Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν Facebook Twitter
Ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν / Πηγή: Χ
0

Τη σύλληψη και προφυλάκιση του Σουηδού δημοσιογράφου Κατζ Τζοακίμ Μεντίν, μόλις αυτός εισήλθε στην Τουρκία για να καλύψει τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Άγκυρας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Μεντίν κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προσβολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης. Ο Μεντίν φέρεται, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, να ανήκει σε ομάδα 15 υπόπτων που σχετίζονται με την οργάνωση ή προώθηση της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας.

Η εφημερίδα Dagens ETC, στην οποία εργάζεται ο Μεντίν, είχε εκφράσει τις τελευταίες ημέρες ανησυχία για την εξαφάνισή του, καθώς δεν είχε δώσει σημεία ζωής για δύο 24ωρα. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Αντρέας Γκούσταφσον, δήλωσε στο σουηδικό δίκτυο TV4 ότι ο δημοσιογράφος διώκεται απλώς επειδή εκτελούσε το δημοσιογραφικό του καθήκον.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση SVT ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ζητήσει άμεσες εξηγήσεις από τον Τούρκο πρέσβη στη Στοκχόλμη για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Μεντίν και απαίτησε να διασφαλιστεί η πρόσβασή του σε προξενικές υπηρεσίες.

Η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Σουηδίας–Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο όπου η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς κριτικής.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM