Είμαστε χαφιέδες ο ένας του άλλου, ακόμα και του εαυτού μας

Είμαστε χαφιέδες ο ένας του άλλου, ακόμα και του εαυτού μας Facebook Twitter
Έτσι και βγεις από την πόρτα σου, η ζωή σου αρχίζει να παρακολουθείται.
0


ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ,
επισκέπτης σε φιλικό σπίτι, εντόπισα στη βιβλιοθήκη μια βιντεοκασέτα που στη ράχη της είχε την επιγραφή «Πυρκαγιά 2003». Σχημάτισα τη χειρότερη γνώμη για τον γονιό του οικοδεσπότη μου. Ο τόπος του καιγόταν κι εκείνος, αντί να ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, στεκόταν με την κάμερα «επ’ ώμου, αρμ!». Ποια χρησιμότητα να ’χε άραγε αυτή η βιντεοκασέτα; Θα καθόταν κάποιο βράδυ μετά από χρόνια στον καναπέ του για να δει το έργο «Πυρκαγιά 2003»;

Αυτά, στον παλιό κόσμο. Τέτοιες συμπεριφορές ήταν σπάνιες, γι’ αυτό κι έκαναν εντύπωση. Τώρα όμως ο καθένας κυκλοφορεί κι οπλοφορεί. «Το smartphone είναι συνέχεια του χεριού τους», για να παραφράσω και τον Ρίτσο. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ή εκατομμύρια βιντεάκια με θέμα «Πυρκαγιά 2025». Σύμφωνα με την τρεχάμενη ηθική, μπορείς να βιντεοσκοπείς τα πάντα και τους πάντες. Από μια πυρκαγιά μέχρι το εγκεφαλικό μιας ηλικιωμένης τραγουδίστριας επί σκηνής. Κι όλα αυτά δεν καταντάνε σκονισμένες βιντεοκασέτες σε κάποιο ράφι, μα δημοσιοποιούνται αμέσως μέσα από εκατομμύρια κανάλια, εκατομμύρια ιδιωτικές τηλεοράσεις της παλάμης.

Οι κάμερες είναι πανταχού παρούσες, ολοφάνερες, και επιμένουμε και τολμάμε να ζούμε τη ζωή μας ενώπιόν τους. Ξεφτιλίστηκε το επάγγελμα του χαφιέ. Η εξουσία δεν χρειάζεται πια να πληρώνει χαφιέδες.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε εκατοντάδες κάμερες, κινητές ή ακίνητες. Η ζωή μας έχει πάψει να είναι ταινία μας και τσακίζεται στα βιντεάκια των άλλων. Έτσι και βγεις από την πόρτα σου, η ζωή σου αρχίζει να παρακολουθείται. Αλλά και πριν βγεις, πολύ πιθανό να ηχογραφείται. Ό,τι κάνεις κι ό,τι ζεις καταγράφεται. Και μη μας πεις μετά «εγώ δεν». Τα ξέρουμε όλα. Αφού σε είδαμε!

Όλα αυτά τα βιντεάκια στον παλιό κόσμο δεν θα μπορούσαμε καν να τα πάμε στο δικαστήριο, αφού θα απορρίπτονταν ως παρανόμως αποκτηθέντα αποδεικτικά μέσα, μια και τραβιούνται χωρίς τη συναίνεση των εικονιζόμενων. Σήμερα, όμως, η ψηφιακή δικονομία δεν έχει κανόνες.

Τις τελευταίες μέρες άπειρη ψηφιακή χολή χύθηκε για έναν διάσημο ηθοποιό που, οδηγώντας, πήρε παραμάζωμα αυτοκίνητα και αυλότοιχους, προξενώντας μεγάλες υλικές ζημιές, μα ευτυχώς κανέναν τραυματισμό ή θάνατο ανθρώπου ή ζώου. Οι κάμερες του δρόμου τον εντόπισαν και όλα πήραν τον δρόμο τους – ασφαλιστικές εταιρείες, αστυνομία, Δικαιοσύνη. Η είδηση θα σταματούσε εδώ, αφού δεν παρουσιάζει περαιτέρω ενδιαφέρον. Είτε λόγω μέθης είτε εξαιτίας ενός αιφνίδιου προβλήματος υγείας, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε οδηγό, άσημο ή διάσημο.

Έλα όμως που η είδηση αυτή συνοδευόταν από τα περίφημα βιντεάκια-τεκμήρια ότι ο οδηγός λίγες ώρες πριν γλεντοκοπούσε! Όσο περισσότερα βιντεάκια κατετίθεντο στην ψηφιακή έδρα, τόσο περισσότερο φούντωνε και ωρυόταν το δικαστικό σώμα. Θυμός αλλά και φθόνος μαζί για το ανελέητο γλεντοκόπημα-προπαρασκευαστική ενέργεια του εγκλήματος.

Κανένα ΜΜΕ δεν είχε στείλει συνεργείο για να καλύψει τη γιορτή τσικουδιάς στις Κουκουβάουνες. Όπως επίσης κανένα ΜΜΕ δεν έστελνε συνεργείο για να καλύπτει διάφορα «κορωνοπάρτι» τον καιρό της καραντίνας. Ούτε κανένας αδέκαστος δημοσιογράφος μάς βάζει κρυφές κάμερες. Οι κάμερες είναι πανταχού παρούσες, ολοφάνερες, και επιμένουμε και τολμάμε να ζούμε τη ζωή μας ενώπιόν τους. Ξεφτιλίστηκε το επάγγελμα του χαφιέ. Η εξουσία δεν χρειάζεται πια να πληρώνει χαφιέδες. Είμαστε χαφιέδες ο ένας του άλλου, ακόμα και του εαυτού μας.

Τα περασμένα Χριστούγεννα βρέθηκα ένα μεσημέρι στο Σύνταγμα. Κόσμος πολύς. Όλοι μ’ ένα τζάμι στο χέρι, να στοχεύουν την παρέα τους ή τον εαυτό τους, με φόντο πάντα το δέντρο. Ο άξαφνος ήλιος του Δεκέμβρη στραφτάλιζε πάνω στα αμέτρητα τζάμια, έτσι που η πλατεία έμοιαζε ένα απέραντο χωράφι με φωτοβολταϊκά. Μα όλος ο κόσμος πια μοιάζει χωράφι με φωτοβολταϊκά, σκέφτηκα. Και θυμήθηκα που είκοσι χρόνια πριν διαδηλώναμε για κάτι κάμερες κι ένα ζέπελιν που παρακολουθούσαν τη ζωή μας για κάποιους μήνες μόνο. Και χαμογέλασα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ