Τουρκία: Κοντά στη παντοδυναμία ο Ερντογάν-Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση των εξουσιών του

Τουρκία: Κοντά στη παντοδυναμία ο Ερντογάν-Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση των εξουσιών του Facebook Twitter
1

To κοινοβούλιο της Τουρκίας υποστήριξε την αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη από τις δύο αναγνώσεις.

Στη συνεδρία που έγινε αργά το βράδυ, oι βουλευτές ενέκριναν τα δύο τελευταία άρθρα του Συντάγματος, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων. Προηγήθηκε μια εβδομάδα μαραθώνιων συζητήσεων που άρχισε στις 9 Ιανουαρίου με συνεδρίες που κρατούσαν μέχρι αργά τη νύχτα.

Το σχέδιο συντάγματος οδηγείται τώρα σε μια δεύτερη ανάγνωση στο κοινοβούλιο της Άγκυρας που αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, όπου τα 18 άρθρα θα συζητηθούν και πάλι ένα προς ένα.

Oι επικριτές υποστηρίζουν πως η αναθεώρηση θα κάνει τον Ερντογάν παντοδύναμο και θα συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπει πως ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας. Αντ 'αυτού, θα υπάρχει ένας αντιπρόεδρος, ή ενδεχομένως περισσότεροι.


Με την Τουρκία να είναι ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για σχεδόν έξι μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι, οι αλλαγές θα διευρύνουν επίσης το πεδίο εφαρμογής των συνθηκών υπό τις οποίες ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια