόητο πανηγυρισμό του Ρόμπι Φάουλερ σ' ένα ντέρμπι του Merseyside κάποτε, όταν πήγε να «σνιφάρει» μετά το γκολ, όλη τη γραμμή του άουτ, ή του τέρματος, όπως είναι το σωστό.

12

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Καλά αν έκανε ένας Έλληνας τον σταυρό του ή φορούσε μια μπλούζα που έλεγε ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική, θα είχε αναθεματιστεί.Συν τοις άλλοις,https://www.protothema.gr/world/article/762060/kosovo-to-eldorado-ton-valkanion-/όταν η χώρα σου είναι δημιούργημα της Αμερικής, της Γερμανίας και της Αγγλίας που διαμέλισαν τη Σερβία και έδωσαν την εξουσία σε εμπόρους οργάνων, δεν ξέρω αν σε κάνει και πολύ εθνικά υπερήφανο αυτό.
Το ίδιο είπαν και κάποιοι 200 χρόνια πριν, για την Ελλάδα, δημιουργία των μεγάλων δυνάμεων, και διαμελισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Άσε που το Κόσοβο είναι και εθνικά πιο ομοιογενείς από την Ελλάδα τότε και τώρα. 95% του πληθυσμού Αλβανοί. Όσο για τους ηγέτες της χώρας, είναι νόμιμα εκλεγμένοι από τους πολίτες της. Ασχοληθείτε με τα δικά σας θέματα, και να σέβεστε τους γείτονες όπως θα θέλατε να σας σέβονται. Και επίσης Ηπειρώτης ή Βυζαντινός δεν σημαίνει έλληνας. Εγώ είμαι και νιώθω υπερήφανος Ηπειρώτης, Αλβανός αλλά και Έλληνας.
Αδερφέ σε όλα μαζί σου αλλά ξεχνάς ένα:Το σκαλδαλωδες σπρώξιμο από τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ανεξάρτητου Κοσόβου.Ούτε οι ίδιοι οι Κοσοβαροι δεν το περίμεναν /ήθελαν. Φαντάζεσαι τη Βόρειο Ήπειρο ανεξάρτητο κράτος με τσαμπουκά κάποιας υπερδύναμης; Αντίθετα τρεις φορές έχει απελευθερωθεί η Βόρειος Ήπειρος και τρεις φορές επεστράφη. "Σπυρο-Μηλιο αρχηγέ της Χειμάρρας σταυραϊτέ".Κατά τα λοιπά Έλληνες και Αλβανοί όσο κι αν οι εθνικιστές τους έχουν θέματα είναι πολύ πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο λαό. Προσωπικά μιλώντας εμμένω ότι η μοναδική λύση για τα Βαλκάνια είναι ενιαία ομοσπονδία αλά Ρήγας.Από τη σημαία της Αλβανίας στη φουστανέλα των τσολιάδων είμαστε πολύ κοντά.
Κουβέντα να γίνεται:Ο Μιαούλης πήγαινε στην εθνοσυνέλευση με διερμηνέα διότι δεν μιλούσε ρωμαίικα. Μόνο αρβανίτικα.Ο Κολοκοτρώνης μιλούσε για την δημιουργία ελληνοαρβανίτικου έθνους (σ.σ. κράτους) με δυο θρησκείες καθώς κι ο ίδιος ήταν αδερφοποιτός με Αρβανίτη (Αλή Φαρμάκη).Όποιος έχει κάποιον φίλο/συγγενή με επώνυμο Τσάμη, Λιόση, Γκέκα, Αρβανιτίδη, -άκη ή Αρναούτογλου κτλ ας ομιλήσει περί "καθαροτήτων" στα Βαλκάνια.Η λέξη Πλάκα, ναι η Πλάκα της Αθήνας, είναι αρβανίτικη. Γριά, σημαίνει, δηλαδή η παλιά πόλη. Πλιάκα Ατίνα λέγαν οι Αρβανίτες που μέναν τριγύρω (από Λουτράκι και Χαλκίδα μέχρι Πόρο και Κερατέα) και εννοούσαν την παλιά πόλη, το αθηναϊκό άστυ. Απλά να για να μην μπερδεύεται το πράμα, άλλο οι Τουρκαλβανοί κι άλλο οι Αρβανίτες. Πως οι Αρβανίτες γκρέμισαν όλα τα τζαμιά στο Φανάρι της Ηλείας, το οποίο κατοικείτο από Τουρκαλβανούς;Καλό είναι στα Βαλκάνια, καθώς εδώ δεν είναι παίξε-γέλασε όπως λέει κι ο ποιητής, να κάνουμε focus στο τι μας ενώνει και να αφήνουμε τις "καθαρότητες" και τις "μαγκιές" (όπως πχ τους ανεμίζοντες αετούς από Κοσοβάρους σε ματς με Σέρβους) για άλλους. Γι' αυτούς που δεν ξεκινάνε παγκόσμιο πόλεμο όποτε αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους.
Τους ηγέτες της χώρας του κοσσοβου, τους προώθησαν οι Δυτικοί και οι ίδιοι μετά μετάνιωσαν για αυτό, όταν κατάλαβαν τι φίδι έτρεφαν στον κόρφο τους.Το συμβούλιο της Ευρώπης κατηγόρησε τον χασίμ θατσι για έμπορο οργάνων Επίσης η Καρλα Ντελ Πόντε που οδήγησε τον Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης ανέφερε για στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα στην Αλβανία τα οποία έπαιρναν τα όργανα των Σέρβων και τα πωλούσαν στον κόσμο όλο. Οπότε η σύγκριση του κοσσόβου με την Ελλάδα είναι παντελώς άστοχη.Ακόμη, 100 χρόνια πριν το Κοσσοβο ήταν επαρχία της Γιουγκοσλαβίας με καθαρά σλαβικό πληθυσμό, αλλά η τεχνητή υποβάθμιση και ο μεγαλοιδεατισμός των αλβανών με τις συνεχόμενες γεννήσεις, οδήγησε στην κατάσταση αυτήΗ Ελλάδα σε σέβεται όσο τίποτα άλλο, όταν τότε που έγινε η εξέγερση των πυραμιδών, έστελνε στρατιωτικά πλοία με φαρμακευτική βοήθεια καθώς και τρόφιμα σε πολλές περιοχές. Συν τοις άλλοις υποδέχτηκε κοντά στο 1εκ μετανάστες από την Αλβανία. Εσύ μονίμως τόσο με τον ραμα που δημιουργεί προβλήματα με την Α0Ζ, όσο και με τους τσάμηδες τους συνεργάτες των ναζί, ονειρεύεστε τσαμουριά.
Βρίσκω εντελώς ακατάλληλο το πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα για να δείξεις την φιλοπατρία σου, την έχθρα σου και όλα σου τα πολιτικά ιδεώδη με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια, γενικά ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από μεγάλη μερίδα ατόμων που είναι φίλαθλοι με βρίσκει εντελώς ασύμφωνη όπως κι αν έχει. Αν θέλει να κάνει έναν πολιτικό αγώνα, ας διαλέξει άλλο πλαίσιο κι επιχειρήματα όσο μεγάλο κι αν είναι το συναισθηματικό του φορτίο. Αυτά που γίνονται είτε για τις εντυπώσεις ότι από γνήσιο φανατισμό, δεν βοηθάνε κάπου. Κρίμα που τ' αθλήματα και ειδικά το ποδόσφαιρο που πέφτουν τρελά λεφτά, έχουν χάσει τον αρχικό τους σκοπό και ομορφιά.
Ναχαμε να λέγαμε: η αλβανική σημαία είναι το φλαμπουρο του Γεωργίου Καστριώτη. Ασχέτως της καταγωγής αυτού, έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάμπολλα, η σημαία του ήταν η πολεμική βυζαντινή σημαία. Δηλαδή η σημαία μιας ορθόδοξης, ελληνοκεντρικής αλλά διεθνούς αυτοκρατορίας.Εκεί που ο εθνικισμός αυτοαναιρειται...
Ο οποίος κατά τον σύγχρονό του και βιογραφο του M.Barletius ήταν "Πρίγκιπας των Ηπειρωτών ",όπως Ηπειρωτη τον θεωρούσε και ο Paganel ενώ ο Moore αναφέρει ως πατέρα του τον Ιωάννη Καστριωτη Ελληνα βασιλέα της Ηπείρου με μακεδονική καταγωγή. Ο Τουρκος ιστορικός H. Inalcik πράγνατι μεταξύ άλλων εντόπισε το όνομα του Ιωάννη Καστριώτη, πατέρα του Σκεντέρμπεη, σε κατάλογο χριστιανών τιμαριούχων της Αλβανίας του 1431/1432.Ο ίδιος ο Σκεντερμπεης σε επιστολή του στον άρχοντα του Ταραντα ονόμαζε εαυτόν Ηπειρώτη.
Εγώ δεν μπόρεσα να κρατηθώ, το ίδιο είχα πάθει με το συμβάν στον αγώνα Αλβανία -Σερβία (όταν πέταξαν με drone τη σημαία με τον δικέφαλο και τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλιωρα και την επιγραφή autochthonous) χωρίς να γνωρίζουν μάλλον την ιδιαίτερη αγάπη που είχε στην Ελλάδα και το πολιτικό του πρόταγμα για Ελληνοαλβανικη συνομοσπονδία.Ακριβώς όταν ο εθνικισμός αυτοαναιρείται όπως έγραψες.