Χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολέμου Facebook Twitter
O πόλεμος στερείται διεθνοδικαιικής βάσης, οι διαπραγματεύσεις ήταν προσχηματικές και ο στόχος της αμερικανο-ισραηλινής επίθεσης είναι άγνωστος. Φωτ.: ΑΠΕ
0


ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ
μιας εν εξελίξει πολεμικής σύγκρουσης και, κατά μείζονα λόγο, οι προβλέψεις για την κατάληξή της. Οι ασυνάρτητες δηλώσεις του ίδιου του Ντ. Τραμπ και των στελεχών του την περιπλέκουν ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία συγκλίνει η πλειονότητα των δημοσιολογούντων: ο πόλεμος στερείται διεθνοδικαιικής βάσης, οι διαπραγματεύσεις ήταν προσχηματικές και ο στόχος της αμερικανο-ισραηλινής επίθεσης είναι άγνωστος.

Αυτός ο πόλεμος είναι αφενός πόλεμος επιλογής και όχι ανάγκης και, αφετέρου, παράνομος σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επιτρέπει τα στρατιωτικά πλήγματα είτε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε σε περίπτωση αυτοάμυνας λόγω πραγματικής ή επικείμενης ένοπλης επίθεσης. Σημειωτέον, όχι μόνο δεν ζητήθηκε εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά παρακάμφθηκε το αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο παρέχει στο Κογκρέσο την εξουσία να κηρύξει πόλεμο.

Αν ουδείς μπορεί να σκεφτεί μια λειτουργική λύση, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ίσως το «μη σενάριο». Αυτοσχεδιασμοί, αδιαφορία έως και προσδοκία μιας χαοτικής κατάστασης.

Ελλείψει απόφασης που θα νομιμοποιούσε την επίθεση, ο μεν Τραμπ μίλησε για «επικείμενη απειλή» του Ιράν, ο δε Νετανιάχου για «υπαρξιακή απειλή», δηλώσεις που παραπέμπουν στο προληπτικό χτύπημα και στον προληπτικό πόλεμο αντιστοίχως – δικαιολογίες ιδιαίτερα επικίνδυνες εξαιτίας της αυθαίρετης και ιδιοτελούς ερμηνείας των απειλών. Η σχετική ρητορεία της αμερικανικής διοίκησης προκειμένου να αποδειχτεί η επικείμενη απειλή στηρίχτηκε στο τρίπτυχο ότι, πρώτον, το Ιράν έχει επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα· δεύτερον, έχει επαρκές υλικό για να κατασκευάσει μια βόμβα μέσα σε λίγες μέρες· και, τρίτον, αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που σύντομα θα είναι ικανοί να χτυπήσουν τις ΗΠΑ.

Τίποτε από αυτά δεν ευσταθεί. Πέρυσι τον Μάρτιο, η ετήσια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών διαπίστωνε ότι «το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα και ότι ο Χαμενεΐ δεν έχει εγκρίνει εκ νέου το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που ανέστειλε το 2003…». Πιο κοντά σε εμάς, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, το National Defense Strategy του Πενταγώνου έγραφε ότι οι ΗΠΑ είχαν «εξαλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» με τους βομβαρδισμούς του καλοκαιριού.

Μια περσινή έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν διέθετε βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν τις ΗΠΑ και ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μια δεκαετία για να αποκτήσει το πολύ 60 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Συνεπώς, ο ισχυρισμός του Τραμπ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι η Τεχεράνη «εργάζεται σε πυραύλους που σύντομα θα φτάνουν» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παντελώς αστήρικτος.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ήταν φανερό ότι ΗΠΑ και Ισραήλ όδευαν προς στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. Στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες με το Ιράν ήταν προσχηματικές. Οι Ιρανοί δεν θα αποδέχονταν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Αμερικανών (μηδενικός εμπλουτισμός, καταστροφή των βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς), αφού υπονόμευαν ευθέως την εθνική τους κυριαρχία. Παράλληλα, η ανάπτυξη τόσο πολλών δυνάμεων στην περιοχή δεν πρόσφερε τίποτε ουσιαστικό στις διαπραγματεύσεις. Απεναντίας, καταδείκνυε ότι υπήρχε σχεδιασμός που απέβλεπε στη στρατιωτική επέμβαση.

Το ερώτημα που πλανάται είναι τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχουν σαφώς απτά και μη αμελητέα αποτελέσματα (αποκεφαλισμός ηγετικών στελεχών, καταστροφή στρατιωτικών υποδομών) που αποδυναμώνουν το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει «ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον του Ιράν». Η διαπίστωση αυτή των «Financial Times» είναι ευρέως αποδεκτή. Σενάρια διατυπώνονται με κοινό πυρήνα την «αλλαγή καθεστώτος», τα οποία όμως δεν είναι ιδιαιτέρως πειστικά, διότι δεν υπάρχει αξιόπιστη δύναμη στην αντιπολίτευση που θα μπορούσε να αναλάβει με αξιώσεις την εξουσία. Ενδεικτικός της σύγχυσης είναι ο ισχυρισμός του υπουργού Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ, ότι ο βομβαρδισμός του Ιράν δεν αφορά την αλλαγή καθεστώτος, ο οποίος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα λεγόμενα του Τραμπ.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή. Αν ουδείς μπορεί να σκεφτεί μια λειτουργική λύση, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ίσως το «μη σενάριο». Αυτοσχεδιασμοί, αδιαφορία έως και προσδοκία μιας χαοτικής κατάστασης με εθνοτικές ή/και πολιτικές συγκρούσεις που θα επιτρέπουν παντοειδείς παρεμβάσεις και επεμβάσεις. Δεν είναι πρωτότυπο. Το ξέρουμε από τη Λιβύη και το Ιράκ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ