Ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας ποιητής που παραμένει σημαντικός για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όσες γλώσσες μεταφράστηκε, πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, οπότε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την απώλειά του.

 

Με αφορμή αυτήν την σημαντική επέτειο, το Μουσείο Μπενάκη προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις που σύντομα θα ανακοινωθούν οριστικά και πλαισιώνουν το κεντρικό σχετικό πολιτιστικό γεγονός που είναι η έκθεση έργων ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου με τίτλο «Το σπίτι της μνήμης» στην Πινακοθήκη Γκίκα.

 

Μεταξύ αυτών, η LiFO έχει τη χαρά να παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα μια σειρά από podcasts, τα οποία ετοίμασε με μεγάλη επιμέλεια το Μουσείο Μπενάκη και είναι εξαιρετικής ποιότητας ηχογραφήσεις προσωπικοτήτων που απαγγέλουν Σεφέρη.   

 

Πρόκειται για τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κο Γιώργο Μαγγίνη, τους διακεκριμένους στην τέχνη της ποίησης Μιχάλη Γκανά, Τζένη Μαστοράκη, Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο και Ερρίκο Σοφρά, την Ζυράνα Ζατέλη που απαγγέλει εξαιρετικά τα κυπριακά ποιήματα του Σεφέρη, καθώς επίσης και απαγγελίες από τους Διονύση Καψάλη, Τζούλια Τσιακίρη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Άννα Κοκκίνου, Αλέκο Λεβίδη, Παύλο Καλλιγά, τους πανεπιστημιακούς Ιωάννη Κωνσταντάκο, Χρήστο Παπάζογλου, Μιχάλη Κοπιδάκη και τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο – που όλοι τους, με διάφορους τρόπους, συνδέονται με το σεφερικό περιβάλλον και φυσικά με το έργο του ποιητή.  

 

Στο σημερινό podcast ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης διαβάζει τον Επιτάφιο Λόγο που ακούστηκε στην κηδεία του Γιώργου Σεφέρη. Ο Επιτάφιος Λόγος, έχει προκύψει ύστερα από μακρές συζητήσεις της ομάδας των 18 κειμένων και τελική έγκριση απο τον πρωτεργάτη των σεφερικών σπουδών, φιλόλογο και φίλο του Γιώργου Σεφέρη,  Γ. Π Σαββίδη και τον Στρατή Τσίρκα. Οταν πήρε την οριστική του μορφή, η ομάδα των 18 παρακάλεσε τον Αλέκο Λεβίδη να τον διαβάσει με την Άννα Συνοδινού να υποδαυλίζει και να σηματοδοτεί την έναρξη του Λόγου, πρό του τάφου.

 

Αναγνώσεις από «Το σπίτι της μνήμης»: Στρατής Τσίρκας - Γ. Π. Σαββίδης, Επιτάφιος Λόγος
Ο Αλέκος Λεβίδης την ώρα εκφώνησης του Επιτάφιου Λόγου.

 

Αναγνώσεις από «Το σπίτι της μνήμης»: Στρατής Τσίρκας - Γ. Π. Σαββίδης, Επιτάφιος Λόγος
Ο τάφος του Γιώργου Σεφέρη. Φωτογραφία του Κώστα Μεγαλοκονόμου, 1974. Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη.

 

 

Συντελεστές: 

Ηχοληψία: Λέανδρος Ντούνης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

 

Οι αναγνώσεις των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη γίνονται με την άδεια της κυρίας Άννας Λόντου και των Εκδόσεων Ίκαρος τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.