Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia. Φωτ.: Γιώργος Βενιός
0

Μαρμάρινες και σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες, οικόσημα, κτίσματα παλιά με ξύλινα μπαλκόνια μέσα σε πλακόστρωτα και στενά δρομάκια που λειτουργούν και ως οροφές σπιτιών. Αυτό είναι το σκηνικό στο Κάστρο της Σίφνου, στο οχυρό με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά που πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τη δυναστεία των Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Παρέμεινε η πρωτεύουσα του νησιού έως το 1836. Σήμερα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό που μπορεί να περιπλανηθεί κάνεις στο νησί. Είναι από αυτά τα μέρη που νομίζω πως όλοι θα ήθελαν να κατοικήσουν, έστω και για λίγο.

Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται μέσα από τις λότζιες, τις αρχαίες εισόδους - στοές που κάποτε σφάλιζαν και προστάτευαν τους κατοίκους του. Βγαίνοντας από μια λότζια θα αντικρύσετε το μοναδικό τοπίο του αρχαίου λιμανιού και λίγο πιο πέρα το ξωκλήσι των Επτά Μαρτύρων. Έχοντας μπροστά σας τα μαγευτικά Σεράλια θα κατεβείτε τα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στα τραπέζια του νέου και μοναδικού wine bar του νησιού, στo Loggia.

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν.

Στον χώρο που κάποτε, στα 80’s, λειτουργούσε ένα μπαρ κι έπειτα μια ψησταριά - αναψυκτήριο, ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς διατήρησαν το όνομα που του έδωσαν οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες του για να υλοποιήσουν την ιδέα τους που γεννήθηκε σε lockdown. Η φιλία τους είναι ντυμένη με μουσική, οι δύο πρώτοι υπήρξαν συμμαθητές και μετά από χρόνια άνοιξαν μαζί ένα στούντιο ηχογραφήσεων στον Κεραμεικό, ο Ορέστης έχει δημιουργήσει τους Imam Baildi και ο Νώντας τους Acid Baby Jesus. Γι’ αυτό και στη δική τους Loggia βάζουν βινύλια στο πικάπ, από Stevie Wonder μέχρι Boards of Canada.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
O Ορέστης Φαληρέας, ο Νίκος Λάβδας και ο Νώντας Παππάς. Φωτ.: Μαρία Μαράκη
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Aυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες. Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Τις καραντίνες τους λοιπόν τις πέρασαν μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας κρασιά. Έτσι, σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν όσες φιάλες τους άρεσαν σε ένα μέρος με αδιαμφισβήτητα ζηλευτή τοποθεσία, σε ένα μαγαζί που αποδεικνύει ότι η γνωριμία μας με το κρασί μπορεί να είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool. «Κάποιοι σκέφτονται πως για να βγουν σε ένα wine bar πρέπει να μιλάνε τη “γλώσσα” του κρασιού, έχουν ένα άγχος ότι απαιτείται να καταλαβαίνουν και να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε να θεωρείται κάτι απλό και καθημερινό το να επιλέξεις ένα ποτήρι κρασί και να το απολαύσεις παράλληλα με μια εκπληκτική θέα».

Τα κρασιά που αγαπούν οι τρεις τους είναι τα οργανικά, βιοδυναμικά, φυσικά και παραδοσιακά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Στη σφιχτή by the glass λίστα τους που ανανεώνεται καθημερινά έχοντας επτά με οκτώ ετικέτες δεν υπάρχει κάποια που να μην έχουν απολαύσει πρώτα οι ίδιοι «δεν φέρνουμε κάτι που δεν έχουμε δοκιμάσει μόνο επειδή έχει όνομα και θα το επιλέξει πιο εύκολα ο κόσμος», εξηγούν. Όσο για τις επιλογές σε φιάλη, αυτή τη στιγμή διαθέτουν στους συντηρητές τους περίπου 400 διαφορετικές ετικέτες.

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός

Αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι τους αρέσουν πολύ τα ασύρτικα, ενώ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όσο εσείς μοιράζεστε τη φιάλη της επιλογής σας ανοίγουν και οι ίδιοι δυο-τρεις που έχουν παραγγείλει για να τις γνωρίσουν προτού σας τις προτείνουν, το κρασί άλλωστε είναι ατελείωτο. Για τους μυημένους, αυτά που δοκίμασαν τελευταία και τους ενθουσίασαν είναι ο Orange Pοδίτης 2019 από το οινοποιείο Μαρκόγιαννη στην Ολυμπία, το Ασύρτικο 2019 από το Οινοποιείο Ασλάνη στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή ήταν η λίστα τους μία από τις μέρες που τους επισκέφθηκα: Άωτον Σαββατιανό 2019, Τετράμυθος Ρετσίνα Αμφορέα Naturε 2020, Τάτση Μαλαγουζιά 2018, Santo wines “Santorini fine lees” 2019, Oenops Απλά ροζέ 2020, Μανουσάκης “Nostos Pink” 2020, Sant'or Αγιωργίτικο Natural 2019, Θυμιόπουλος «Γη και Ουρανός» 2018, Kαρανίκα Brut Cuvée Spéciale 2018.

Για τα πλούσια και προσεγμένα πλατό τους φέρνουν τυριά από τη Νάξο, από την Κρήτη και την Τήνο, μια φίλη τους έστειλε από τον Άη Στράτη, φυσικά αξιοποιούν την παραγωγή της Σίφνου. Τα αλλαντικά τους είναι από την Ευρυτανία και την Κέρκυρα, τα λαχανικά τους είναι ντόπια και βιολογικά από το κτήμα του Ναρλή που καπνίζει τις μελιτζάνες στον ξυλοφούρνο μαζί με τη ρεβυθάδα που σιγοψήνει κάθε Σάββατο, με αυτές φτιάχνουν τη μελιτζανοσαλάτα τους.

Το Loggia είναι έτοιμο να σας σερβίρει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, από τις 8 το απόγευμα. Ποια είναι όμως η σύνδεση του κρασιού με τη μουσική; «Είναι και τα δύο τέχνη», λένε κι έχουν δίκιο.

Loggia, Κάστρο-Σίφνος, 2284031965

Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Στο Loggia της Σίφνου η γνωριμία με το κρασί είναι ανεπιτήδευτη και πραγματικά cool Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Βενιός
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Manouka sommelier

Γεύση / Manouka: To νέο wine bar συστήνει ελληνικούς αμπελώνες στο μπαλκόνι με την πιο όμορφη θέα

Η νέα άφιξη στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Utopia είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αμπέλια, ενώ το μενού με τις μεσογειακές γεύσεις τιμά τα ΠΟΠ προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Γεύση / Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα all-day bar, ενώ το Junior Does Wine φτιάχτηκε για να μας αποδείξει ότι η έξοδος για κρασί μπορεί να είναι χαλαρή και διασκεδαστική. Υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι τύποι που ανυπομονούν να μας φιλοξενήσουν στα πρώτα μας ραντεβού για ποτό μετά από πολύ καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ