ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ της σιωπής, δηλαδή του τρόπου που επέλεξε ο Γιώργος Σεφέρης να απαντά στις διαρκείς ταραχές και στα τραυματικά γεγονότα που στιγμάτιζαν το ελληνικό πολιτικό τοπίο, υπάρχουν δοκιμιακά αποσπάσματα και ποιήματα που φανερώνουν την απόφαση του ποιητή και διπλωμάτη να μιλήσει και να λάβει θέση. Χαρακτηριστικά είναι στην περίπτωση της χούντας των συνταγματαρχών, εκτός από την περίφημη δήλωση του Σεφέρη στο BBC, το ποίημά του «Επί Ασπαλάθων», που σφράγισε το τέλος της ποιητικής, και η «Συνομιλία με τον Φαβρίκιο» που περιλαμβάνεται στις Δοκιμές Β, δηλαδή στον δεύτερο τόμο με τα κείμενα που αναφέρονται στην προσωπική του ζωή αλλά και στη σχέση του με την επικαιρότητα, την ποίηση και την Ιστορία. Ειδικά στο κεφάλαιο με τον τίτλο «Συνομιλία με τον Φαβρίκιο» ο Σεφέρης βάλλει κατά της πολιτικής κατάστασης που οδήγησε στη χούντα και των «κομματικών συμπτωμάτων μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για το όνομα «Φαβρίκιος», αντιστοιχεί σε ψευδώνυμο ενός Κωνσταντινουπολίτη φίλου του Σεφέρη, με τον οποίο συναντιούνταν ή αντάλλασσαν επιστολές. Την προσοχή κλέβει, ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό σχόλιο που περιλαμβάνεται στο εν λόγω κεφάλαιο, το οποίο βλέπουμε καταχωρισμένο και στο ημερολόγιό του, γεγονός που σημαίνει ότι τον αντιπροσωπεύει τα μάλα: «Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του / κι όσα του κάνει η τρέλα του, δεν του τα κάν’ οχτρός του».

— Τίνα Μανδηλαρά

 

Ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας ποιητής που παραμένει σημαντικός για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όσες γλώσσες μεταφράστηκε, πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, οπότε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την απώλειά του.

 

Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο το Μουσείο Μπενάκη προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις που σύντομα θα ανακοινωθούν οριστικά και πλαισιώνουν το κεντρικό σχετικό πολιτιστικό γεγονός που είναι η έκθεση έργων ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου με τίτλο «Το σπίτι της μνήμης» στην Πινακοθήκη Γκίκα.

 

Μεταξύ αυτών, η LiFO έχει τη χαρά να παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα μια σειρά από podcasts τα οποία ετοίμασε με μεγάλη επιμέλεια το Μουσείο Μπενάκη και είναι εξαιρετικής ποιότητας ηχογραφήσεις προσωπικοτήτων που απαγγέλλουν Σεφέρη.

 

Πρόκειται για τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργο Μαγγίνη, τους διακεκριμένους στην τέχνη της ποίησης Μιχάλη Γκανά, Τζένη Μαστοράκη, Νίκο A. Παναγιωτόπουλο και Ερρίκο Σοφρά, τη Ζυράννα Ζατέλη, που απαγγέλλει εξαιρετικά τα κυπριακά ποιήματα του Σεφέρη, καθώς επίσης και για απαγγελίες από τους Διονύση Καψάλη, Τζούλια Τσιακίρη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Άννα Κοκκίνου, Αλέκο Λεβίδη, Παύλο Καλλιγά, τους πανεπιστημιακούς Ιωάννη Κωνσταντάκο, Χρήστο Παπάζογλου, Μιχάλη Κοπιδάκη και τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο – που όλοι τους, με διάφορους τρόπους, συνδέονται με το σεφερικό περιβάλλον και, φυσικά, με το έργο του ποιητή.

 

Στο σημερινό podcast ο Νίκος Αλιβιζάτος διαβάζει το δοκίμιο «Η συνομιλία με τον Φαβρίκιο» του Γιώργου Σεφέρη.

 

Συντελεστές: 

Ηχοληψία: Λέανδρος Ντούνης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Οι αναγνώσεις των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη γίνονται με την άδεια της κυρίας Άννας Λόντου και των Εκδόσεων Ίκαρος τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.