Τα γεμιστά του Νίκου Καραθάνου

gemista classic Facebook Twitter
Ο Νίκος Καραθάνος έχει γιαγιά από την Πόλη και η συνταγή που του έχει κληρονομήσει είναι γεμιστά με μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και πολύ δυόσμο – αυτό είναι και το μυστικό της νοστιμιάς τους.
0

Επειδή η γεύση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μνήμη, θυμάμαι ότι τα γεμιστά της γιαγιάς μου είχαν κιμά και μάλιστα πολύ από αυτόν, ίσως περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, σε αναλογία με το ρύζι. Μερικές φορές τους έβαζε και κουκουνάρι και σταφίδες, όλα μαζί. Έψηνε ένα ταψί πληθωρικό, όπως ήταν όλα της τα φαγητά, και η ίδια.

Δεν γνωρίζω από πού είχε πάρει τη συνταγή, σίγουρα όχι από τη μητέρα της. Όταν ήρθε στην Αθήνα από τη Μάλαγα και δεν γνώριζε κανέναν, το μόνο που ξέρω είναι πως άρχισε να ψάχνεται με την ντόπια κουζίνα και το έκανε καλά, πιο πολύ μαγείρευε ελληνικά πιάτα παρά του τόπου της. Θα γινόταν εξαιρετική σεφ, το μεγαλύτερο της ταλέντο ήταν να δίνει τον ρυθμό και αυστηρές οδηγίες σε όποιον έμπαινε στην κουζίνα της. Δεν θυμάμαι να έφτιαξε ποτέ κάτι που δεν είχε νοστιμιά, και μάλιστα χωρίς βοήθεια. 

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως λίγοι είναι εκείνοι που τρώνε τα γεμιστά τους με κιμά. Κι εγώ απ’ όταν δεν έφαγα ξανά τα δικά της δεν τα ξαναβρήκα πουθενά έτσι και σχεδόν ξέχασα ότι μπορεί να φτιάχνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πεθύμησα πρόσφατα αυτό το φαγητό της όταν ψάχναμε την ιδανική συνταγή.

Ο Νίκος Καραθάνος έχει γιαγιά από την Πόλη και η συνταγή που του έχει κληρονομήσει είναι γεμιστά με μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και πολύ δυόσμο – αυτό είναι και το μυστικό της νοστιμιάς τους. Σύμφωνα με εκείνη, βάζουμε τα κοτσάνια του στον πάτο του ταψιού, τα αντιμετωπίζουμε όπως τις κληματόβεργες στο ψήσιμο του αρνιού, έτσι το πιάτο μας θα είναι όλο άρωμα.

«Όπως κι αν φτάσει στο τραπέζι σου, ό,τι στήσιμο κι αν έχει, θέλω όταν δοκιμάζεις ένα πιάτο να κλείνεις τα μάτια και να καταλαβαίνεις τι τρως. Περνάμε από τόσες τάσεις στη μαγειρική και καλά κάνουμε, όμως στο τέλος της ημέρας πιστεύω ότι αυτό που θα μείνει είναι το κλασικό που μας βγάζει μια οικειότητα».

Όταν ρώτησα τηλεφωνικά τον σεφ αν έχει και συνταγή για γεμιστά με κιμά γέλασε. «Αυτό το φαγητό είναι το καλοκαίρι, τώρα που όλα τα θέλουμε πιο ανάλαφρα, δεν έχει θέση ο κιμάς σε αυτά» μου είπε κι έχει δίκιο. Μόνο η γιαγιά Αννίτα, που η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαινε από ζέστη, τα έκανε έτσι. 

Ο σεφ που πήρε το πρώτο του αστέρι Μισελέν λίγο πριν κλείσει τα 28 του χρόνια αναγράφει διαχρονικά τα γεμιστά στις κάρτες του, όπως και τον μουσακά. Εκείνα που σέρβιρε στην Galazia Hytra έχουν μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της νέας ελληνικής δημιουργικής κουζίνας που έχει δοκιμάσει ποτέ η Αθήνα.

Προφανώς δεν ήταν τα τυπικά. Επηρεασμένος από τα γαστρονομικά ταξίδια του, έβαζε στο πιάτο δύο εικονικές ντομάτες. Έκανε μια σούπα ντομάτας, δημιουργούσε μια αφράτη μαρέγκα με αυτή και την έψηνε με υγρό άζωτο. Στο βάθος του όμως, αυτό το πιάτο είχε μια στρώση και γεύση από κλασικά γεμιστά ψιλοκομμένα. 

«Απολαμβάνω το ελληνικό φαγητό που παρουσιάζεται με δημιουργικές πινελιές, αλλά έχει τις βάσεις του στην παράδοση. Όταν θέλω να πειράξω μια συνταγή, ξεκινάω μαγειρεύοντάς τη με τον κλασικό τρόπο. Όπως κι αν φτάσει στο τραπέζι σου, ό,τι στήσιμο κι αν έχει, θέλω όταν δοκιμάζεις ένα πιάτο να κλείνεις τα μάτια και να καταλαβαίνεις τι τρως. Περνάμε από τόσες τάσεις στη μαγειρική και καλά κάνουμε, όμως στο τέλος της ημέρας πιστεύω ότι αυτό που θα μείνει είναι το κλασικό που μας βγάζει μια οικειότητα».

Στη συνταγή που μας έδωσε ξεψαχνίζει μόνο ντομάτες και πιπεριές, αποφεύγει τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια για να μη βαρύνει το φαγητό.

Συζητάμε ότι είναι κοινώς αποδεκτό πως τα γεμιστά πάνε παρέα με ένα κομμάτι φέτα. Κατά περιόδους, ο σεφ τα έχει ταιριάξει με σολομό gravlax και χτένια, έχει συνοδεύσει ψάρια με τα γεμιστά. «Στην καθημερινότητά μας θεωρείται κυρίως πιάτο αλλά με εστιατορικούς όρους είναι ένα φαγητό που μπορεί να λειτουργήσει άψογα ως γαρνιτούρα». 

Η συνταγή του Νίκου Καραθάνου για τα κλασικά γεμιστά του καλοκαιριού

Υλικά

6 ντομάτες 

6 πιπεριές πράσινες 

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

3 σκελίδες σκόρδο 

12 κουταλιές σούπας ρύζι αρμπόριο 

1 ποτήρι ελαιόλαδο 

1/3 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 ματσάκι δυόσμο 

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Κρατάμε την ψίχα από την ντομάτα και ψιλοκόβουμε μια πιπεριά. Προσθέτουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.  

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές λίγο πιο πάνω από τη μέση ώστε όταν βράσει το ρύζι να μη βγει απ' έξω. 

Βάζουμε στο ταψί τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τοποθετούμε από πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες. 

Προσθέτουμε λάδι, νερό και κλείνουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. 

Ψήνουμε στους 160° για μία ώρα. Έπειτα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180° μέχρι να μαλακώσουν τα γεμιστά.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ