Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
0

Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη η αθανασία της ψυχής έρχεται όταν έχουμε αποβάλει όλα μας τα πάθη έτσι που να μπορούμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε, να αγαπάμε σαν θεϊκά όντα. Αυτή η κατάσταση πνευματικής ολοκλήρωσης, η θέωση, είναι ο σκοπός του ανθρώπου. 

Στη φιλοσοφία του Χρήστου Γκόλφη είναι να δημιουργεί μπαρ όπου προσφέρουν fine drinking εμπειρίες χωρίς να το φωνάζουν, κι έχει την τέλεια συνταγή γι’ αυτό. Μετά την άκρως ενημερωμένη και φιλόξενη μπάρα του Kouchico, που έγραψε τη δική της ιστορία στην Ερμούπολη (και εξακολουθεί να το κάνει έχοντας στο τιμόνι την ομάδα του αθηναϊκού Beauty Killed the Beast), ο Χρήστος ανέβηκε στο μεσαιωνικό κάστρο της Σύρου για να κάνει κάτι νέο και μυσταγωγικό. 

Μαζί με τον Νίκο Σωτηρόπουλο, αυτοί οι δυο ρομαντικοί έστησαν ένα μπαρ έχοντας διαχειριστεί τα πάντα με τόσο συναίσθημα που δύσκολα δεν θα σας μεταδοθεί. Σε ένα σπίτι του 1850 προσπάθησαν να διατηρήσουν όλο του το λαογραφικό ενδιαφέρον.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα.

Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα, όπως και τα δοκάρια που είναι χτισμένα πάνω στον βράχο και η καλαμωτή στο ταβάνι. Το πλυσταριό χρησιμοποιείται ως κελάρι, τα ξύλα και οι πόρτες έχουν αναπαλαιωθεί, τα υλικά που χρησιμοποίησαν για να ξανακάνουν το κτίριο βιώσιμο είναι φυσικά και οι μέθοδοι παραδοσιακές – με ασβεστοχρώματα το έβαψαν. Θα πατήσετε πάνω σε ένα χειροποίητο μωσαϊκό τσιμεντοπλακάκι, όλα τα νέα στοιχεία στον χώρο είναι custom made. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Επί έναν χρόνο δούλευαν με την graphic designer Νατάσα Πολύζου τη γραφιστική τους ταυτότητα. Η μινιμαλιστική κυκλαδική τέχνη που επηρέασε τον Πάμπλο Πικάσο και τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα του ‘20 και του ‘30 φτάνουν μέχρι το σήμερα και πρωταγωνιστούν.

Η καμάρα του Theosis είναι αυτή της Άνω Σύρου που μας εισάγει στον οικισμό. Τα μαλλιά ενός κοριτσιού παραπέμπουν στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, που κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888. Πρόκειται για το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.

Στην μπάρα όπου χωράνε να καθίσουν κυριολεκτικά δύο άτομα, η έννοια της ολοκλήρωσης περιγράφεται μέσα από τον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Στο Theosis θα σας πουν όσα αναφέρει ο Απουλήιος, ότι αν και η Ψυχή ήταν η πιο όμορφη θνητή, δεν είχε καταφέρει να βρει το ιδανικό ταίρι. Όλοι τη λάτρευαν εξωφρενικά, περισσότερο και από τη θεά Αφροδίτη, η οποία έστειλε τον γιο της Έρωτα στη γη με αποστολή να κάνει την Ψυχή να ερωτευτεί το πιο κακόμορφο πλάσμα. Μόνο που την ερωτεύτηκε ο ίδιος. Η σχέση τους πέρασε από χίλια κύματα και όσο έμεναν χώρια ο ένας από τον άλλον υπέφεραν. Τελικά, με την παρέμβαση του Δία παντρεύτηκαν κι έφεραν στον κόσμο την Ηδονή.

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Η cocktail list έχει τον τίτλο «Τhe leftovers of the lovers», τα ονόματα των ποτών είναι τα συναισθήματα και τα στάδια που πέρασε αυτή η μυθική αγάπη. 

Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των απεριτίβο, έτσι τα ποτά που σερβίρει στο Theosis έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, ξεκάθαρες γεύσεις και καμία εξεζητημένη τεχνική.

Οι εννέα συνταγές του φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και κυκλαδίτικα βότανα, μπαίνουν σε λιτά, κομψά ποτήρια, χωρίς πολλά σκαλίσματα. Η ενσυναίσθηση είναι ένα umami ποτό, η θλίψη είναι κρεμώδης και γλυκόξινη, ο φθόνος είναι grassy και καπνιστός. 

Όπως τα ποτά του, έτσι και τα κεριά μυρίζουν δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και χαμομήλι. Στο δίπλα δωμάτιο θα συναντήσετε ένα gift shop, από όπου μπορείτε να πάρετε μαζί σας χειροποίητες μαξιλαροθήκες και τσάντες της Σοφίας Σκουτάρη από οργανικό βαμβάκι, κεραμικά του Νίκο Γαγιάτσου και μεταξοτυπίες από τους Fuzz ink, κοσμήματα της Φαίης Παπανίκου.

Πριν βάλετε κάτι από τα παραπάνω στις αποσκευές σας θα έχετε απολαύσει πραγματικά καλοδουλεμένα ποτά ενώ θα κάθεστε στα σκαλιά ενός από τους πιο γοητευτικούς οικισμούς των Κυκλάδων. 

Θέλουμε κι άλλα μπαρ σαν το Theosis. 

Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Εκεί όπου βρίσκεται η κάβα τους κάποτε άναβε ο φούρνος, η εσοχή του φαίνεται ακόμα. Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb
Theosis: Στην Άνω Σύρο φτιάχτηκε ένα «θεϊκό» μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Πετράκης/ inbulb

Theosis, Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα - Άνω Σύρος, 2281088958

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Γεύση / Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Ο πολυβραβευμένος Jean-Charles Métayer και ο Γιάννης Κουτσοπεράκης αναδεικνύουν την εγχώρια πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού με θέα στο απόκοσμο τοπίο της Σαντορίνης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ