Ζαπορίζια: «Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν μέρος του πυρηνικού σταθμού», λένε οι Ουκρανοί

Ζαπορίζια: «Ρωσικ κατέστρεψαν μέρος του πυρηνικού σταθμού», λένε οι Ουκρανοί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου.
0

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας κατήγγειλε ότι ρωσικές ρουκέτες «έχουν καταστρέψει μέρος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια» που ελέγχεται από τη Ρωσία χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας. 

Η Enerhoatom ανέφερε ότι μια μονάδα αζώτου-οξυγόνου και μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης υπέστησαν ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο. 

Τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τους Ρώσους κατηγόρησαν νωρίτερα την Ουκρανία για το χτύπημα. 

Ζαπορίζια: «Ρωσικ κατέστρεψαν μέρος του πυρηνικού σταθμού», λένε οι Ουκρανοί Facebook Twitter
Χάρτης με την τοποθεσία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια - Φωτ.: BBC.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφερόμενες ζημιές στον πυρηνικό σταθμό. Η Enerhoatom λέει ότι υπήρξαν δύο γύροι ρωσικών επιθέσεων την Παρασκευή, με τους χειριστές να αποσυνδέουν έναν αντιδραστήρα από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Enerhoatom τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και διασποράς ραδιενεργών σωματιδίων». «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τραυματισμοί», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο της Ζαπορίζια τον Μάρτιο, αλλά κράτησε τους Ουκρανούς υπαλλήλους της. Ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές, κοντά σε ουκρανικά εδάφη.

Το πυρηνικό εργοστάσιο αποτελείται από έξι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση και αποθηκεύει ραδιενεργά απόβλητα. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα αλλάξει εάν επιβληθεί η επίδειξη ιστορικού των social media για την είσοδο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Είσοδος τουριστών στις ΗΠΑ: Τι θα αλλάξει εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο των social media

Τι θα ισχύει για του Έλληνες τουρίστες - Το 5ετές ιστορικό των social media και τα προσωπικά δεδομένα που θα απαιτεί η αρμόδια υπηρεσία, εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή email

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή emails

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ήταν «σωστό» να παραιτηθεί ο Μάντελσον, προσθέτοντας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μάντελσον απογοήτευσε τη χώρα του»
THE LIFO TEAM