Τουρκικές εταιρείες σταμάτησαν να πληρώνουν για ρωσικό πετρέλαιο υπό τον φόβο των ΗΠΑ

Τουρκικές εταιρείες σταμάτησαν να πληρώνουν για ρωσικό πετρέλαιο υπό τον φόβο των ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: Sputnik)
0

Η απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» του τουρκο-ρωσικού εμπορίου. Η εντολή είχε στόχο να καταστήσει δυσκολότερο για τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την κατοχή της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της είναι ιδιαίτερα αισθητός σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Αυτό έχει περιπλέξει ορισμένες από τις πληρωμές της Τουρκίας για ρωσικό ακατέργαστο πετρέλαιο, καθώς και τις πληρωμές στη Ρωσία για ένα ευρύτερο φάσμα τουρκικών εξαγωγών.

Τα προβλήματα πληρωμών όπως αυτά που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχουν ήδη διαταράξει τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία και παρεμπόδισαν τις προμήθειες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, δήλωσαν έμποροι πετρελαίου, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ντίζελ στην Τουρκία, μια ενεργειακά φτωχή χώρα του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία προμήθευσε την Τουρκία με 8,9 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και 9,4 εκατομμύρια τόνους καυσίμου ντίζελ τον το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023. Τα προβλήματα πληρωμών σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τουρκικές τράπεζες εξετάζουν εξονυχιστικά τις επιχειρήσεις και αυξάνουν τη συμμόρφωση με τους Ρώσους πελάτες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 39%, στα 631 εκατ. δολάρια, τον Ιανουάριο. Πέρυσι, σε ετήσια βάση, είχαν αυξηθεί κατά 16,9% στα 10,9 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 20,2% στα 4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 22,5% στα 45,6 δισ. δολάρια το 2023.

Πηγή σε ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία είπε στο Reuters ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου δεν είχαν λάβει πληρωμές από την Τουρκία για δύο έως τρεις εβδομάδες. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από πηγή στην Τουρκία.

Προηγουμένως, η USM ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει νέες κυρώσεις κατά ενός δικτύου διεθνών εταιρειών που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο της Rosneft.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM