ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Vezené Santorini: Η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρεται για πρώτη φορά εκτός Αθήνας

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Ο Άρης Βεζενές και ο ιδιοκτήτη του CavoTagoo, Νίκος Λιάκος έδωσαν τα χέρια προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα κι έντονη γευστική εμπειρία.
0

Μια ειδικά σχεδιασμένη, μήκους τριών μέτρων εστία συνδυάζεται με το γευστικό βάθος των φυσικών υλικών του νησιού σε ένα εστιατόριο-ιδέα που γεννήθηκε πάνω από μερικά Nikka ουίσκι, σε μια χειμωνιάτικη συζήτηση, σε μια από τις πιο ωραίες μπάρες της Αθήνας – αυτή του Birdman. Κάπως έτσι ο Άρης Βεζενές και ο ιδιοκτήτη του CavoTagoo, Νίκος Λιάκος έδωσαν τα χέρια προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα κι έντονη γευστική εμπειρία.

Ύστερα από δέκα χρόνια επιδραστικής παρουσίας στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, η εμπειρία του εστιατορίου Vezené μεταφέρεται για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, σε ένα θεαματικό σημείο της Σαντορίνης με θέα την απόκοσμη ομορφιά της καλντέρας. Όπως λέει γελώντας ο κορυφαίος σεφ, «επιστρέφω εκεί απ’ όπου ξεκίνησα την καριέρα μου, στο εστιατόριο Santorini στην Greektown του Σικάγο, πριν από 25 χρόνια».

Πιστεύοντας στη δύναμη της απλότητας, το εστιατόριο ταιριάζει την αυθεντικότητα των ντόπιων πρώτων υλών με τη δημιουργικότητα του Vezené σε ένα μοναδικό περιβάλλον ανοιχτής φωτιάς. Πρόκειται για μια ευέλικτη ιδιοκατασκευή, με πολλαπλές θέσεις ψησίματος σε διαφορετικά ύψη για να ψήνονται με ακρίβεια ψάρια, κρέατα και λαχανικά.

Πάνω στην ανοιχτή φωτιά του Vezené Santorini δημιουργείται ένα μενού όπου γη και θάλασσα συνδιαλέγονται.

Πάνω στην ανοιχτή φωτιά του Vezené Santorini δημιουργείται ένα μενού όπου γη και θάλασσα συνδιαλέγονται. Από τη μία, καλοσιτεμένες côte de boeuf και onglet, πικάνια αρνιού και σιτεμένο πρόβατο. Από την άλλη, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, χριστόψαρα και σκορπίνες, θαλασσινά από το Αιγαίο και το Ιόνιο καρυκεύονται με το άρωμα της θράκας.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Από το 2011, όταν πρωτοάνοιξε το Vezené της Αθήνας, ο σεφ φρόντισε να αναδείξει την ανωτερότητα της ολιστικής διαχείρισης του κρέατος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερες κοπές, «ψαγμένες» ράτσες και την αργή ξηρά ωρίμανση.

Από τις χύτρες οι οποίες κρέμονται πάνω από τη φωτιά αναδύονται αρώματα ενώ στα τηγάνια μελώνουν τραχανότα, σπαγγετάδες και γιουβέτσια. Στον ξυλόφουρνο ψήνονται ανοιχτά flatbreads, μελιτζάνες, χέλια, χταπόδια και καπνίζονται οι ζωμοί που χρησιμοποιούνται στις παρασκευές.

Υλικά ταυτισμένα με την Ελλάδα, το ξύλο της ελιάς και οι κληματόβεργες, αποτελούν τις βασικές καύσιμες ύλες και ενισχύονται με αρωματικά ξύλα. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εξελιγμένη εκδοχή της ελληνικής σχάρας που αγκαλιάζει τις γευστικές μας αναμνήσεις και ταυτόχρονα εξελίσσει την τοπική παράδοση.

Τόσο πάνω από το κρέας όσο και στα θαλασσινά, η κουζίνα χρησιμοποιεί γάρο, αγουρίδα, οξύμελι, σπιτικό ξύδι από σαντορινιές ποικιλίες σταφυλιών, λάδι αρωματισμένο με μαϊντανό και καυτερή πιπεριά που αλείφεται με βούρτσες θυμαριού και δεντρολίβανου. Το κλασικό λαδολέμονο αποκτά ένταση από ψητά λεμόνια, περγαμόντο και κουμκουάτ.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Το μενού συμπληρώνεται από ελληνικά crudo αρτυμένα με λεμόνι, μανταρίνι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μάραθο.

Το μενού συμπληρώνεται από ελληνικά crudo αρτυμένα με λεμόνι, μανταρίνι, ελαιόλαδο, δυόσμο, μάραθο και φυσικά τα δημοφιλή πιάτα του Vezené, όπως η αχινομακαρονάδα, το παστίτσιο - ταρτάρ και τα αχνιστά όστρακα σε ασύρτικο κρασί.

Από το 2011, όταν πρωτοάνοιξε το Vezené της Αθήνας, ο σεφ φρόντισε να αναδείξει την ανωτερότητα της ολιστικής διαχείρισης του κρέατος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερες κοπές, «ψαγμένες» ράτσες και την αργή ξηρά ωρίμανση. Εφαρμόζοντας σταθερά αυτήν τη nose-to-tail τακτική, αρνάκι, κατσικάκι, πουλερικά και ασυνήθιστες κοπές βοδινού από σπάνιες αυτόχθονες ράτσες σιτεύονται σε ειδικό θάλαμο αργής ωρίμανσης εντός του εστιατορίου στη Σαντορίνη, αποκτώντας πολυσύνθετη γεύση, με τη γνωστή πλέον τεχνογνωσία.

Η κάβα ακολουθεί το πνεύμα και την ολιστική προσέγγιση της κουζίνας του Vezené με ποιοτικές και ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού, ενώ τα χειροποίητα κεραμικά πιάτα που δημιούργησαν ειδικά για το Vezené Santorini καλλιτέχνες κεραμίστες, ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο τεχνικής τους εμπνευσμένο από τα φυσικά πετρώματα της θηραϊκής γης.

Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Πρόκειται για μια ευέλικτη ιδιοκατασκευή, με πολλαπλές θέσεις ψησίματος σε διαφορετικά ύψη για να ψήνονται με ακρίβεια ψάρια, κρέατα και λαχανικά.
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter
Vezené Santorini: Μια γαστρονομική τελετουργία εμπνευσμένη από την απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστειογενούς νησιού Facebook Twitter

Vezené Santorini (Cavo Tagoo Santorini), 2286028900

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Selene Santorini

Γεύση / Η ιστορική Selene της Σαντορίνης στην καλύτερή της φάση

Το εμβληματικό εστιατόριο που πλέον λειτουργεί μέσα στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον μια παλιάς καθολικής μονής έχει φέτος στο τιμόνι της κουζίνας του τον Έκτορα Μποτρίνι και προσφέρει εμπνευσμένα μενού που μένουν αξέχαστα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Γεύση / Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Τρεις επαγγελματίες της μουσικής, ερασιτέχνες και λάτρεις του κρασιού, δημιούργησαν το μοναδικό wine bar του νησιού στον γραφικό οικισμό του Κάστρου. Το Loggia προσφέρει φυσικά κρασιά κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, παντρεύει δύο τέχνες έχοντας την πιο ζηλευτή θέα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα «Ριζά» της Λήμνου γνωρίζουν τη δύναμη της δικής τους πρώτης ύλης

Γεύση / Στα «Ριζά» της Λήμνου γνωρίζουν τη δύναμη της δικής τους πρώτης ύλης

Ένα σπουδαίο γαστροκαφενείο δουλεύει με υλικά από τον δικό του κήπο και μόνο με όσα προσφέρει το νησί, μαγειρεύοντας όσο πιο απλά γίνεται και αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών του. Ο Λουκάς Μάιλερ και ο Άκης Μπλετσογιάννης είναι αυτοί που θα θέλετε να ευχαριστήσετε αφήνοντας το τραπέζι σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
gemista classic

Γεύση / Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου

Ο σεφ που είχε κάνει την Αθήνα να θέλει τα γεμιστά της αλλιώς και να τρώει ντομάτες που δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαίνονταν, μας δίνει τη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του και όλα τα μυστικά για να τα φτιάξουμε κλασικά και υπέροχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Fine drinking / Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Σε ένα παλιό σπίτι του γοητευτικού οικισμού, το Theosis αναδεικνύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την κυκλαδική τέχνη, αφηγείται με τα ποτά του μυθικούς έρωτες και δεν μοιάζει με κανένα άλλο cocktail bar των Κυκλάδων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ