Τυνησία: Ποινή φυλάκισης ενός έτους σε δικηγόρο επειδή ειρωνεύτηκε on air την κατάσταση στη χώρα

Τυνησία: Ποινή φυλάκισης 1 έτους σε δικηγόρο επειδή ειρωνεύτηκε την κατάσταση στη χώρα Facebook Twitter
Σόνια Νταχμάνι/Φωτ.: Instagram
0

Μια Τυνήσια δικηγόρος καταδικάστηκε να εκτίσει ένα χρόνο στη φυλακή επειδή εκφράστηκε ειρωνικά για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της. 

Η Τυνήσια δικηγόρος και χρονικογράφος Σόνια Νταχμάνι καταδικάστηκε να εκτίσει έναν χρόνο φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», σχεδόν δυο μήνες μετά τη σύλληψή της σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επειδή εκφράστηκε με ειρωνικό τρόπο για την κατάσταση της χώρας της, έκανε γνωστό η οικογένειά της χθες Σάββατο. 

Η κυρία Νταχμάνι συνελήφθη την 11η Μαΐου από αστυνομικούς με καλυμμένα τα πρόσωπα έπειτα από πολιορκία του δικηγορικού συλλόγου της Τύνιδας, όπου είχε βρει καταφύγιο. Προφυλακίστηκε αμέσως. 

«Επιβλήθηκε ποινή ενός έτους φυλάκισης στη μητέρα μου (...) δυνάμει του διατάγματος 54, διότι αυτό που είπε απελούσε ‘φήμη’ και ψευδή είδηση», ανέφερε η κόρη της Νουρ Μπετάγεμπ μέσω Facebook. 

Η ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Νταχμάνι έγινε δυνάμει του εκτελεστικού διατάγματος 54, που υπέγραψε ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ το 2022 και μετέτρεψε σε ποινικό αδίκημα τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων». 

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε στις αρχές του Μαΐου, είχε πει με ειρωνικό τόνο «για ποια εξαίσια χώρα μιλάμε;» αντιδρώντας σε σχόλιο άλλου καλεσμένου που είπε πως μετανάστες από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Τυνησία. 

Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, με το σχόλιό της αυτό απαντούσε επίσης σε ομιλία του προέδρου Σάγεντ, κατά την οποία επέμεινε ότι η Τυνησία δεν θα μετατραπεί σε τόπο υποδοχής μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική οι οποίοι εμποδίζονται να φθάσουν στην Ευρώπη. 

Δημοσιογράφοι και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα 54 χρησιμοποιείται για φιμώνεται κάθε επικριτική φωνή καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποίησαν την 30ή Μαΐου, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλαν την εντατικοποίηση της «καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης» στην Τυνησία, όπου οδεύουν να «αφανιστούν και τα τελευταία κέρδη της Επανάστασης του 2011». 

Η «ασφυκτική» κατάσταση στην Τυνησία

Η χώρα είχε υπάρξει τότε το λίκνο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με τον ξεσηκωμό που οδήγησαν την πτώση του Τυνήσιου πρώην δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί. 

Ο πρόεδρος Σάγεντ εξελέγη δημοκρατικά το 2019, όμως συγκέντρωσε στην πράξη όλες τις εξουσίες στα χέρια του το 2021. 

Αφότου τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα 54, πάνω από 60 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και μορφές της αντιπολίτευσης έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, σύμφωνα με την εθνική ένωση των Τυνήσεων δημοσιογράφων. 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Σάγεντ πως ασκούν ασφυκτική πίεση στη δικαιοσύνη προκειμένου να βάλει στο στόχαστρο τους πολιτικούς αντιπάλους του. 

Τυνησία: Οι διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων 

Την Τετάρτη ο Λότφι Μραϊχί, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος που είχε ανακοινώσει πως είχε σκοπό να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, συνελήφθη εξαιτίας υποψιών για ξέπλυμα χρήματος. Ο Αμπίρ Μουσί, ηγέτης άλλης αντιπολιτευόμενης παράταξης, είναι στη φυλακή από τον Οκτώβριο κι αντιμετωπίζει την κατηγορία πως έβλαψε την τυνησιακή εθνική ασφάλεια.

Άλλοι τουλάχιστον τέσσερις δυνητικοί υποψήφιοι αντιμετωπίζουν διώξεις για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα. Ο Ρασίντ Γανούσι, σκληρός επικριτής του προέδρου Σάγεντ, ηγέτης του ισλαμιστικού Ενάχντα, βρίσκεται στη φυλακή από πέρυσι καθώς κατηγορείται για υποκίνηση βίας εναντίον της αστυνομίας και συνωμοσία με σκοπό να καταφερθεί πλήγμα στην κρατική ασφάλεια. 

Ο πρόεδρος Σάγεντ, συνταξιούχος καθηγητής νομικής, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πως θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία· πέρυσι ωστόσο διεμήνυσε πως δεν θα παρέδιδε την εξουσία σε οποιονδήποτε δεν είναι —κατά την άποψή του τουλάχιστον— αρκετά «πατριώτης». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM