ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Τιμοσένκο: Γεωπολιτικός στόχος του Πούτιν είναι να καταλάβει τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία

Τιμοσένκο: Γεωπολιτικός στόχος του Πούτιν είναι να καταλάβει τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο περιέγραψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως έναν «απόλυτα ορθολογικό, ψυχρό και κακό» άνθρωπο εκτιμώντας ότι θέλει να μείνει στη ρωσική ιστορία ως ένας νέος Μεγάλος Πέτρος ή Στάλιν. 

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian, η Τιμοσένκο απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο Ρώσος πρόεδρος λειτουργεί χωρίς λογική σημειώνοντας ότι ακολουθεί μια «δική του σκοτεινή λογική» η οποία σχετίζεται με την «ιστορική αποστολή» της δημιουργίας μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας. 

«Οδηγείται από την ιδέα της ιστορικής αποστολής και θέλει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Αυτός είναι ο στόχος του που προέρχεται από μια βαθιά εσωτερική επιθυμία και πεποίθηση», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Τιμοσένκο, κορυφαία προσωπικότητα της πορτοκαλί επανάστασης του 2004 και δύο φορές πρωθυπουργός, είχε πολλές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πούτιν. Διεξήγαγαν μάλιστα και εκτενείς διαπραγματεύσεις το 2009 αφού η Ρωσία τότε διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Από κοντά, ο Πούτιν ήταν «πάντα επιφυλακτικός» σε αυτά που έλεγε και πάντα καχύποπτος ότι μπορεί να τον μαγνητοφωνούσαν, σημείωσε η Τιμοσένκο. «Είναι λόγω της KGB», πρόσθεσε.

Για την Τιμοσένκο, οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν κατά πολύ την κατάληψη ουκρανικού εδάφους και την ανατροπή της φιλοδυτικής, φιλονατοϊκής κυβέρνησής της χώρας.

Ο γεωπολιτικός του στόχος είναι να καταλάβει τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία αλλά και να ελέγξει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής, όπως έκανε η Μόσχα στη σοβιετική εποχή, εκτίμησε η πρώην Ουκρανή πρωθυπουργός. 

Η Τιμοσένκο βρισκόταν στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι πολιτικές αντιπαλότητες και οι μνησικακίες εν καιρώ ειρήνης, σύμφωνα με την ίδια, εξαφανίστηκαν αμέσως. Εκείνο το πρωί πήγε στην προεδρική διοίκηση μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη της αντιπολίτευσης και συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αγκαλιάσαμε ο ένας τον άλλον και δώσαμε τα χέρια. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι, χλωμοί και φοβισμένοι. Κανείς μας δε σχεδίαζε να φύγει από το Κίεβο», είπε. «Όλοι ήξεραν ότι έπρεπε να σταθούμε μέχρι το τέλος. Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τον πρόεδρό μας και τον στρατό μας και να εργαστούμε για τη νίκη». 

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ