ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

UNESCO: Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό το ένα τρίτο των μαθητών παγκοσμίως

UNESCO: Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό το ένα τρίτο των μαθητών παγκοσμίως Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι το ένα τρίτο των μαθητών παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Unesco.  

Στην έκθεση με τίτλο «Έτοιμοι για μάθηση και ευημερία: υγεία στο σχολείο και διατροφή στον κόσμο», επισημαίνεται ότι επηρεάζονται περισσότερο τα παιδιά χωρών χαμηλού εισοδήματος και ειδικότερα εκείνα που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν ένα σχολείο στα τρία δεν έχει πόσιμο νερό και κατά συνέπεια βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σχεδόν τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Και η πρόοδος που σημειώνεται είναι πολύ αργή», αναφέρεται στην έκθεση. 

Κίνδυνος για την υγεία των μαθητών  

Η έλλειψη των υποδομών αυτών εμποδίζει τα σχολεία να προσφέρουν ασφαλές περιβάλλον, που προστατεύει από ασθένειες, όπως την COVID-19, τα παράσιτα, τα αναπνευστικά νοσήματα, την διάρροια.

Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια της έκθεσης, Εμιλί Σιντανέρ, αυτό είναι μεγαλύτερη πρόκληση για τα κορίτσια και τις διδάσκουσες, οι οποίες δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο όταν έχουν περίοδο.

Στο Μπουτάν, ένα τέταρτο των κοριτσιών δεν πάει σχολείο κάποιες φορές στη διάρκεια του κύκλου του, κάτι το οποίο επίσης συμβαίνει για ένα κορίτσι στα πέντε στην Ακτή Ελεφαντοστού και για ένα στα επτά στην Μπουρκίνα Φάσο, διευκρινίζει. 

Ο αντίκτυπος είναι επίσης μεγάλος στον παιδικό υποσιτισμό, καθώς τα σχολεία που δεν έχουν πόσιμο νερό δεν μπορούν να μαγειρέψουν για τους μαθητές τους, επισημαίνει η Σιντανέρ. 

«Υπάρχει ανάγκη να επενδυθούν περισσότερα στο νερό και στην υγιεινή», σημειώνει, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες της πείνας στην ποιοτική μάθηση. 

«Η πείνα επιβαρύνει τη συγκέντρωση και την όρεξη για γνώση. Αν οι μαθητές δεν είναι υγιείς, δεν τρέφονται καλά και δεν προστατεύονται στο σχολείο, είναι ακόμη πιο δύσκολο γι'αυτούς να αποκτήσουν τις γνώσεις που μπορεί να τους μεταδώσει το σχολείο», καταλήγει. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP 

   

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM