Η ιστορική Selene της Σαντορίνης στην καλύτερή της φάση

Selene Santorini Facebook Twitter
Αυτήν τη στιγμή η παλιά μονή του νησιού, η Σχολή των Λαζαριστών, αποτελείται από αδελφές διαφόρων εθνικοτήτων ενώ παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια, φιλοξενεί στον επιβλητικά ατμοσφαιρικό της χώρο ένα κορυφαίο εστιατόριο. 
0

Στην καθολική συνοικία των Φηρών, οι Δομινικανοί μοναχοί αποχωρούν το 1872 και της θέση τους παίρνουν οι ιερείς της αποστολής του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, οι λεγόμενοι Λαζαριστές.

Το 1783 φθάνει στο νησί ο καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νάπολης, ο επίσκοπος Camillo Colsi, που ιδρύει εκεί ένα καθολικό σχολείο, τη Σχολή του Αγίου Ιωσήφ. Το σχολείο αυτό μετονομάστηκε σε «Ελληνογαλλική Εμπορική Σχολή Άγιος Ιωσήφ» το 1925 και λειτούργησε μέχρι το 1956 με στόχο τη μόρφωση λαϊκών στρωμάτων.

Αυτήν τη στιγμή η παλιά μονή του νησιού, η Σχολή των Λαζαριστών, αποτελείται από αδελφές διαφόρων εθνικοτήτων ενώ παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια, φιλοξενεί στον επιβλητικά ατμοσφαιρικό της χώρο ένα κορυφαίο εστιατόριο. 

Με μια 36χρονη πορεία, η Selene του Γιώργου Χατζηγιαννάκη έχει αναγνωριστεί ως γαστρονομικό και πολιτιστικό ορόσημο της Σαντορίνης αφού συνέβαλε στον καθορισμό και την επανεφεύρεση της σύγχρονης ελληνικής και κυκλαδίτικης κουζίνας.

Νόστος, επιστροφή στο οικείο, μοίρασμα. Το καλοκαίρι 2021 σηματοδοτεί μια νέα φάση για τη Selene. Με τον Έκτορα Μποτρίνι στο τιμόνι της κουζίνας του, τα νέου μενού γευσιγνωσίας βασίζονται σε αυτές τις έννοιες, σε πιάτα που ξυπνάνε μνήμες και δημιουργούν νέες σε όσους τα μοιράζονται.

Τωρινός αλλά και διαχρονικός στόχος του εστιατορίου είναι να βυθίζει τους επισκέπτες του σε μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία που παντρεύει την παράδοση και τη δημιουργικότητα, την απλότητα με την επινοητικότητα, τη νοσταλγία με την καινοτομία, τη γη με τη θάλασσα. 

Νόστος, επιστροφή στο οικείο, μοίρασμα. Το καλοκαίρι 2021 σηματοδοτεί μια νέα φάση για τη Selene. Με τον Έκτορα Μποτρίνι στο τιμόνι της κουζίνας του, τα νέου μενού γευσιγνωσίας βασίζονται σε αυτές τις έννοιες, σε πιάτα που ξυπνάνε μνήμες και δημιουργούν νέες σε όσους τα μοιράζονται.

Η ιστορική Selene της Σαντορίνης στην καλύτερή της φάση Facebook Twitter
Έκτορας Μποτρίνι: «Αναλαμβάνοντάς αυτό το εστιατόριο συναισθάνομαι πως πρέπει να κρατήσω ψηλά τον πήχη αλλά και να προσθέσω τις πινελιές που εκφράζουν τη δική μου μαγειρική φιλοσοφία». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Αναλαμβάνοντάς αυτό το εστιατόριο συναισθάνομαι πως πρέπει να κρατήσω ψηλά τον πήχη αλλά και να προσθέσω τις πινελιές που εκφράζουν τη δική μου μαγειρική φιλοσοφία, υφαίνοντας έτσι ένα πολυπολιτισμικό καμβά που να αντέχει στο χρόνο και να δίνει πεδίο έκφρασης στους νεότερους μάγειρες της ομάδας μου. Αυτό το επιβλητικό ηφαιστειογενές νησί είναι το θέμα κάθε δημιουργίας μας. Τα παράξενα πετρώματα, τα αμπέλια, η ανεδοσά, η δαντελένια ομίχλη που καλύπτει κάποιες ώρες τον ημισέληνο κόλπο της καλντέρας, τα άνυδρα ντοματάκια, η φάβα, η κάππαρη, το κατσούνι, το χλωρό, τα ψαρέλια, οι καρδαμύδες αποτελούν την έμπνευση και τη μαγειρική πρόκληση. Ερμηνεύοντάς τα με τη δική μας οπτική, θέλουμε να τα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο» εξηγεί ο σεφ.

Η πρώτη ύλη προέρχεται από το νησί ενώ κάποιες ανάγκες του εστιατορίου καλύπτονται από τα γύρω κοντινά. Ένα ψωμί μακράς ωρίμανσης για να το βουτήξετε σε κορωνέικο λάδι, ένα ταρτάκι ρεβιθιού με αρακά και φρέσκα βότανα, ένα macaron με άρωμα Σαντορίνης, φτιαγμένο από ντόπια φάβα, με καπνιστό χέλι και κάππαρη είναι οι συναρπαστικές μπουκιές που σας εισάγουν σε ένα εμπνευσμένο μενού.

Σε ένα πολυεπίπεδο μπολ με δροσερές υφές, με crumble καλαμποκόψωμου και άγρια χόρτα τσιγαριστά, θα σας προκαλέσουν να μαντέψετε πού κρύβεται η ελαφρώς καπνισμένη ρέγγα. Είναι μια συνταγή-αναφορά στον τόπο του σεφ, εκεί όπου το λιπαρό ψάρι ήταν το σνακ όσων ράβδιζαν τις ελιές από την αυγή. 

Selene Santorini Facebook Twitter
Στο τραπέζι σας θα φτάσει μια ολόκληρη τάρτα με φύλλο ελαιόλαδου, κολοκυθάκια και τρούφα. Από αυτή θα σας κόψουν ένα τραγανό κομμάτι, καλοκαιρινό κομμάτι. 

Μένουμε στην Κέρκυρα, εκεί όπου πάστωναν τα πολλά τους νεράντζια με αλάτι για μην τα πετάνε. Γι’ αυτό η κερκυραϊκή νεραντζοσαλάτα γίνεται ένα με το καρπάτσιο ξιφία, όπως θα το έφτιαχναν οι ψαράδες στη νήσο Έλβα, σε ένα πιάτο που παντρεύει τις δύο καταγωγές του Έκτορα Μποτρίνι.

Στη Selene, η καρμπονάρα είναι μια κρέμα με λούζα, κοιλιά ξιφία και φιστίκια Σαντορίνης. Στο τραπέζι σας θα φτάσει μια ολόκληρη τάρτα με φύλλο ελαιόλαδου, κολοκυθάκια και τρούφα. Από αυτή θα σας κόψουν ένα τραγανό κομμάτι, καλοκαιρινό κομμάτι. 

Θα κληθείτε να επιλέξετε ένα από τα τέσσερα χειροποίητα μαχαίρια από τέσσερα διαφορετικά ντόπια ξύλα που θα φέρουν μπροστά σας σε ένα συρτάρι. Με αυτό που θα πάρετε τελικά στο χέρι σας θα απολαύσετε ένα αρνί γάλακτος που στην τωρινή του μορφή συνοδεύεται από έναν πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, από miso συκομαΐδας, γιαούρτι και ντοματίνι. Πρόκειται για ένα από τα διαχρονικά πιάτα του Έκτορα Μποτρίνι αφού δεν έχει απουσιάσει από τα μενού του για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια. Καθώς το πιάτο παραμένει σταθερό, παράλληλα εξελίσσεται και προσαρμόζεται στην εποχή. Γι’ αυτό και θα το βρείτε στο μενού με το όνομα «συγχρονικότητα». 

Selene Santorini Facebook Twitter
Ένας από τους 416 Masters of Wine παγκοσμίως, ο Γιάννης Καρακάσης, έχει σχεδιάσει μια ποικιλόμορφη wine list με μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά κρασιά σε ποτήρι και προτάσεις σε διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Ανάμεσα στα απόλυτα γαστρονομικά γλυκά που θα κλείσουν το γεύμα σας, ένα κέικ λαδιού με κονφί αγγούρι και σορμπέ εστραγκόν θα σας θυμίσει το πιο καλοφτιαγμένο τζιν τόνικ που έχετε γευτεί ποτέ. 

Παράλληλα, ένας από τους 416 Masters of Wine παγκοσμίως, ο Γιάννης Καρακάσης, έχει σχεδιάσει μια ποικιλόμορφη wine list με μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά κρασιά σε ποτήρι και προτάσεις σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Δύο επιλογές pairing συμπληρώνουν τα δύο μενού γευσιγνωσίας ενώ κάποιες αλλαγές συνδυάζονται και με το αντίστοιχο χορτοφαγικό μενού.

Μέσα από τις λίστες του, ο Γιάννης Καρακάσης στοχεύει στην ανάδειξη των «αυτόχθονων οινικών θησαυρών» της Ελλάδας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ηφαιστειογενή αμπελώνα της Σαντορίνης καθώς και στην προβολή των κρασιών φυσικής προσέγγισης. Όπως ο ίδιος λέει, «μια λίστα κρασιών είναι υπέροχη όταν μας λέει ιστορίες για τους οινοπαραγωγούς και τις αγωνίες τους, για τις ποικιλίες και τα συναρπαστικά terroirs στα οποία φυτεύονται».

Στη νέα, ανανεωμένη εκδοχή της, η Selene μπαίνει στην κορυφή της λίστας με τα εστιατόρια που πρέπει να έχει επισκεφθεί κανείς, έστω και μία φορά στη ζωή του. 

Selene Santorini Facebook Twitter
Η πρώτη ύλη προέρχεται από το νησί ενώ κάποιες ανάγκες του εστιατορίου καλύπτονται από τα γύρω κοντινά.

Selene Santorini Facebook Twitter
Aπόλυτα γαστρονομικά γλυκά θα κλείσουν το γεύμα σας.

Selene Santorini Facebook Twitter
Με μια 36χρονη πορεία, η Selene του Γιώργου Χατζηγιαννάκη έχει αναγνωριστεί ως γαστρονομικό και πολιτιστικό ορόσημο της Σαντορίνης

Selene restaurant, Φηρά, Σαντορίνη, 84700. Τηλ: 2286022249

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταρτάρ από μοσχάρι

Γεύση / San Michali food & culture: Η γαστρονομική έκπληξη της Σύρου

Δουλεύοντας με ζυμώσεις και τη δική του πρώτη ύλη, αξιοποιώντας τη δύναμη του ξυλόφουρνου, κοιτάζοντας προς την παράδοση της κυκλαδίτικης κουζίνας αλλά και με βλέμμα στις κουζίνες του κόσμου, ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης σερβίρει φαγητό που θα θυμάστε για καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Γεύση / Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Ο πολυβραβευμένος Jean-Charles Métayer και ο Γιάννης Κουτσοπεράκης αναδεικνύουν την εγχώρια πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού με θέα στο απόκοσμο τοπίο της Σαντορίνης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ