«Τsar Bomba»: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δοκιμή της ισχυρότερης πυρηνικής βόμβας

«Τsar Bomba»: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δοκιμή της ισχυρότερης πυρηνικής βόμβας Facebook Twitter
0

Tη μεγαλύτερη έκρηξη πυρηνικής βόμβας που έχει δει ποτέ ο πλανήτης, τουλάχιστον 3.333 φορές ισχυρότερη από εκείνη στη Χιροσίμα, καταγράφει απόρρητο βίντεο.

Η δοκιμή της βόμβας «Tsar Bomba» έγινε ανοικτά της νήσου Σεβέρνι, κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό, το 1961 και προκάλεσε μια έκρηξη ισχύος 50 μεγατόνων ΤNT.

«Τsar Bomba»: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δοκιμή της ισχυρότερης πυρηνικής βόμβας Facebook Twitter

Πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη αυτού του είδους και το βίντεο της δοκιμής της βόμβας δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα από τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Rosatom.

Το βίντεο με τη λεζάντα «άκρως απόρρητο» καταγράφει τη δοκιμή που προκάλεσε ένα τεράστιο μανιτάρι σκόνης, ύψους 42 μιλίων, δηλαδή οκταπλάσιο του όρους Έβερεστ. Η ακτίνα της έκρηξης της Tsar Bomba ήταν 34 χλμ., αν και από το ωστικό της κύμα καταστράφηκαν κτίρια των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στο Σεβέρνι σε απόσταση 55 χλμ.

Η συγκεκριμένη βόμβα ζύγιζε 27 τόνους και είχε μήκος οκτώ μέτρων, ενώ πυροδοτήθηκε σε ύψος 3,3 χλμ. από το έδαφος.

Σύμφωνα με το σοβιετικό ντοκιμαντέρ, το αεροσκάφος είχε προσαρμοσμένο και ένα αλεξίπτωτο που του επέτρεψε να απομακρυνθεί, ενώ το έπληξε το τεράστιο ωστικό κύμα και ήταν καλυμμένο με ειδική μπογιά για να προστατευτεί από τις τεράστιες ποσότητες της εκλυθείσας ραδιενέργειας.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

Διεθνή / Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM