Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70 Facebook Twitter
0

Η Τουρκία υπέγραψε την Επιστολή Αποδοχής για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35, αλλά και να καθησυχάσει τις ακροδεξιές, ισλαμιστικές φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες «κλαίγονται» ότι ο Ερντογάν άφησε την Ελλάδα να πάρει το πάνω χέρι στους αιθέρες του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής.

«Η Τουρκία υπέγραψε την προσφορά και την επιστολή αποδοχής για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16» δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι η πώληση είναι ένα βήμα για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και θα υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της συμμαχίας. Χαιρόμαστε που κάναμε ένα βήμα μπροστά, είπε ο Μίλερ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Τουρκία θα αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε μία συμφωνία αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την υπογραφή [της Τουρκίας] μιας Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής για την αγορά F-16», δήλωσε στο Al-Monitor εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι υπερήφανες που ανακοινώνουν  σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αγορά [της Τουρκίας] νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70», ανάρτησε το Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο X την Τετάρτη. «Απλώς το τελευταίο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για εταιρική σχέση ασφάλειας με την Τουρκία».

Την Πέμπτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ απηχούσε ένα παρόμοιο μήνυμα σχετικά με το πακέτο πώλησης: «Σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αγορά [της Τουρκίας] των μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-16 Block 70», έγραψε στο X. «Αυτό είναι καλό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Μάιο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεών του για ένα πακέτο πώλησης 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας. Τα σχετικά έγγραφα στάλθηκαν στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώνει αυτή τη συναλλαγή αποστέλλοντας την επίσημη «Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής» για την αγορά F-16, την οποία η Τουρκία υπέγραψε την Παρασκευή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM