Τουρκία: Νέα πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP η Πέρβιν Μπούλνταν

Τουρκία: Νέα πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP η Πέρβιν Μπούλνταν Facebook Twitter
0

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέλεξε νέους ηγέτες την Κυριακή, στο συνέδριό του το οποίο κομματικά στελέχη κατήγγειλαν ότι οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν, προχωρώντας σε συλλήψεις εκατοντάδων δυνητικών συνέδρων.

Τα μέλη του HDP αντικατέστησαν τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, τον ηγέτη από το 2014 του κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας και το οδήγησε να εκλέξει μέλη στην τουρκική Βουλή για πρώτη φορά. Ο Ντεμίρτας βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποστήριξη «της τρομοκρατίας» από τις Αρχές. Είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα επεδίωκε την επανεκλογή του.

Το συνέδριο του HDP εξέλεξε ομόφωνα πρόεδρο του κόμματος την Πέρβιν Μπούλνταν, βουλευτή εκλεγμένη στην Κωνσταντινούπολη, και συμπρόεδρό της τον Σεζάι Τέμελι. Ήταν οι μόνοι υποψήφιοι για την ηγεσία του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το κόμμα ανέφερε ότι η αστυνομία σταματούσε συστηματικά αυτοκίνητα μελών του, έκανε ελέγχους ταυτοτήτων και προχώρησε στη σύλληψη περίπου 500 εξ αυτών τις τελευταίες ημέρες. Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 32.000 μέλη και υποστηρικτές του HDP. Η πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις συλλήψεις και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει την «διεξαγωγή του συνεδρίου με υγιή τρόπο».

Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές αυτές έγιναν εν μέσω της κρατικής καταστολής εναντίον όλων όσοι εναντιώθηκαν στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοδυτική Συρία.

Η Άγκυρα, που χαρακτηρίζει τις YPG τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έχει συλλάβει τουλάχιστον 600 ανθρώπους επειδή πήραν μέρος σε διαδηλώσεις ή έκαναν αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική επιχείρηση.

«Δεν θα γίνουμε μέρος ούτε συνένοχοι σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο ανομίας στην ιστορία της Τουρκίας», τόνισε η Μπούλνταν απευθυνόμενη στους συνέδρους πριν εκλεγεί.

«Όσο κι αν προσπαθούν να μας απομονώσουν, όσο κι αν προσπαθούν να μας αποθαρρύνουν με τη βία και με τις πολιτικές καταστολής, θα στηριχτούμε στη δύναμη των δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.

Ο σύζυγος της Μπούλνταν δολοφονήθηκε το 1994, λίγο καιρό αφότου η τότε κυβέρνηση της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είχε στη διάθεσή της έναν κατάλογο που περιλάμβανε επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν το PKK. Ο δολοφόνος του δεν βρέθηκε ποτέ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM