Τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια: Πιθανή σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Προς σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε για Βαρώσια Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ένα διπλωματικό «θρίλερ» μετά τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στην Αμμόχωστο.

Έπειτα από έντονο παρασκήνιο, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν ομόφωνα τη δήλωση του Προέδρου του Σώματος, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι εξαγγελίες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τα Βαρώσια. Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις,  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να ανακοινώνει το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνεται εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων και χαρακτηρίζεται απαράδεκτη κάθε προσπάθεια εποικισμού της περιοχής από άτομα πέραν των νομίμων κατοίκων της.

Στο πλαίσιο των προκλητικών κινήσεων από την Άγκυρα αλλά και του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο η Ελλάδα φαίνεται να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση από πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει σε συνεννόηση με την Ελλάδα τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξετάζεται το θέμα πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ