Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
0

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι είναι ορατό, που να κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό του Ρίσι Σούνακ; Από όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και σύμφωνα με όσα γράφουν οι εμπειροτεροι και εγκυρότεροι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πέρα από τα προφανή, ούτε κάποιος κρυφός ή μυστηριώδης λόγος. 

Ο πολιτικά ευάλωτος Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και προσπαθεί αγωνιωδώς να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών του κόμματος του, φαίνεται πως φοβήθηκε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε για τον ίδιο μια συνάντηση με έναν Έλληνα πρωθυπουργό που ζητάει επιτακτικά να επιστραφούν στη χώρα του τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα αίτημα το οποίο τελευταία έχει αρχίσει να αποδέχεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως και οι πολύ συντηρητικοί του κόμματος του. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Γιατί ωστόσο, να φοβηθεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα τριβής εδώ και διακόσια χρόνια και θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητο ότι θα τεθεί, αφού τελευταία όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί το θέτουν στους Βρετανούς ομολόγους τους; Και γιατί δέχθηκε εξαρχής τη συνάντηση μαζί του τότε, αν δεν ήθελε να ακούσει το αίτημα για τα Γλυπτά; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να συναντήσει τον Σούνακ και πέρσι, αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση. Αυτή τη φορά η συνάντηση κλείστηκε, αλλά η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC είχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απήχηση και  δημοσιότητα, γεγονός που ο Σούνακ θεώρησε ότι θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. 

Ο Σούνακ καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως ο πλέον αδύναμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που παρακολουθεί τη Βρετανία,  ενώ οι αντίπαλοί του τονίζουν διαρκώς ότι είναι ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός. 

Μία από τις συντηρητικές εφημερίδες, και τα ελάχιστα βρετανικά μέσα που δεν τον κατηγόρησαν για την ακύρωση της συνάντησης, ανέφερε ότι ο Σούνακ φοβήθηκε ότι θα έπεφτε σε κάποια παγίδα που μπορεί να του έστηνε ο Μητσοτάκης, για να αναδείξει επικοινωνιακά το θέμα των Γλυπτών. Επιπλέον, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, (ο οποίος θεωρείται ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός στις εκλογές που θα γίνουν το 2024 και περνάει κατά πάρα πολλές μονάδες τον Σούνακ), η οποία προηγήθηκε, πήγε πολύ καλά. Ο Στάρμερ έχει πει ότι με την κυβέρνηση των Εργατικών που πιθανά θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε μία συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και ελληνικής κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Αυτή είναι μία πρόταση από την οποία θεωρείται ότι μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Ο ανασφαλής Ρίσι Σούνακ. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (και πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας προσωρινής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Φωτ.: EPA

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Όσμπορν είχε αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι αξίζει να διερευνήσουν το θέμα, ενημερώνοντάς τους ότι έχει βρεθεί σε άμεσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε μερικά Γλυπτά να μείνουν ένα διάστημα στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή συνεργασία, η οποία θα σήμαινε ότι θα έρχονταν εδώ αρχαιότητες από την Ελλάδα, αντικείμενα που ίσως δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα και σίγουρα δεν έχουν ιδωθεί ξανά, ενώ αρχαιότητες από τη συλλογή του Παρθενώνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε στην ενημέρωση εκείνη, δίνοντας την εικόνα ότι όλα προχωρούσαν καλά, εικόνα που ενδεχομένως είχε και η ελληνική κυβέρνηση. 

Το άγχος όμως του Ρίσι Σούνακ να μην δυσαρεστήσει την (πολύ) δεξιά πτέρυγα που εκφράζει και χάρη στην υποστήριξη της οποίας διαδέχθηκε την Λιζ Τρας και έγινε πρωθυπουργός, υπονόμευσε το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Από το φόβο του να μην κάνει κάποιου είδους επικοινωνιακού σόου με τα Γλυπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να το κάνει ο ίδιος ακυρώνοντας τη συνάντηση μαζί του, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ συμμαχικών χωρών με καλές διμερείς σχέσεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η αγενής και προσβλητική συμπεριφορά του Σούνακ δεν θα γίνει αιτία για να χαλάσουν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση το αξιολογεί όπως αρμόζει και δεν θα δώσει συνέχεια. Άλλωστε ο Σούνακ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παραμείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ και «με τον πιθανότερο επόμενο ένοικο οι σχέσεις είναι παραπάνω από καλές» αναφέρουν. Δεν μπορεί πάντως να μην παρατηρήσει κανείς ότι η περίπτωση Σούνακ είναι η δεύτερη, μετά την Ανγκελα Μέρκελ, όπου ο Μητσοτάκης δεν τα πάει καλά με τον δεξιό ομολογό του, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας απέκτησε πολύ καλύτερες σχέσεις με τον σοσιαλδημοκράτη επόμενο καγκελάριο και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και με τον Βρετανό Εργατικό. Στα συν της υπόθεσης πιστώνεται και η στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συντασσόμενα με την εθνική θέση, χωρίς διάθεση κομματικής αξιοποίησης.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ