Τζασίντα Άρντερν: «Λάθος» τα τεράστια κέρδη των τραπεζών εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης

Η Τζασίντα Άρντερν σκεφτική Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Τζασίντα Άρντερν έβαλε στο στόχαστρο τις τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας, για τα κέρδη δισεκατομμυρίων που καταγράφουν την ώρα που βαθαίνει η κρίση του κόστους διαβίωσης.  

Τα κέρδη των 27 τραπεζών της χώρας, προ φόρων, ανήλθαν σε 9,7 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας (5,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) το έτος έως τον Ιούνιο και βρίσκονται σε τροχιά για να ξεπεράσουν τα 10 δισ.- καταγράφοντας ρεκόρ- το επόμενο τρίμηνο. 

Την ίδια ώρα οι πολίτες πασχίζουν λόγω της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει κατά 8,3% και ο πληθυσμός είναι σε επίπεδο ρεκόρ (7,2%), αυξάνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια και το κόστος των νοικοκυριών.  

Ερωτηθείσα εάν είναι λάθος τα κέρδη που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες, ενώ οι πολίτες πασχίζουν, η πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά. 

«Σε αυτό το περιβάλλον όπου αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό κόστος διαβίωσης για όλους τους Νεοζηλανδούς, αισθάνομαι την ευθύνη να καλέσω όσους μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν αυτή την πίεση, να σκεφτούν πώς μπορούν να το κάνουν. Και συμπεριλαμβάνω τις τράπεζες σε αυτό», δήλωσε η Άρντερν. 

Ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις παραμέτρους και τους κανόνες, συμπλήρωσε, «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τους δίνει την κοινωνική άδεια που θα ανέμενε κανείς από τις τράπεζες που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν ως μέλη της κοινότητας». 

Πάντως, η πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά σε περαιτέρω ρυθμίσεις, φορολογία ή κάποια έρευνα για τα κέρδη των τραπεζών. «Απλά είμαι ειλικρινής μαζί σας σχετικά με τις παρατηρήσεις μου αναφορικά με το τι συμβαίνει με τα κέρδη των τραπεζών. Έχω μια λύση από την κυβέρνηση για αυτό; Η απάντηση είναι όχι», είπε η Άρντερν. 

Το κόμμα των Πρασίνων καλεί την κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών. Το Εθνικό Κόμμα κάλεσε την πρωθυπουργό να αναλάβει δράση και να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για το αν οι τράπεζες είχαν υπερβολικά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM