Μπορεί η Αθήνα να γίνει μια ανθρώπινη, πράσινη, αειφόρα πόλη; 

Μπορεί η Αθήνα να γίνει μια ανθρώπινη, πράσινη, αειφόρα πόλη;  Facebook Twitter
Experience Park - Το πρώτο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό που μόλις άνοιξε
0

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΌ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ , βλέπουμε έναν τόπο με έντονο το φυσικό στοιχείο. Καταρχάς, διακρίνεται η θάλασσα, ο μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου, το λιγότερο υποβαθμισμένο από τα φυσικά στοιχεία, αλλά και συγχρόνως ο αποδέκτης των σκουπιδιών μας και το πεδίο της υπεραλίευσής μας. Μετά, τα βουνά και οι λόφοι, η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, το Αιγάλεω, και μια πλειάδα μικρότερων λόφων  διάσπαρτων στο Λεκανοπέδιο, που περιέχουν βιοποικιλότητα, είναι καταφύγια για φυτά και ζώα, πνεύμονες φυσικού φρέσκου αέρα, αλλά και ρυθμιστές του μικροκλίματος. Είναι όμως υποβαθμισμένα και αυτά, ιδιαίτερα από τις όλο και πιο επίμονες πυρκαγιές. Τέλος, τα ποτάμια και τα ρέματα παραμένουν εμφανή και ζωντανά στις παρυφές των λόφων αλλά εξαφανισμένα και πνιγμένα μέσα στο σώμα της πόλης.   
 
Φέρνοντας το βλέμμα μας πιο κοντά στην κλίμακα του κατοίκου, στους δήμους και στις γειτονιές της πόλης, τα σημαντικά αυτά φυσικά στοιχεία απομακρύνονται. Εδώ κυριαρχεί το μπετό, η άσφαλτος και το αυτοκίνητο, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιού μας χώρου. Υπάρχουν πάρκα και ελεύθεροι χώροι που δεν εξυπηρετούν επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά λειτουργούν ως μικροσκοπικές οάσεις στα σκληρά υλικά της πόλης. Αν πλησιάσουμε την κλίμακα του σώματός μας, θα δούμε πεζοδρόμια στενά και σκληρά, δέντρα μικρά και ασθενικά, και τα ζωντανά στοιχεία να απουσιάζουν. Όμως η φύση μας έχει φτιάξει βιοφιλικούς, και μακριά της είμαστε δυστυχείς. 


  
Το ερώτημα λοιπόν είναι: μπορεί η Αθήνα να γίνει μια ανθρώπινη, πράσινη, αειφόρα πόλη; 

Οι ανάγκες, οι στόχοι για το μέλλον ξεκαθαρίζουν. Πόλεις που να πολεμούν την πλημμύρα. Πόλεις με καθαρό αέρα. Πόλεις που να μετριάζουν τις ακραίες θερμοκρασίες σε ανθρώπινα επίπεδα.


 
Μπορεί στο  παρελθόν η αειφορία να φάνταζε σαν μια όμορφη αρχή, ένα μακρινό όραμα, και ίσως μια πολυτέλεια, μα πλέον είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα έχει μπροστά της δύο μονοπάτια. Αυτό της υπευθυνότητας, της αειφορίας, της δικαιοσύνης, και αυτό της υποβάθμισης, της δυστυχίας, ακόμα και του πολέμου και του θανάτου. Το παιχνίδι παίζεται σε δύο κλίμακες, τη μικρή κλίμακα του σπιτιού μας, της γειτονιάς μας, της πόλης μας, και τη μεγάλη κλίμακα ολόκληρου του πλανήτη. Αν αυτές οι δύο κλίμακες μπορέσουν να ισορροπήσουν, το μέλλον μπορεί και να είναι καλό. 

Θωμάς Δοξιάδης
Θωμάς Δοξιάδης/doxiadis+ Architects – Landscape Architects 


Οι ανάγκες, οι στόχοι για το μέλλον ξεκαθαρίζουν. Πόλεις που να πολεμούν την πλημμύρα. Πόλεις με καθαρό αέρα. Πόλεις που να μετριάζουν τις ακραίες θερμοκρασίες σε ανθρώπινα επίπεδα. Πόλεις όπου να μπορείς να ακούς την ίδια σου τη σκέψη, να μπορείς να μιλάς με τον συνάνθρωπό σου χωρίς να φωνάζεις. Πόλεις που να μπορείς να φτάσεις από το σημείο Α στο σημείο Β με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Πόλεις που παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Πόλεις που διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Αλλά και πόλεις όπου όλοι έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, που καλλιεργούν την προσωπική αξιοπρέπεια και την προσωπική ευθύνη, που φροντίζουν για την υγεία, την παιδεία, την ευεξία. Πόλεις που φροντίζουν και τους κατοίκους που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος, που σέβονται τα ζώα τους και τα φυτά τους, που φροντίζουν και δεν καταστρέφουν το πλέγμα ζωής του πλανήτη, το πλέγμα από το οποίο εξαρτάται η ίδια μας η επιβίωση. Πόλεις που λειτουργούν συμβιωτικά, και όχι αντιβιωτικά.  
 
Για την επίτευξη αυτών των στόχων καίριο ρόλο παίζει ο υπαίθριος χώρος. Στις στέγες μας μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, τροφή, ομορφιά και ποιότητα ζωής. Οι δρόμοι και οι πλατείες μας μπορούν να γίνουν διάδρομοι πρασίνου, ρυθμιστές του μικροκλίματος, διαχειριστές των νερών της πλημμύρας, κατοικίες ζωντανών, ανθρώπινοι χώροι που μας ενώνουν αντί να μας χωρίζουν. Τα πάρκα μας μπορούν να γίνουν μέρη όπου πλησιάζουμε τη φύση, τον συνάνθρωπό μας και τον εαυτό μας. Χώροι όπου μπορούμε να παίξουμε, να μάθουμε, να ηρεμήσουμε, να συνδεθούμε. Τόποι για να ξανάρθουν οι χαμένες κοινωνίες των φυτών και των ζώων, αυτές που παλιότερα εξαλείψαμε. Καρδιές που δίνουν ζωή σε όλους. 
 
Οι συγκυρίες όχι μόνο μας πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και μας ευνοούν. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι πλέον διαθέσιμα για έργα όπως το φανταζόμασταν παλιά, για δρόμους και γέφυρες. Κατευθύνονται στις μπλε και πράσινες υποδομές και στα έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή ακριβώς στις επεμβάσεις βελτίωσης των πόλεων που όχι μόνο ενισχύουν αλλά και βασίζονται στο φυσικό στοιχείο. Και η τεχνογνωσία αναπτύσσεται ταχύτατα προς τις ίδιες κατευθύνσεις, κάνοντας αυτό που χθες φάνταζε ουτοπικό να είναι σήμερα πραγματικό. 
 
Σε αυτήν ακριβώς τη λογική μελετάμε και στο γραφείο μας μια σειρά υπαίθριων χώρων και πάρκων που θα βάλουν ένα λιθαράκι στη συμβιωτική Αθήνα του μέλλοντος. Το να βλέπεις τον κόσμο –και τη θέση της ανθρωπότητας μέσα σε αυτόν– μέσα από τον φακό της συμβίωσης σημαίνει να ψάχνεις για τις αλληλεξαρτήσεις, όχι τις συγκρούσεις. Καθοδηγούμαστε από μια συνεχή αίσθηση θαυμασμού και σεβασμού για τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των έμβιων όντων. Κατανοώντας αυτές τις συνδέσεις, δημιουργούμε όμορφους χώρους στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ισορροπία με το περιβάλλον τους. 
 

Στον λόφο του Στρέφη κρατάμε όλα τα υφιστάμενα στοιχεία, και προσθέτουμε τα ελάχιστα για να γίνει πιο ζωντανός, πιο υγιής, πιο όμορφος, πιο προσβάσιμος, ώστε να υποδέχεται και τους μεγάλους, και τους πιο μεγάλους, και τα παιδιά.  

Στα έργα του Ελληνικού, τον Πύργο της Μαρίνας, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τις μικρές πλατείες, το πρώτο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, εξερευνούμε πώς η πόλη του μέλλοντος μπορεί να είναι και πιο ανθρώπινη και πιο οικολογική.  

Στην Ακαδημία Πλάτωνος διαπραγματευόμαστε πώς ένας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να είναι και πάρκο γειτονιάς, πώς το αρχαίο στοιχείο μπορεί να συμβίωσει με το σήμερα. 
 
Εργαζόμαστε ώστε η Αθήνα να γίνει μια πράσινη, ανθρώπινη, αειφόρα πόλη. Δηλαδή μια συμβιωτική πόλη.

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ