Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός

Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η μεταβατική τοπική κυβέρνηση του Τιγκράι εγκαταλείπει την περιοχή καθώς αντάρτες μπήκαν στην πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε «μονομερή κατάπαυση πυρός». 

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ομοσπονδιακοί στρατιώτες και αστυνομικοί επίσης εγκατέλειπαν την πόλη Μεκέλε αργά τη Δευτέρα, ενώ ακούγονταν πανηγυρικοί πυροβολισμοί καθώς μαχητές κατέλαβαν το αεροδρόμιο και άλλες θέσεις- κλειδιά. 

«Η πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, είναι υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο Reuters αργά τη Δευτέρα ο Γκετέτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF). 

Ντόπιος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Τιγκράι προτίμησε να εγκαταλείψει τις θέσεις της στο Μεκέλε, καθώς πλησίαζαν οι αντάρτες μαχητές «από όλες τις πλευρές». 

«Όλοι έφυγαν. Οι τελευταίοι έφυγαν το απόγευμα. Η περιοχή δεν έχει κυβέρνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρά η κοινότητα… ίσως τα στρατεύματα υποχώρησαν από εδώ», συμπλήρωσε. 

Λίγο μετά την είδηση ότι προωθήθηκαν οι αντάρτες, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε άμεση μονομερή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της κρίσιμης εποχής φύτευσης στην περιοχή, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτή η περίοδος τελειώνει τον Σεπτέμβριο, ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός. 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «πραγματική διακοπή των εχθροπραξιών». 

Στο μεταξύ, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας ζήτησαν τη Δευτέρα να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το Τιγκράι. Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ξέσπασε η σύρραξη στο Τιγκράι, δεν έχει γίνει δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη θεωρούν πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας. 

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέστρεψε εξοπλισμό της UNICEF 

Την ίδια ώρα, η UNICEF κατήγγειλε ότι μέλη του στρατού της Αιθιοπίας κατέστρεψαν χθες εξοπλισμό της στο Τιγκράι. 

«Μέλη των αιθιοπικών δυνάμεων εθνικής άμυνας μπήκαν σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) στο γραφείο μας στη Μεκέλε, στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, και διέλυσαν τον δορυφορικό εξοπλισμό μας VSAT», ανέφερε σε ανακοίνωση η UNICEF.

«Η προτεραιότητα της UNICEF στην Τιγκράι και σε όλη την Αιθιοπία είναι να προσφέρει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 140.000 παιδιών που είναι ήδη αντιμέτωπα με συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε, στόχος στρατιωτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι ο Οργανισμός καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή φθορά του εξοπλισμού τους. «Όλες οι πλευρές στη σύρραξη οφείλουν να εγγυώνται την προστασία των αμάχων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε. 

Την 11η Ιουνίου η UNICEF προειδοποίησε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στην εμπόλεμη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας. Η Αντίς Αμπέμπα αρνείται πως η κατάσταση είναι τόσο καταστροφική.

Με πληροφορίες από Guardian, AΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM