Τουρκία: Η δίκη των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ ορίστηκε να αρχίσει την 25η Μαρτίου

Τουρκία: Η δίκη των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ ορίστηκε να αρχίσει την 25η Μαρτίου Facebook Twitter
Oι δύο διωκόμενοι δημοσιογράφοι: Αριστερά ,ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα και δεξιά ο Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας
0

Σε ένα ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσει την 25η Μαρτίου η δίκη δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και είχαν μπει στο στόχαστρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας άρθρου με το οποίο κατηγόρησαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για παραδόσεις όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.


Ο Τζαν Ντιουντάρ, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα, διώκονται για «κατασκοπεία», «αποκάλυψη κρατικών μυστικών», «απόπειρα πραξικοπήματος» και «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».


Την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε επισήμως να τους επιβληθεί ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης με όρους, η βαρύτερη ποινή στον τουρκικό ποινικό κώδικα.


Τον Μάιο του 2015, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπο της βίντεο και φωτογραφίες που απεικόνιζαν την αναχαίτιση τον Ιανουάριο του 2014, στη συριακή μεθόριο, φορτηγών της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) που μετέφεραν όπλα τα οποία προορίζονταν για Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.


Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του οποίου διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προσφέρει υποστήριξη σε ισλαμιστικές οργανώσεις οι οποίες πολεμούν στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι τουρκικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως η αυτοκινητοπομπή περιείχε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Συρίας.


Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος μήνυσε προσωπικά τόσο τους δύο δημοσιογράφους, όσο και τον τότε αρχηγό της MİT Χακάν Φιντάν, κατήγγειλε μια «προδοσία» και διεμήνυσε σε δηλώσεις του που είχαν μεταδοθεί τηλεοπτικά πως τα πρόσωπα που τη διέπραξαν θα πληρώνουν «βαρύ τίμημα».


Η φυλάκιση των Ντιουντάρ και Γκιουλ προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία και στο εξωτερικό, αλλά και νέα καταγγελίες περί αυταρχικής εκτροπής του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.


Η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται συχνά από ΜΚΟ προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίες καταγγέλλουν τις εντεινόμενες πιέσεις στα ΜΜΕ και την κατηγορούν πως αποπειράται να φιμώσει όλους τους διαφωνούντες.


Εξάλλου το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το νέο αίτημα να αποφυλακιστούν οι δύο δημοσιογράφοι πριν από τη δίκη τους, όπως μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Διεθνή / Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν στρατιωτική συγκέντρωση και αυξημένη δραστηριότητα σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Φινλανδία, με την Ρωσία να προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM