Αφιερώματα

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
40 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Dimand: The green team

ADM The Green Issue / Η «green team» της Dimand και τα μυστικά των πιο sustainable κτιρίων της Αθήνας

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε πολλά πράσινα κτίρια, όλα τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει να αναπτύξει ή έχει ήδη αναπτύξει η Dimand έχουν ως γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τίμος Κουρεμένος
New Affiliates Ξαναχρησιμοποίησέ το, στο πάρκο

Design / New Affiliates: Ξαναχρησιμοποίησέ το, στο πάρκο

Η Ήβη Διαμαντοπούλου είναι αρχιτέκτων και εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Μέσα από τα πρότζεκτ του γραφείου New Affiliates, η αειφορία δεν είναι απλά μια θεωρία, αλλά αντιμετωπίζεται σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Tίνα Μαρινάκη
OnMaterials: Tα σκουπίδια του ενός μπορούν να αποτελέσουν τέχνη για κάποιον άλλον

ADM The Green Issue / OnMaterials: Tα σκουπίδια του ενός μπορούν να αποτελέσουν τέχνη για κάποιον άλλον

Η Μαρία Αντέλα Κονόμι τρέχει μια πλατφόρμα που θέλει να στηρίξει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή μέσα από την επανάχρηση υλικών τα οποία οι δημιουργοί και οι χώροι τέχνης πετάνε, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο πολιτιστικό περιβάλλον.
Ζωή Παρασίδη
Christina Ciardullo: Η αρχιτέκτονας που σχεδιάζει τη ζωή στο διάστημα σαν να ολοκληρώνει τη ζωή στη Γη

ADM The Green Issue / Christina Ciardullo: Η αρχιτέκτονας που σχεδιάζει τη ζωή στο διάστημα σαν να ολοκληρώνει τη ζωή στη Γη

H senior architect, συνεργάτης και ιδρύτρια της βραβευμένης εταιρείας διαστημικής αρχιτεκτονικής SEArch+ μιλά για τη συνεργασία της με την ΝΑSA, για το μέλλον της αειφορίας στην αρχιτεκτονική, αλλά και το πώς θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε «απίστευτα βιώσιμα κτίρια στη Γη».
Τίνα Μαρινάκη
Σχεδιάζοντας Αειφόρους Προορισμούς από την αξιολόγηση μέχρι την πιστοποίηση

ADM The Green Issue / Σχεδιάζοντας Αειφόρους Προορισμούς από την αξιολόγηση μέχρι την πιστοποίηση

O Δρ Ιωάννης Παππάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Green Evolution AE και διευθυντής Μεσογείου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) γράφει για το πώς τον τελευταίο καιρό, λόγω των όλο και πιο ισχυρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και της ολοένα πιο ξεκάθαρης ανάγκης για αλλαγή στον τρόπο ζωής στην πόλη ώστε να έχουμε ποιότητας ζωής, η συζήτηση για ένα αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης είναι ακόμη πιο έντονη.
Ιωάννης Παππάς
Η βιώσιμη επανάσταση στον καφέ ξεκινάει από το χάρτινο καλαμάκι

ADM The Green Issue / Η βιώσιμη επανάσταση στον καφέ ξεκινάει από το χάρτινο καλαμάκι

Γυρίσαμε σελίδα και αφήσαμε επιτέλους μια για πάντα πίσω το πλαστικό καλαμάκι; Η Λυδία Πολυχρονοπούλου, Head of Communications & CSR της Matrix Pack, της εταιρείας που από το 2009 προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με είδη μίας χρήσης για την εστίαση και από το 2019 φτιάχνει πλέον τα καλαμάκια της από χαρτί, έχει την απάντηση. 
Ελένη Τζαννάτου
Αεροδρόμιο Μακεδονία: Καινοτομία, δημιουργικότητα και design για ένα πρότζεκτ υψηλών προδιαγραφών

ADM The Green Issue / Αεροδρόμιο Μακεδονία: Καινοτομία, δημιουργικότητα και design για ένα πρότζεκτ υψηλών προδιαγραφών

Μετά από τέσσερα χρόνια μελετών και εντατικών εργασιών, το νέο «Μακεδονία» παραδόθηκε εκσυγχρονισμένο, «εξυπνότερο» και διπλάσιο σε μέγεθος. Ένα έργο του οποίου τα συστήματα αλουμινίου φέρουν την ισχυρή υπογραφή του brand Aluminco. 
Θανάσης Διαμαντόπουλος
Βιώσιμο real estate: Γιατί τα «ακριβά» κτίρια είναι «φθηνότερα» (Από το premium στο greenium)

ADM The Green Issue / Βιώσιμο real estate: Γιατί τα «ακριβά» κτίρια είναι «φθηνότερα» (Από το premium στο greenium)

Σε ό,τι αφορά το real estate και δη στην Ελλάδα, το ζήτημα της ανθεκτικότητας των ακινήτων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για άλλα απροσδόκητα συμβάντα, όπως η πανδημία, η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό εργαλείο για τη θωράκιση μιας επένδυσης.
Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος
Ρία Βογιατζή: «Το Banyan Tree Varko Bay θα χαράξει τον δρόμο για μια νέα αντίληψη στον χώρο των resorts»

ADM The Green Issue / Ρία Βογιατζή: «Το Banyan Tree Varko Bay θα χαράξει τον δρόμο για μια νέα αντίληψη στον χώρο των resorts»

Η LiFO συναντά την Ελληνίδα starchitect Ρία Βογιατζή με αφορμή το νέο ξενοδοχείο που υπογράφει το γραφείο της Elastic Architects σε μια απρόσμενη τοποθεσία! Η πορεία του γραφείου, οι απεριόριστες δυνατότητες χάρη στην τόλμη, το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά, οι εμπνεύσεις και οι τοπικοί μύθοι ορίζουν τη συζήτηση.
Δανάη Μακρή
mylonas

ADM The Green Issue / Γεώργιος Μυλωνάς: Σκληρή δουλειά, όραμα, πάθος και σεβασμός είναι αξίες που χαρακτηρίζουν την πορεία μου

H Alumil είναι η ελληνική πολυεθνική εταιρεία που ειδικεύεται στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου και μεταξύ άλλων έχει αναλάβει διεθνή έργα μεγάλης κλίμακας σε όλον τον κόσμο, όπως τα κεντρικά γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη.
Θανάσης Χαραμής
Γιώργος Κορμάς: «Στηρίζω οτιδήποτε καινούργιο ή αντισυμβατικό ταιριάζει στην εικόνα της Αθήνας που θέλουμε»

ADM The Green Issue / Γιώργος Κορμάς: «Στηρίζω οτιδήποτε καινούργιο ταιριάζει στην εικόνα της Αθήνας που θέλουμε»

Από τις θεωρήσεις της μητρόπολης μέχρι τα προάστια, μέσα από νυχτερινές διαδρομές στις «γειτονιές του Airbnb» που αναζητούν εκ νέου τον ανθρώπινο χαρακτήρα τους, ο Γιώργος Κορμάς μας καλεί να δούμε την Αθήνα αλλιώς. Από την εις βάθος συζήτηση του CEO της Πειραιώς Real Estate με τον Βασίλη Μπαρτζώκα δεν λείπουν οι επενδυτικές συμβουλές, τα μαθήματα ζωής και τα best practices από το εξωτερικό.
Βασίλης Μπαρτζώκας
Η φιλοσοφία της αειφορίας

ADM The Green Issue / Η φιλοσοφία της αειφορίας

O Γιώργος Τσολάκης γράφει για το πώς τα κτίρια πρέπει να είναι βιοκλιματικά από τον ίδιο τους τον σχεδιασμό. Εδώ βρίσκεται και το μερίδιο ευθύνης του αρχιτέκτονα που πρέπει να διευκολύνει τον μηχανολόγο, ο οποίος θα έρθει στη συνέχεια να επιλύσει το πρόβλημα μέσω της τεχνολογίας.
Γιώργος Τσολάκης
Από τα «άρρωστα κτίρια» στα νέα «δοχεία ζωής»

ADM The Green Issue / Από τα «άρρωστα κτίρια» στα νέα «δοχεία ζωής»

Η αρχιτεκτονική της υγείας είναι πράσινη και οικεία στο μάτι. Σήμερα, στο ερευνητικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο «Center for Architecture and Ecology» στη Νέα Υόρκη μελετάται ένας πράσινος τοίχος που, αν και στην όψη θυμίζει τους διακοσμητικούς κάθετους φυτεμένους τοίχους σε καφέ και χώρους γραφείων, ενσωματώνει μια καινοτόμο τεχνολογία που έχει δημιουργήσει με τη NASA, ώστε να ζούμε περισσότερο, καλύτερα και με αίσθηση ευεξίας.
Ανδρέας Θεοδωρίδης
It’s a green family affair

ADM The Green Issue / Ο Αργύρης Καρράς, CEO της Aluminco, αποκαλύπτει πώς η εταιρεία εξελίσσεται με καινοτομία και δημιουργικότητα

O Αργύρης Καρράς, CEO της Aluminco, μαζί με τα αδέλφια του παρέλαβαν τα ηνία της εταιρείας από τον πατέρα τους και καταφέρνουν με επιτυχία να μας κάνουν να ξεχνάμε τι υπήρχε πριν, δημιουργώντας μια επιχείρηση-υπόδειγμα πράσινης οικονομίας.
Θανάσης Διαμαντόπουλος
H βιωσιμότητα μετά τη Σύνοδο COP26

ADM The Green Issue / H βιωσιμότητα μετά τη Σύνοδο COP26

Γιατί το παγκόσμιο ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στη δόμηση και τις επιπτώσεις της ώστε να ασκηθεί η ανάλογη πίεση στους κρατικούς λειτουργούς, ενώ οι σημερινές πολιτικές, όπως εφαρμόζονται, δεν αρκούν για να μηδενιστεί το ενεργειακό αποτύπωμα. Από τον Ivan Blasi, επιμελητή των προγραμμάτων του Ιδρύματος Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη.
Ivan Blasi
«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners

ADM The Green Issue / «Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners

Ένα από τα πιο πρόσφατα καινοτόμα έργα του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, σχεδιάστηκε με βασικό συνθετικό άξονα τον διάλογο που αναπτύσσει με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτήν τη στιγμή είναι η σωστή διαχείριση πόρων, πρώτων υλών και τεχνολογικών μέσων

ADM The Green Issue / Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτήν τη στιγμή είναι η σωστή διαχείριση πόρων, πρώτων υλών και τεχνολογικών μέσων

H αρχιτέκτων Μαρία Δέδα, ιδρύτρια του γραφείου D&A, μιλά για τις προκλήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το μέλλον των πόλεων, τη βιωσιμότητα των κτιρίων και την επανάχρηση της αθηναϊκής πολυκατοικίας.
Θανάσης Χαραμής
Για τη βιώσιμη Αθήνα του μέλλοντος επενδύουμε στις υποδομές, στις συνεργασίες και στην καινοτομία

ADM The Green Issue / Για τη βιώσιμη Αθήνα του μέλλοντος επενδύουμε στις υποδομές, στις συνεργασίες και στην καινοτομία

O Βαγγέλης Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) γράφει για την αστική και την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας
Βαγγέλης Βλάχος
Alumil Νέο Εξοικονομώ 2021: Οι μεγάλες δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης που προσφέρει  

Good Living / Alumil: Μάθετε τα πάντα για το Νέο Εξοικονομώ 2021 με τις μεγάλες δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης

Η νέα εκδοχή των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, το «Εξοικονομώ 2021», υπόσχεται ευελιξία, δίκαιη κατανομή και ποσοστά επιδοτήσεων που μπορούν να φτάσουν έως και το 75% της συνολικής δαπάνης.
The LiFO team
Ιωάννα Δρέττα: Βιώσιμος τουρισμός: Μια ευκαιρία και μια πρόκληση

ADM The Green Issue / Ιωάννα Δρέττα: Βιώσιμος τουρισμός: Μια ευκαιρία και μια πρόκληση

Η Ιωάννα Δρέττα CEO της Marketing Greece πιστεύει πως η ανάγκη για ολιστική προσέγγιση της αειφορίας και η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες του τουρισμού του μέλλοντος.
Ιωάννα Δρέττα
Mitchell Joachim: Πώς φτιάχνεις ένα σπίτι από ζωντανά φυτά αντί τσιμέντου στη Νέα Υόρκη;

ADM The Green Issue / Mitchell Joachim: Πώς φτιάχνεις ένα σπίτι από ζωντανά φυτά αντί τσιμέντου στη Νέα Υόρκη;

Συνέντευξη με τον Mitchell Joachim, αρχιτέκτονα και αστικό σχεδιαστή, συνιδρυτή του γραφείου Terreform ONE και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Με τη μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα τέχνης, αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού Terreform ONE (Open Network Ecology) ο Joachim προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξαφάνιση των ειδών, μέσω πρωτοποριακών πράξεων σχεδιασμού.
Δανάη Μακρή
Ευάγγελος Κοτσιώρης: «Ο Έλληνας συνεπιμελητής του MoMA φέρνει την κινεζική αρχιτεκτονική στη Νέα Υόρκη»

ADM The Green Issue / Ευάγγελος Κοτσιώρης: Ο Έλληνας συνεπιμελητής του MoMA φέρνει την κινεζική αρχιτεκτονική στη Νέα Υόρκη

Η έκθεση «Επαvάχρηση, Ανανέωση, Ανακύκλωση: Πρόσφατα Έργα Αρχιτεκτονικής από την Κίνα» στο ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει οκτώ πρόσφατα έργα νέων αρχιτεκτόνων με έδρα την Κίνα, τα οποία διευρύνουν την έννοια της βιώσιμης δόμησης.
Τίνα Μαρινάκη
Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων

ADM The Green Issue / Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στη Μύκονο

«Κουκούμι» σήμαινε κάτι άλλο για τους Μυκονιάτες, μέχρι που ένα ξενοδοχείο έβαλε στόχο να σημαίνει χαλάρωση με σεβασμό στις αρχές του βιγκανισμού, φιλοξενία με περιβαλλοντική ηθική.
Ζωή Παρασίδη
Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα έχει τεθεί σε μια κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης”»

ADM The Green Issue / Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα έχει τεθεί σε μια κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης”»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, τις πράσινες υποδομές και τον Μεγάλο Περίπατο.
Γιάννης Πανταζόπουλος
Topio7: Μια ομάδα αρχιτεκτόνων επανασχεδιάζει τις πόλεις με συνεργάτη τη φύση

ADM The Green Issue / Topio7: Μια ομάδα αρχιτεκτόνων επανασχεδιάζει τις πόλεις με συνεργάτη τη φύση

O landscape σχεδιασμός συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των πόλεων έναντι της κλιματικής αλλαγής, της ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης. Η αρχιτεκτονική τοπίου ενός γραφείου με έδρα την Αθήνα είναι πολυβραβευμένη, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ζωή Παρασίδη
Δημήτρης Ποτηρόπουλος

ADM The Green Issue / Πράσινη αρχιτεκτονική και πράσινες πόλεις για πάσα νόσο;

O αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος αναρωτιέται αν ο πολυχρησιμοποιημένος πλέον όρος «πράσινη αρχιτεκτονική», και αντίστοιχα «πράσινες πόλεις», είναι το ουσιαστικό διακύβευμα, ή αν η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη κινδυνεύει να καταντήσει απλώς η αφορμή για μια νέα εμπορευματοποίηση με οικολογικό προσωπείο.
Δημήτρης Ποτηρόπουλος
Τα εστιατόρια και τα μπαρ μιλούν πλέον για βιωσιμότητα

ADM The Green Issue / Τα εστιατόρια και τα μπαρ μιλούν πλέον για βιωσιμότητα

Από κουζίνες υψηλής γαστρονομίας μέχρι τα πιο hip στέκια για cocktails στην πόλη, κάποιοι καλλιεργούν την πρώτη τους ύλη ή την προμηθεύονται από μια ορισμένη ακτίνα και φροντίζουν να μην πετάνε κάθε βράδυ σακούλες γεμάτες με υλικά που μπορούν να αξιοποιήσουν.
Ζωή Παρασίδη

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ