Vezené Santorini: Η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρεται για πρώτη φορά εκτός Αθήνας

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Ο Άρης Βεζενές και ο ιδιοκτήτη του CavoTagoo, Νίκος Λιάκος έδωσαν τα χέρια προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα κι έντονη γευστική εμπειρία.
0

Μια ειδικά σχεδιασμένη, μήκους τριών μέτρων εστία συνδυάζεται με το γευστικό βάθος των φυσικών υλικών του νησιού σε ένα εστιατόριο-ιδέα που γεννήθηκε πάνω από μερικά Nikka ουίσκι, σε μια χειμωνιάτικη συζήτηση, σε μια από τις πιο ωραίες μπάρες της Αθήνας – αυτή του Birdman. Κάπως έτσι ο Άρης Βεζενές και ο ιδιοκτήτη του CavoTagoo, Νίκος Λιάκος έδωσαν τα χέρια προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα κι έντονη γευστική εμπειρία.

Ύστερα από δέκα χρόνια επιδραστικής παρουσίας στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρεται για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, σε ένα θεαματικό σημείο της Σαντορίνης με θέα την απόκοσμη ομορφιά της καλντέρας. Όπως λέει γελώντας ο κορυφαίος σεφ, «επιστρέφω εκεί απ’ όπου ξεκίνησα την καριέρα μου, στο εστιατόριο Santorini στην Greektown του Σικάγο, πριν από 25 χρόνια».

Πιστεύοντας στη δύναμη της απλότητας, το εστιατόριο ταιριάζει την αυθεντικότητα των ντόπιων πρώτων υλών με τη δημιουργικότητα του Vezené σε ένα μοναδικό περιβάλλον ανοιχτής φωτιάς. Πρόκειται για μια ευέλικτη ιδιοκατασκευή, με πολλαπλές θέσεις ψησίματος σε διαφορετικά ύψη για να ψήνονται με ακρίβεια ψάρια, κρέατα και λαχανικά.

Πάνω στην ανοιχτή φωτιά του Vezené Santorini δημιουργείται ένα μενού όπου γη και θάλασσα συνδιαλέγονται.

Πάνω στην ανοιχτή φωτιά του Vezené Santorini δημιουργείται ένα μενού όπου γη και θάλασσα συνδιαλέγονται. Από τη μία, καλοσιτεμένες côte de boeuf και onglet, πικάνια αρνιού και σιτεμένο πρόβατο. Από την άλλη, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, χριστόψαρα και σκορπίνες, θαλασσινά από το Αιγαίο και το Ιόνιο καρυκεύονται με το άρωμα της θράκας.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Από το 2011, όταν πρωτοάνοιξε το Vezené της Αθήνας, ο σεφ φρόντισε να αναδείξει την ανωτερότητα της ολιστικής διαχείρισης του κρέατος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερες κοπές, «ψαγμένες» ράτσες και την αργή ξηρά ωρίμανση.

Από τις χύτρες οι οποίες κρέμονται πάνω από τη φωτιά αναδύονται αρώματα ενώ στα τηγάνια μελώνουν τραχανότα, σπαγγετάδες και γιουβέτσια. Στον ξυλόφουρνο ψήνονται ανοιχτά flatbreads, μελιτζάνες, χέλια, χταπόδια και καπνίζονται οι ζωμοί που χρησιμοποιούνται στις παρασκευές.

Υλικά ταυτισμένα με την Ελλάδα, το ξύλο της ελιάς και οι κληματόβεργες, αποτελούν τις βασικές καύσιμες ύλες και ενισχύονται με αρωματικά ξύλα. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εξελιγμένη εκδοχή της ελληνικής σχάρας που αγκαλιάζει τις γευστικές μας αναμνήσεις και ταυτόχρονα εξελίσσει την τοπική παράδοση.

Τόσο πάνω από το κρέας όσο και στα θαλασσινά, η κουζίνα χρησιμοποιεί γάρο, αγουρίδα, οξύμελι, σπιτικό ξύδι από σαντορινιές ποικιλίες σταφυλιών, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και καυτερή πιπεριά που αλείφεται με βούρτσες θυμαριού και δεντρολίβανου. Το κλασικό λαδολέμονο αποκτά ένταση από ψητά λεμόνια, περγαμόντο και κουμκουάτ.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Το μενού συμπληρώνεται από ελληνικά crudo αρτυμένα με λεμόνι, μανταρίνι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μάραθο.

Το μενού συμπληρώνεται από ελληνικά crudo αρτυμένα με λεμόνι, μανταρίνι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μάραθο και φυσικά τα δημοφιλή πιάτα του Vezené, όπως η αχινομακαρονάδα, το παστίτσιο - ταρτάρ και τα αχνιστά όστρακα σε ασύρτικο κρασί.

Από το 2011, όταν πρωτοάνοιξε το Vezené της Αθήνας, ο σεφ φρόντισε να αναδείξει την ανωτερότητα της ολιστικής διαχείρισης του κρέατος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερες κοπές, «ψαγμένες» ράτσες και την αργή ξηρά ωρίμανση. Εφαρμόζοντας σταθερά αυτήν τη nose-to-tail τακτική, αρνάκι, κατσικάκι, πουλερικά και ασυνήθιστες κοπές βοδινού από σπάνιες αυτόχθονες ράτσες σιτεύονται σε ειδικό θάλαμο αργής ωρίμανσης εντός του εστιατορίου στη Σαντορίνη, αποκτώντας πολυσύνθετη γεύση, με τη γνωστή πλέον τεχνογνωσία.

Η κάβα ακολουθεί το πνεύμα και την ολιστική προσέγγιση της κουζίνας του Vezené με ποιοτικές και ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού, ενώ τα χειροποίητα κεραμικά πιάτα που δημιούργησαν ειδικά για το Vezené Santorini καλλιτέχνες κεραμίστες, ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο τεχνικής τους εμπνευσμένο από τα φυσικά πετρώματα της θηραϊκής γης.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Πρόκειται για μια ευέλικτη ιδιοκατασκευή, με πολλαπλές θέσεις ψησίματος σε διαφορετικά ύψη για να ψήνονται με ακρίβεια ψάρια, κρέατα και λαχανικά.
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter

Vezené Santorini (Cavo Tagoo Santorini), 2286028900

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Selene Santorini

Γεύση / Η ιστορική Selene της Σαντορίνης στην καλύτερή της φάση

Το εμβληματικό εστιατόριο που πλέον λειτουργεί μέσα στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον μια παλιάς καθολικής μονής έχει φέτος στο τιμόνι της κουζίνας του τον Έκτορα Μποτρίνι και προσφέρει εμπνευσμένα μενού που μένουν αξέχαστα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Γεύση / Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Τρεις επαγγελματίες της μουσικής, ερασιτέχνες και λάτρεις του κρασιού, δημιούργησαν το μοναδικό wine bar του νησιού στον γραφικό οικισμό του Κάστρου. Το Loggia προσφέρει φυσικά κρασιά κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, παντρεύει δύο τέχνες έχοντας την πιο ζηλευτή θέα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα «Ριζά» της Λήμνου γνωρίζουν τη δύναμη της δικής τους πρώτης ύλης

Γεύση / Στα «Ριζά» της Λήμνου γνωρίζουν τη δύναμη της δικής τους πρώτης ύλης

Ένα σπουδαίο γαστροκαφενείο δουλεύει με υλικά από τον δικό του κήπο και μόνο με όσα προσφέρει το νησί, μαγειρεύοντας όσο πιο απλά γίνεται και αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών του. Ο Λουκάς Μάιλερ και ο Άκης Μπλετσογιάννης είναι αυτοί που θα θέλετε να ευχαριστήσετε αφήνοντας το τραπέζι σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
gemista classic

Γεύση / Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου

Ο σεφ που είχε κάνει την Αθήνα να θέλει τα γεμιστά της αλλιώς και να τρώει ντομάτες που δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαίνονταν, μας δίνει τη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του και όλα τα μυστικά για να τα φτιάξουμε κλασικά και υπέροχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Fine drinking / Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Σε ένα παλιό σπίτι του γοητευτικού οικισμού, το Theosis αναδεικνύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την κυκλαδική τέχνη, αφηγείται με τα ποτά του μυθικούς έρωτες και δεν μοιάζει με κανένα άλλο cocktail bar των Κυκλάδων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ