Τζασίντα Άρντερν: «Λάθος» τα τεράστια κέρδη των τραπεζών εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης

Η Τζασίντα Άρντερν σκεφτική Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Τζασίντα Άρντερν έβαλε στο στόχαστρο τις τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας, για τα κέρδη δισεκατομμυρίων που καταγράφουν την ώρα που βαθαίνει η κρίση του κόστους διαβίωσης.  

Τα κέρδη των 27 τραπεζών της χώρας, προ φόρων, ανήλθαν σε 9,7 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας (5,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) το έτος έως τον Ιούνιο και βρίσκονται σε τροχιά για να ξεπεράσουν τα 10 δισ.- καταγράφοντας ρεκόρ- το επόμενο τρίμηνο. 

Την ίδια ώρα οι πολίτες πασχίζουν λόγω της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει κατά 8,3% και ο πληθυσμός είναι σε επίπεδο ρεκόρ (7,2%), αυξάνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια και το κόστος των νοικοκυριών.  

Ερωτηθείσα εάν είναι λάθος τα κέρδη που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες, ενώ οι πολίτες πασχίζουν, η πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά. 

«Σε αυτό το περιβάλλον όπου αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό κόστος διαβίωσης για όλους τους Νεοζηλανδούς, αισθάνομαι την ευθύνη να καλέσω όσους μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν αυτή την πίεση, να σκεφτούν πώς μπορούν να το κάνουν. Και συμπεριλαμβάνω τις τράπεζες σε αυτό», δήλωσε η Άρντερν. 

Ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις παραμέτρους και τους κανόνες, συμπλήρωσε, «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τους δίνει την κοινωνική άδεια που θα ανέμενε κανείς από τις τράπεζες που ισχυρίζονται ότι λειτουργούν ως μέλη της κοινότητας». 

Πάντως, η πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά σε περαιτέρω ρυθμίσεις, φορολογία ή κάποια έρευνα για τα κέρδη των τραπεζών. «Απλά είμαι ειλικρινής μαζί σας σχετικά με τις παρατηρήσεις μου αναφορικά με το τι συμβαίνει με τα κέρδη των τραπεζών. Έχω μια λύση από την κυβέρνηση για αυτό; Η απάντηση είναι όχι», είπε η Άρντερν. 

Το κόμμα των Πρασίνων καλεί την κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών. Το Εθνικό Κόμμα κάλεσε την πρωθυπουργό να αναλάβει δράση και να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για το αν οι τράπεζες είχαν υπερβολικά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM
Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα με τους έξι νεκρούς

Διεθνή / Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα

Ποιος είναι ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στην Τουρκία Μπαρίς Μπογιούν - Το ξεκίνημα και η ηγετική θέση στη συμμορία - Οι δολοφονίες στις οποίες εμπλέκεται
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ