Αποχώρησε η Τουρκία από άσκηση του ΝΑΤΟ λόγω FIR Αθηνών

Αποχώρησε η Τουρκία από άσκηση του ΝΑΤΟ λόγω FIR Αθηνών Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Η Τουρκία ξεκίνησε μία κόντρα με το ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, πράγμα που τελικά την οδήγησε στο να μη συμμετάσχει σε μεγάλη άσκηση της συμμαχίας.

Η επιμονή της Τουρκίας να μην καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά της αεροσκάφη που θα πετούσαν σε χώρο δικαιοδοσίας του FIR Aθηνών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24», οδήγησε τελικά τους γείτονες στην απόφαση να μη συμμετάσχουν στην άσκηση.

Τα τουρκικά μαχητικά F-16 αναμενόταν να μετακινηθούν στην Ανδραβίδα και να συμμετάσχουν σε σενάρια εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές του FIR Αθηνών. Ωστόσο, η πολιτική της Άγκυρας είναι να μην παρέχει τα σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, καθώς αρνείται να αναγνωρίσει μέρος της δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την τακτική αμφισβήτησης του FΙR Αθηνών, ανέφεραν ότι η υποβολή σχεδίων πτήσης στην ελληνική πλευρά δεν είναι απαραίτητη δεδομένου ότι τα αεροσκάφη της θα πετούσαν σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο. Οι αιτιάσεις τους δεν έγιναν δεκτές από την Αθήνα - καθώς δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τις τουρκικές αμφισβητήσεις - ούτε φυσικά υιοθετήθηκαν  από τις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες που κατέθεσαν κανονικά τα σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους αεροσκάφη.

Έτσι, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η τουρκική πλευρά ενημέρωσε την Αθήνα ότι δεν θα συμμετάσχει.

Παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί και τον Μάιο του 2022. Τότε κατά τη διάρκεια της άσκησης Tiger Meet του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, απέσυρε την πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Τουρκία λόγω της έντονα παράνομης συμπεριφοράς της τελευταίας εκείνη την εποχή στο Αιγαίο Πέλαγος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM