Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Κιρ Στάρμερ «δεν θα σταθεί εμπόδιο» σε μια συμφωνία

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Κιρ Στάρμερ «δεν θα σταθεί εμπόδιο» σε μια συμφωνία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Κιρ Στάρμερ θα πει την ερχόμενη εβδομάδα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όποια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. 

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Λονδίνο και θα συναντηθεί τόσο με τον Ρίσι Σούνακ όσο και με τον Κιρ Στάρμερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και στις δύο συναντήσεις, αναφέρει κυβερνητική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα. 

Ο Κιρ Στάρμερ- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- αναμένεται να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2024, δεν θα αλλάξει τον νόμο που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών είναι διατεθειμένος να δείξει ευελιξία, σύμφωνα με συνεργάτες του. 

«Θα εμείνουμε στον νόμο που υπάρχει, αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία για δανεισμό των Γλυπτών, ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα την εμποδίσουμε», δήλωσε στους Financial Times άτομο από το περιβάλλον του Κιρ Στάρμερ. 

«Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη κοντά σε μια συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το ζήτημα», ανέφερε στο ίδιο Μέσο Έλληνας αξιωματούχος. 

Ο νόμος του 1963 δεν επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει- σε μόνιμη βάση- τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Ρίσι Σούνακ επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο. 

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι ελπίδες του Όσμπορν για συμφωνία

Εδώ και μήνες γίνονται συνομιλίες ανάμεσα στην Αθήνα και τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, τον Τζορτζ Όσμπορν, για μια συμφωνία που θα αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Όσμπορν έχει προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών, με αντάλλαγμα αρχαία τεχνουργήματα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στη Βρετανία. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα. Μια συμφωνία που θα επιτρέπει αυτά τα σπουδαία Γλυπτά να τα δει κανείς στην Αθήνα όπως και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που επιτρέπει να δει κάποιος στο Βρετανικό Μουσείο άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα- κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου. 

«Μπορεί να μην πετύχουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε», ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε: «Επιζητούμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί κανένας να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του, δεν απαιτεί αλλαγές νόμων, αλλά βρίσκει ένα πρακτικό, ρεαλιστικό και λογικό τρόπο προς τα εμπρός».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM