Τουρκία για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: «Για εμάς είναι ανύπαρκτη»

Τουρκία για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: «Για εμάς είναι ανύπαρκτη» Facebook Twitter
0

Ως «ανύπαρκτη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος, για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η Άγκυρα. 

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα.

 

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως: «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

«Η Αίγυπτος, η οποία απώλεσε μια περιοχή 11.500 τ.μ. με τη συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχασε περαιτέρω θαλάσσια δικαιοδοσία με την λεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε σήμερα με την Ελλάδα».

Παράλληλα η Άγκυρα κατηγορεί Ελλάδα και Αίγυπτο πως επιχειρούν να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης. 

«Η Τουρκία χωρίς αμφιβολία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή και θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». 

Μητσοτάκης: Επαναφορά της νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο 

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο» τόνισε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu/Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM
Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM