Η πρώτη δίκη για τη δολοφονία του 14χρονου Ματία Αχμέτ Μινγκούτσι διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία, για το γεγονός ότι οι δράστες της δολοφονίας είναι ανήλικοι, διέπραξαν το έγκλημα εν ψυχρώ, κατόπιν έκαναν αναπαράσταση σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ενώ οι συγγενείς τους συνεχίζουν να απειλούν την οικογένεια του νεκρού παιδιού με θάνατο χωρίς οι αρχές να αντιδρούν.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του άτυχου παιδιού, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οργή και θλίψη στην Τουρκία.
Η δολοφονία του παιδιού στην Τουρκία
Ο Ματία Αχμέτ Μινγκούτσι, παιδί του Ιταλού σεφ Αντρέα Μινγκούτσι και της Τουρκάλας Γιασεμίν Μινγκούτσι, ήταν μόλις 14 ετών όταν στις 24 Ιανουαρίου μετέβη στην υπαίθρια αγορά της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, διαπληκτίστηκε με ομάδα παιδιών κουρδικής καταγωγής. Το παρακάτω βίντεο δείχνει τον αρχικό καβγά:
Ο Ματία συνέχισε να ψωνίζει στο παζάρι και όπως φαίνεται από κάμερες ασφαλείας, ο κατηγορούμενος ως δράστης 15χρονος B.B., το πλησιάζει με γοργές κινήσεις από πίσω και τον μαχαιρώνει στα πλευρά τέσσερις φορές! Μάλιστα, άλλος κατηγορούμενος, ο U.B., τον κλώτσησε στο έδαφος καθώς το παιδί κείτονταν τραυματισμένο σοβαρά. Ο άτυχος Ματία υπέκυψε στα τραύματά του 15 ημέρες αργότερα, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.
Δείτε το βίντεο της δολοφονίας - Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες:
Μάλιστα οι δράστες ενώ ο 15χρονος Ματία σφάδαζε στο έδαφος, βρίσκονταν σε στάση του μετρό της Κωνσταντινούπολης και περιέγραφαν αναμεταξύ τους το συμβάν, όπως φαίνεται από κάμερες ασφαλείας:
Οι δύο δράστες, επίσης ανήλικοι, ηλικίας 15 ετών, οδηγήθηκαν ενώπιον του Ανατολικού 2ου Ποινικού Δικαστηρίου Ανηλίκων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά ανηλίκου, αντιμετωπίζοντας ποινές έως 24 έτη φυλάκισης.
Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών άνοιξε στην Τουρκία
Η οικογένεια του Μινγκούτσι, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ζητούν να επιβληθεί στους κατηγορουμένους η μέγιστη ποινή για το έγκλημα που φέρονται να διέπραξαν, υποστηρίζοντας ότι μια αυστηρή καταδίκη θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι νομικοί υποστηρίζουν πως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, είναι υποχρεωτική η επιβολή ποινής ανηλίκου.
Αυτό σημαίνει πως, ακόμη και αν καταδικαστούν, οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να αποφυλακιστούν σε περίπου 10 χρόνια, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το δικαστήριο είναι πολλά:
- Μπορούν οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν με ποινές ενηλίκων;
- Ποιες ποινές έχουν επιβληθεί σε παρόμοιες υποθέσεις στην Τουρκία και διεθνώς;
- Και, αυξάνεται πράγματι ο αριθμός παραβατών κάτω των 18 ετών στην Τουρκία;
Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας;
Αν οι κατηγορούμενοι ήταν ενήλικες, θα αντιμετώπιζαν ισόβια κάθειρξη με επιβαρυντικά στοιχεία για το έγκλημα που διέπραξαν. Όμως, επειδή είναι κάτω των 18 ετών, δικάζονται με βάση ειδικές διατάξεις για ανηλίκους.
Σύμφωνα με το Άρθρο 31 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, άτομα κάτω των 18 ετών θεωρούνται παιδιά. Για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-18 ετών, η ποινή για το αδίκημα μειώνεται και δεν προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να περιορίσει τη μείωση της ποινής, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια ποινών που ισχύουν για ανήλικους. Για να δικαστεί ανήλικος σαν ενήλικος, θα πρέπει είτε να αλλάξει το Σύνταγμα είτε να υπάρξει νομοθετική τροποποίηση από το Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, ο δικαστής έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει τη μέγιστη δυνατή ποινή εντός των πλαισίων της ανηλικότητας, και η πίεση από την κοινή γνώμη και την οικογένεια του θύματος μπορεί να επηρεάσει την απόφαση.
Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Μινγκούτσι μαχαιρώθηκε πρώτα από τον 15χρονο B.B. και στη συνέχεια δέχθηκε χτυπήματα με κλωτσιές από τον 16χρονο U.B., στην επίθεση στη Χαλκηδόνα.
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι το περιστατικό έγινε σε μια στιγμή θυμού, όμως μάρτυρες αναφέρουν πως η επίθεση έμοιαζε προσχεδιασμένη, ενώ οι δράστες έδειχναν ψυχροί και αμετανόητοι τη στιγμή που εγκατέλειπαν τη σκηνή. Σε αυτό συνηγορεί και οι φωτογραφία των δραστών, λίγες στιγμές μετά τη δολοφονία μέσα από τον συρμό του τρένου:

Η ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε πως ο Μινγκούτσι έφερε τρεις μαχαιριές στο σώμα και μία διαμπερή πληγή στο θώρακα. Αιτία θανάτου κρίθηκε η βλάβη σε εσωτερικά όργανα από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο.
Όσα έγιναν στο Δικαστήριο
Η δίκη ξεκίνησε στις 10:20 και διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, μεταξύ των οποίων και γνωστοί καλλιτέχνες, στηρίζοντας την οικογένεια. Οι φίλοι του Ματία είχαν ζωγραφίσει κάτω από τα μάτια τους μαύρη κουκκίδα, συμβολίζοντας το σημάδι που είχε στο πρόσωπο του ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών δίκης, οι δύο ανήλικοι κατηγορούμενοι έδωσαν καταθέσεις, ενώ ακούστηκε και μία μαρτυρία. Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών έγινε δεκτό ως πολιτική αγωγή. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 8 Μαΐου.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Μινγκούτσι, Ρεζάν Εποζντεμίρ, ανέφερε ότι η υπόθεση «συγκλόνισε τη δημόσια συνείδηση».
Όπως είπε, συγγενείς των δραστών και διάφοροι άγνωστοι τηλεφωνούν στην οικογένεια του Ματία και θρασύτατα τους απειλούν να τους σκοτώσουν, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει κατατεθεί μήνυση. Όπως είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να τιμωρηθούν οι δράστες όπως αρμόζει». Ο ίδιος τόνισε πως οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν με τρόπο που θα ικανοποιήσει τόσο την οικογένεια όσο και την κοινωνία: «Το αίμα του Αχμέτ δεν θα μείνει χωρίς δικαίωση».