«Ο Σούνακ είναι ευρέως γνωστός ως ένας άνθρωπος οξύθυμος»

«Τι θα είχε γίνει αν οι Έλληνες είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν πάρει το Στόουνχεντζ πίσω στην Αθήνα;». Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία, κάνοντας σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τον γύρο του διαδικτύου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ  ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αιτιολογία της απρόσμενης εξέλιξης εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρονταν σε μια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Αυτό ήταν το πρόσχημα. Φυσικά, το παρασκήνιο ήταν έντονο και σε αυτό συνετέλεσαν και οι βρετανικές διαρροές στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Independent και της Evening Standard στις οποίες γινόταν ευδιάκριτη η θέση του κ. Σούνακ ότι είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής διευθέτηση για τα γλυπτά και θεωρεί ότι η θέση τους είναι στο Βρετανικό Μουσείο.

Επίσης, είχε γίνει ξεκάθαρη η ενόχληση του Βρετανού πρωθυπουργού εξαιτίας της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή της Λόρα Κίνσμπεργκ στο BBC One το πρωί της Κυριακής, μια εκπομπή που θεωρείται από τις πιο έγκριτες σε θέματα πολιτικής και σημείωσε μεγάλη τηλεθέαση.

Μάλιστα, η ίδια η δημοσιογράφος σχολίασε σήμερα: «Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό που φαίνεται ότι ταρακούνησε αρκετά το Νούμερο 10 (σ.σ. Ντάουνινγκ Στριτ) ώστε να ακυρώσει τη συνάντησή του ο Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναμενόταν σήμερα (σ.σ. χθες). Τεράστιες αντιδράσεις, δεδομένου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών».

Έτσι, όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης αφορούσε τη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως διαβάζουμε και στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου: «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», καθιστώντας σαφή τη δυσφορία του για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε κατευθείαν την αντιπρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ ο κ. Μητσοτάκης να δει αντί του κ. Σούνακ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν. Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολλές εξαιτίας της χθεσινής ακύρωσης της συνάντησης και στη Μεγάλη Βρετανία.

«Τι θα είχε γίνει αν οι Έλληνες είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν πάρει το Στόουνχεντζ πίσω στην Αθήνα;». Facebook Twitter
Ο διακεκριμένος κοινοβουλευτικός δημοσιογράφος του Guardian, κριτικός και συγγραφέας, John Crace

Στο πλαίσιο αυτό αναζήτησα τον έγκριτο κοινοβουλευτικό δημοσιογράφο, συγγραφέα και σκιτσογράφο της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», προκειμένου να μας σχολιάσει όλα όσα έχουν συμβεί από χθες. Ο ίδιος, ένας θρύλος της βρετανικής σάτιρας, διατηρεί στην εφημερίδα τη στήλη «Το πολιτικό σκίτσο», η οποία αποτελεί μια καθημερινή ματιά στη ζωή του Γουέστμινστερ, του Βρετανικού δηλαδή Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το Ηνωμένο Βασίλειο να τα κρατήσει στο Βρετανικό Μουσείο. Φανταστείτε μόνο τη φασαρία που θα γίνονταν στη χώρα μου αν οι Έλληνες είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν πάρει το Στόουνχεντζ, πίσω στην Αθήνα;».

Η πρώτη του αντίδραση στον λογαριασμό του στο “X”, πρώην twitter, ήταν η εξής: «Η διεθνής διπλωματία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα αστείο». Πως αξιολογεί, λοιπόν, την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού; Στη συνομιλία μας ο John Crace απαντά: «Ο Ρίσι Σουνάκ είναι ευρέως γνωστός ως ένας άνθρωπος οξύθυμος. Επίσης, το ξέρουμε ότι είναι επιρρεπής σε κρίσεις υστερίας. Θα τον σκίτσαρα σαν ένα κακομαθημένο 8χρονο που έχει συνηθίσει να κάνει μόνον ό,τι θέλει. Κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που εξελίχθηκε πραγματικά και είναι πλέον εμφανές από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Ως υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν τόσο πολύ.

«Τι θα είχε γίνει αν οι Έλληνες είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν πάρει το Στόουνχεντζ πίσω στην Αθήνα;». Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Την ίδια στιγμή, είναι σχεδόν σαν να είναι θυμωμένος που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τόσο ευγνώμων για όλα όσα έχει κάνει για αυτό. Λες και έχει αποστασιοποιηθεί ευγενικά από μια ακριβοπληρωμένη δουλειά στην Goldman Sachs για να δουλέψει για λίγο καιρό σε μια δημόσια υπηρεσία». Ποιοι είναι οι λόγοι που κατά τη γνώμη του ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; «Αρχικά, να σας πω ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τον έχει καταλάβει. Αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι κάποιον που έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορεί, όμως, να τηρήσει.

Έτσι, τώρα αισθάνεται ολοένα και πιο απελπισμένος. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της στάσης; Το γεγονός ότι πιστεύει πως η ακύρωση του ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεί ένα έξυπνο σχέδιο. Ωστόσο, είναι οφθαλμοφανές ότι δεν μπορεί να έχει σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όλοι γνωρίζουν ότι οι Έλληνες τα ήθελαν και τα θέλουν πίσω εδώ και χρόνια, οπότε δεν μπορεί να αποτελεί μια έκπληξη για τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να σας πω ότι δεν είναι μια μεγάλη υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και πάλι, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης του βρετανικού πληθυσμού κινείται προς την κατεύθυνση της επιστροφής τους. Ή τουλάχιστον σε μια λύση διαμοιρασμού με τους Έλληνες. Αλλά ο Ρ. Σούνακ πιστεύει κυρίως ότι η πυροδότηση μιας τεχνητής διαμάχης θα έχει κέρδος για τον ίδιο αφού θα γίνει αρεστός σε όλους τους ακροδεξιούς του συντηρητικού κόμματος των Τόρις που πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι βασικά βρετανικός και ότι οι ξένοι πρέπει να μας υποτάσσονται», απαντά.

«Ο Σούνακ ξέρουμε ότι είναι επιρρεπής σε κρίσεις υστερίας» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Και συμπληρώνει: «Ο Σούνακ βρίσκεται πλέον στο όριο. Νομίζει ότι είναι πολύ έξυπνος. Αλλά το μόνο που τελικά μας δείχνει είναι ότι αποδεικνύει πως είναι ένας πολιτικός που πραγματικά είναι τόσο κακός και απαίσιος στο να κάνει πολιτική». Κλείνοντας τη συζήτηση μας τον ρωτώ ποια είναι η δική του άποψη όσον αφορά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χωρίς περιστροφές αναφέρει: «Προφανώς και είμαι υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Άλλωστε, εκεί ανήκουν. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το Ηνωμένο Βασίλειο να τα κρατήσει στο Βρετανικό Μουσείο. Φανταστείτε μόνο τη φασαρία που θα γίνονταν στη χώρα μου αν οι Έλληνες είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν πάρει το Στόουνχεντζ, αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο της νεολιθικής εποχής, πίσω στην Αθήνα;».

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ