Τουρκία: Κάθειρξη 865 ετών στον εργολάβο 14όροφη πολυκατοκίας που κατέρρευσε στον σεισμό του 2023

Τουρκία: Κάθειρξη 865 ετών στον εργολάβο 14όροφη πολυκατοκίας που κατέρρευσε στον σεισμό του 2023 Facebook Twitter
Συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν μετά από ισχυρό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, 09 Φεβρουαρίου 2023 / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε κάθειρξη 865 ετών καταδικάστηκε ο εργολάβος που κατασκεύασε μια 14όροφη πολυκατοικία στη νότια Τουρκία, η οποία κατέρρευσε στον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Από τη 14όροφη πολυκατοικία στα Άδανα που κατέρρευσε από τον πρώτο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023, μόνο ένας από τους κατοίκους του κτιρίου επέζησε, ενώ 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που επακολούθησαν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 53.500 άνθρωποι στην Τουρκία και σχεδόν 6.000 στη γειτονική Συρία.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο εργολάβος Χασάν Αλπαργκούν, που καταδικάστηκε σήμερα για «πρόκληση θανάτου και τραυματισμού περισσότερων του ενός ατόμων με πιθαδό δόλο», είχε καταφύγει στην κατεχόμενη Κύπρο την ημέρα του σεισμού, πριν παρουσιαστεί στην αστυνομία μια εβδομάδα αργότερα.

Η κατάρρευση της πολυκατοικίας, που χτίστηκε το 1975, προκάλεσε αμέσως μετά το σεισμό σοβαρά ερωτήματα, καθώς τα Άδανα -σε απόσταση λιγότερο από 200 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού- δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης, εμπειρογνώμονες επεσήμαναν τις σοβαρές ελλείψεις στην κατασκευή υποστυλωμάτων που χρειάζονται για τη στήριξη ενός κτιρίου, καθώς και στην ποιότητα του σκυροδέματος που χρησιμοποιήθηκε για την οικοδομή.

Ο εργολάβος υπερασπίστηκε τον εαυτό του υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή είχε λάβει έγκριση από τις τουρκικές αρχές.

Πάνω από 260 άνθρωποι που εμπλέκονται στην κατασκευή κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023 συνελήφθησαν τις επόμενες εβδομάδες του σεισμού, ενώ ορισμένοι επιχείρησαν να διαφύγουν.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ