“Ο Δάντης ένιωσε τη χάρη των ανθρωπίνων σωμάτων μ'όλη τη δύναμη του κορμιού και της ψυχής του” έγραφε ο Γιώργος Σεφέρη στο περίφημο δοκίμιο του “Στα 700 χρόνια του Δάντη”, που εκφωνήθηκε αρχικά ως ομιλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 12 Μαίου του 1966 για να δημοσιευτεί στο περιοδικό  “Εποχές” τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς και τελικά να κυκλοφορήσει σε ανάτυπο, φανερώνοντας μια άκρως αισθαντική και συνάμα μοντέρνα πρόσληψη του κορυφαίου έργου του Φλωρεντίνου ποιητή. Αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία που κατέχει ο Δάντης στο παγκόσμιο ποιητικό στερέωμα ο Σεφέρης τον αναγνωρίζει ως αντίστοιχο του Ομήρου για τον δυτικό κόσμο ενώ εμπνέεται από τη καινοφανή προοπτική και ανοιχτοσύνη των στίχων του. Μελετητές όπως ο Νάσος Βαγενάς και ο Άρης Μαραγκόπουλος διακρίνουν την ελιοτική επίδραση στον τρόπο που ο Σεφέρης διαβάζει τον Δάντη ενώ ο Ευριπίδης Γαραντούδης επισημαίνει τη διάσταση του μυστικού, που διαφαίνεται στη μετάφραση της “Αποκάλυψης του Ιωάννου” και στην τελευταία συλλογή του νομπελίστα ποιητή, “Τρία Κρυφά Ποιήματα”. Επίσης τονίζει πως αν και ο ίδιος ο Σεφέρης γράφει στο δοκίμιο του για τον Δάντη πως η πρώτη του γνωριμία με την “Κωμωδία” ήταν “το καλοκαίρι του 35 στο Πήλιο” , είναι προφανές, κάτι στο οποίο αναφέρεται και ο Μπίτον στη βιογραφία του για τον Σεφέρη, ότι η ανάγνωση της δαντικής ποίησης είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν.

— Τίνα Μανδηλαρά

 

Ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας ποιητής που παραμένει σημαντικός για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όσες γλώσσες μεταφράστηκε, πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, οπότε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την απώλειά του.

 

Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο το Μουσείο Μπενάκη προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις που σύντομα θα ανακοινωθούν οριστικά και πλαισιώνουν το κεντρικό σχετικό πολιτιστικό γεγονός που είναι η έκθεση έργων ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου με τίτλο «Το σπίτι της μνήμης» στην Πινακοθήκη Γκίκα.

 

Μεταξύ αυτών, η LiFO έχει τη χαρά να παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα μια σειρά από podcasts τα οποία ετοίμασε με μεγάλη επιμέλεια το Μουσείο Μπενάκη και είναι εξαιρετικής ποιότητας ηχογραφήσεις προσωπικοτήτων που απαγγέλλουν Σεφέρη.

 

Πρόκειται για τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργο Μαγγίνη, τους διακεκριμένους στην τέχνη της ποίησης Μιχάλη Γκανά, Τζένη Μαστοράκη, Νίκο A. Παναγιωτόπουλο και Ερρίκο Σοφρά, τη Ζυράννα Ζατέλη, που απαγγέλλει εξαιρετικά τα κυπριακά ποιήματα του Σεφέρη, καθώς επίσης και για απαγγελίες από τους Διονύση Καψάλη, Τζούλια Τσιακίρη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Άννα Κοκκίνου, Αλέκο Λεβίδη, Παύλο Καλλιγά, τους πανεπιστημιακούς Ιωάννη Κωνσταντάκο, Χρήστο Παπάζογλου, Μιχάλη Κοπιδάκη και τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο – που όλοι τους, με διάφορους τρόπους, συνδέονται με το σεφερικό περιβάλλον και, φυσικά, με το έργο του ποιητή.

 

Στο σημερινό podcast η Τζούλια Τσιακίρη διαβάζει την ομιλία του Γιώργου Σεφέρη «Στα 700 χρόνια του Δάντη».

 

Συντελεστές: 

Ηχοληψία: Λέανδρος Ντούνης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Οι αναγνώσεις των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη γίνονται με την άδεια της κυρίας Άννας Λόντου και των Εκδόσεων Ίκαρος τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.