Τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια: Πιθανή σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Προς σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε για Βαρώσια Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ένα διπλωματικό «θρίλερ» μετά τις προκλητικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στην Αμμόχωστο.

Έπειτα από έντονο παρασκήνιο, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν ομόφωνα τη δήλωση του Προέδρου του Σώματος, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι εξαγγελίες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τα Βαρώσια. Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις,  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να ανακοινώνει το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνεται εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων και χαρακτηρίζεται απαράδεκτη κάθε προσπάθεια εποικισμού της περιοχής από άτομα πέραν των νομίμων κατοίκων της.

Στο πλαίσιο των προκλητικών κινήσεων από την Άγκυρα αλλά και του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο η Ελλάδα φαίνεται να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση από πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει σε συνεννόηση με την Ελλάδα τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξετάζεται το θέμα πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM