Υποβοηθούμενη ευθανασία: Εγκρίθηκε σε πρώτο στάδιο το νομοσχέδιο στην Σκωτία

Υποβοηθούμενη ευθανασία: Εγκρίθηκε σε πρώτο στάδιο το νομοσχέδιο στην Σκωτία Facebook Twitter
Η ηθοποιός της σειράς Silent Witness Λιζ Καρ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και μέλος της οργάνωσης Not Dead Yet, παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση της πρώτης φάσης του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη ευθανασία, στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, στις 13 Μαΐου 2025 στο Εδιμβούργο/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Σκωτία έκανε σήμερα ένα βήμα προς τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας, καθώς το Κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο "Assisted Dying for Terminally Ill Adults (Scotland) Bill", το οποίο θα επιτρέπει σε ασθενείς τελικού σταδίου να ζητούν ιατρική βοήθεια για να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Το νομοσχέδιο, που κατέθεσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Liam McArthur, συγκέντρωσε την υποστήριξη πολλών μελών του κοινοβουλίου (MSPs) ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής, καθώς η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη. Παρά την έγκρισή του στην πρώτη φάση, το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από αυστηρό έλεγχο στις επόμενες κοινοβουλευτικές φάσεις.

Πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, το σκωτσέζικο κοινοβούλιο έγινε το επίκεντρο έντονων συναισθημάτων. Έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν ακτιβιστές τόσο υπέρ όσο και κατά της αλλαγής της νομοθεσίας. Μέλη της οργάνωσης Dignity in Dying Scotland και του Assisted Dying Coalition κράτησαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του δικαιώματος επιλογής για τους ασθενείς που υποφέρουν, ενώ απέναντι, οργανώσεις όπως η Glasgow Disability Alliance διαμαρτύρονταν, εκφράζοντας φόβους για τις επιπτώσεις στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η γνωστή ηθοποιός Liz Carr, που είναι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου και έχει καταθέσει δημόσια τις επιφυλάξεις της, παρότρυνε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου. «Δεν είναι προστασία, είναι απειλή», δήλωσε έξω από το Holyrood.

Οι δύο πλευρές του διαλόγου

Ο Liam McArthur, ανοίγοντας τη συζήτηση στην αίθουσα, υπογράμμισε ότι «χιλιάδες οικογένειες στη Σκωτία παρακολουθούν με ελπίδα» και πως «οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο είναι απελπισμένοι να δουν τον νόμο να αλλάζει». Παρότρυνε τους συναδέλφους του να σταθούν με κατανόηση απέναντι στους ανθρώπους που ζητούν αξιοπρεπή έξοδο από τη ζωή.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η υποβοηθούμενη ευθανασία προσφέρει στους ανίατα πάσχοντες μια ελεγχόμενη και ανθρώπινη επιλογή, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και χωρίς παρατεταμένο πόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν, εκατοντάδες Σκωτσέζοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας μέσα στο πρώτο έτος εφαρμογής της.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της πρωτοβουλίας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τους μηχανισμούς προστασίας. Επισημαίνουν τον κίνδυνο πίεσης σε άτομα με αναπηρία, ψυχική ασθένεια ή οικονομικά προβλήματα να επιλέξουν την ευθανασία για να «μην αποτελούν βάρος». Πολλοί θεωρούν πως η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην ενίσχυση της παρηγορητικής φροντίδας και των υπηρεσιών υγείας.

Η ψηφοφορία δεν είχε κομματική πειθαρχία, ωστόσο αρκετοί ηγέτες των πολιτικών κομμάτων δήλωσαν δημόσια τις θέσεις τους. Ο Πρώτος Υπουργός John Swinney, η αντιπρόεδρος Kate Forbes, οι πρώην Πρωθυπουργοί Nicola Sturgeon και Humza Yousaf, καθώς και ο ηγέτης των Εργατικών Anas Sarwar, ανακοίνωσαν ότι ψήφισαν κατά.

Αντιθέτως, πολλοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αλλά και βουλευτές από άλλα κόμματα, στήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ αρκετοί ακόμη τηρούν στάση αναμονής μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο ρυθμίσεων.

Η Σκωτία δεν είναι η μόνη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που εξετάζει τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Παρόμοια πρόταση έχει ήδη τεθεί σε ψηφοφορία για την Αγγλία και την Ουαλία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία το θέμα συζητείται έντονα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντίστοιχα νομοθετήματα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Ελβετία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Louise Shackleton, μιας γυναίκας που τελεί υπό αστυνομική έρευνα αφού συνόδευσε τον σύζυγό της, πάσχοντα από ALS, στο κέντρο Dignitas της Ελβετίας, όπου έθεσε τέλος στη ζωή του με ιατρικά ελεγχόμενο τρόπο. Η ίδια δήλωσε σε βρετανικά μέσα ότι «δεν έχει καθόλου τύψεις», τονίζοντας ότι «η απόφασή του ήταν πράξη αγάπης και ελευθερίας».

Το νομοσχέδιο εισέρχεται τώρα στη δεύτερη φάση, όπου θα εξεταστεί σε λεπτομέρεια από αρμόδιες επιτροπές. Εκεί θα προστεθούν, τροποποιηθούν ή απορριφθούν επιμέρους διατάξεις, και αναμένονται σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις.

Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί και στη δεύτερη και τρίτη φάση, η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που νομιμοποιεί την υποβοηθούμενη ευθανασία, υπό αυστηρές ιατρικές προϋποθέσεις και με διαδικασίες ελέγχου.

Με πληροφορίες από SkyNews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM