WSJ: Η δράση της Τουρκίας προωθεί νέα φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

WSJ: Η δράση της Τουρκίας προωθεί νέα φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην άκρη τον ανταγωνισμό του με το Ισραήλ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς η Άγκυρα διεκδικεί ισχύ στην περιοχή, γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλύτερο παράδειγμα για το πώς οι γεωπολιτικές πραγματικότητες υπερβαίνουν τις ιδεολογίες από την υπό άνθηση φιλία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η WSJ, οι αριστεροί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη συνεχίζουν να δαιμονοποιούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη συντηρητική κυβέρνησή του.

Πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ, τις κυρώσεις και την εκστρατεία κατά των επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ. Όχι όμως ο κ. Τσίπρας ο οποίος, αντιθέτως, εντατικοποίησε τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου διεξάγουν συχνά τριμερείς συναντήσεις - η τέταρτη πραγματοποιήθηκε το Μάιο- και η αεροπορία του Ισραήλ χρησιμοποιεί τον ελληνικό εναέριο χώρο για εκπαίδευση.

Οι τρεις χώρες, μαζί με την Αίγυπτο, αναπτύσσουν από κοινού τα αποθέματα του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Ο λόγος πίσω από όλα αυτά είναι η Τουρκία.

Η μακρόχρονη φιλία του Ισραήλ με την Τουρκία υπέστη ρωγμές το 2010 και η εντεινόμενη σκληροπυρηνική εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που επιδιώκει την προώθηση της ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή απείλησε τόσο το Ισραήλ όσο και την Ελλάδα ενώνοντάς τις δύο χώρες όπως ποτέ στο παρελθόν. Η Ελλάδα, με τη σειρά της, ανησυχεί για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. (....).

«Πρέπει να εργαστούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να διαφυλάξουμε τους ισχυρούς γεωστρατηγικούς δεσμούς με τους γείτονές μας, έχοντας υπόψη ότι ανατολικά δεν γειτονεύουμε με την Ελβετία ή το Λιχτενστάιν, αλλά με έναν πολύ νευρικό και, σε μερικές περιπτώσεις, πολύ επιθετικό γείτονα», δήλωσε στη WSJ ο Γιάννης Μπουρνούς, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

Ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος το έθεσε πιο καθαρά: «Πρόκειται για δύο χώρες που θέλουν να είναι οι αστυνομικοί της περιοχής (Τουρκία, Ισραήλ). Πρέπει να είμαστε φίλοι τουλάχιστον με έναν εξ αυτών» καταλήγει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αναμενόμενο!! Τώρα που το Ισραήλ εξελίσσεται δίχως να το κρύβει σε κράτος-απαρτχάιντ με …ISO, προετοιμάζοντας την τελική εθνοκάθαρση από το αραβικό/ μουσουλμανικό στοιχείο, ο μόνος γείτονας που λόγω θρησκείας μπορεί να παραμείνει λυπημένος μεν, θεατής από τον καναπέ δε, είναι η Ελλάδα, οπότε πρέπει να συσφιχθούν οι μεταξύ σχέσεις.Πού ξέρεις; Μπορεί να υπάρχουν κι αφελείς που να πιστεύουν πως το Ισραήλ θα έμπλεκε σε κάποιου είδους πόλεμο με την Τουρκία συνασπιζόμενο με την Ελλάδα.Παρεμπιπτόντως: Δεν έχω διαβάσει ποτέ κάποια εμπεριστατωμένη οικονομική ανάλυση για τα οφέλη της Ελλάδας αλλά και όλων των Βαλκανίων, αν υπήρχε Παλαιστινιακό κράτος κάτι που αναμφισβήτητα θα σταθεροποιούσε από κάθε άποψη την Ανατολική Μεσόγειο.