«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ κιόλας παρουσία του Γιώργου Σεφέρη στην ποιητική σκηνή της χώρας με τη "Στροφή" έως την ολοκλήρωση του ποιητικού του έργου με τα "Τρία κρυφά ποιήματα" ήταν εμφανής η εσωτερική του συνομιλία με τον Άγγελο Σικελιανό, τον "άρχοντα της λαλιάς", όπως τον αποκαλούσε. Ο τρόπος που συνέδεε ο Σικελιανός τον μυστικισμό με την παράδοση, αυτός ο "ιερός ελληνικός ενανθρωπισμός" του, δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει τον Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος ασπαζόταν τη διαρκή, αγωνιώδη προσπάθεια του πέντε φορές υποψηφίου για το βραβείο Νόμπελ ‒το οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει‒ να ενώσει "τον κόσμο των θεών και τον κόσμο των ανθρώπων". Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Σεφέρης, "χρειάστηκε η δυνατή πίεση της φωνής του Σικελιανού για να σαρκωθεί σε μιαν ενότητα ο λόγος". Ως φόρο τιμής, λοιπόν, στον αγαπημένο του φίλο και συνοδοιπόρο, ο οποίος πάντοτε πάλευε να κερδίσει το στοίχημα με την αθανασία, αλλά βρήκε τραγικό θάνατο στις 19 Ιουνίου του 1951, ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε ένα από τα πιο όμορφα κείμενά του με τον τίτλο "Ο Άγγελος Σικελιανός έπεσε", το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δεύτερο τόμο των Δοκιμών (1948-1971)».

— Τίνα Μανδηλαρά

 

Ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας ποιητής που παραμένει σημαντικός για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όσες γλώσσες μεταφράστηκε, πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, οπότε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την απώλειά του.

 

Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο το Μουσείο Μπενάκη προγραμμάτισε μια σειρά από εκδηλώσεις που σύντομα θα ανακοινωθούν οριστικά και πλαισιώνουν το κεντρικό σχετικό πολιτιστικό γεγονός που είναι η έκθεση έργων ζωγραφικής της Λήδας Κοντογιαννοπούλου με τίτλο «Το σπίτι της μνήμης» στην Πινακοθήκη Γκίκα.

 

Μεταξύ αυτών, η LiFO έχει τη χαρά να παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα μια σειρά από podcasts τα οποία ετοίμασε με μεγάλη επιμέλεια το Μουσείο Μπενάκη και είναι εξαιρετικής ποιότητας ηχογραφήσεις προσωπικοτήτων που απαγγέλλουν Σεφέρη.

 

Πρόκειται για τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Γιώργο Μαγγίνη, τους διακεκριμένους στην τέχνη της ποίησης Μιχάλη Γκανά, Τζένη Μαστοράκη, Νίκο A. Παναγιωτόπουλο και Ερρίκο Σοφρά, τη Ζυράννα Ζατέλη, που απαγγέλλει εξαιρετικά τα κυπριακά ποιήματα του Σεφέρη, καθώς επίσης και για απαγγελίες από τους Διονύση Καψάλη, Τζούλια Τσιακίρη, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Άννα Κοκκίνου, Αλέκο Λεβίδη, Παύλο Καλλιγά, τους πανεπιστημιακούς Ιωάννη Κωνσταντάκο, Χρήστο Παπάζογλου, Μιχάλη Κοπιδάκη και τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο – που όλοι τους, με διάφορους τρόπους, συνδέονται με το σεφερικό περιβάλλον και, φυσικά, με το έργο του ποιητή.

 

Στο σημερινό podcast ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβάζει το δοκίμιο «Άγγελος Σικελιανός» του Γιώργου Σεφέρη.

 

Συντελεστές: 

Ηχοληψία: Λέανδρος Ντούνης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Οι αναγνώσεις των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη γίνονται με την άδεια της κυρίας Άννας Λόντου και των Εκδόσεων Ίκαρος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.