Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός

Τιγκράι: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η μεταβατική τοπική κυβέρνηση του Τιγκράι εγκαταλείπει την περιοχή καθώς αντάρτες μπήκαν στην πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε «μονομερή κατάπαυση πυρός». 

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ομοσπονδιακοί στρατιώτες και αστυνομικοί επίσης εγκατέλειπαν την πόλη Μεκέλε αργά τη Δευτέρα, ενώ ακούγονταν πανηγυρικοί πυροβολισμοί καθώς μαχητές κατέλαβαν το αεροδρόμιο και άλλες θέσεις- κλειδιά. 

«Η πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, είναι υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε στο Reuters αργά τη Δευτέρα ο Γκετέτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF). 

Ντόπιος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Τιγκράι προτίμησε να εγκαταλείψει τις θέσεις της στο Μεκέλε, καθώς πλησίαζαν οι αντάρτες μαχητές «από όλες τις πλευρές». 

«Όλοι έφυγαν. Οι τελευταίοι έφυγαν το απόγευμα. Η περιοχή δεν έχει κυβέρνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρά η κοινότητα… ίσως τα στρατεύματα υποχώρησαν από εδώ», συμπλήρωσε. 

Λίγο μετά την είδηση ότι προωθήθηκαν οι αντάρτες, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε άμεση μονομερή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της κρίσιμης εποχής φύτευσης στην περιοχή, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτή η περίοδος τελειώνει τον Σεπτέμβριο, ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλες τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός. 

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «πραγματική διακοπή των εχθροπραξιών». 

Στο μεταξύ, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας ζήτησαν τη Δευτέρα να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το Τιγκράι. Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ξέσπασε η σύρραξη στο Τιγκράι, δεν έχει γίνει δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη θεωρούν πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας. 

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέστρεψε εξοπλισμό της UNICEF 

Την ίδια ώρα, η UNICEF κατήγγειλε ότι μέλη του στρατού της Αιθιοπίας κατέστρεψαν χθες εξοπλισμό της στο Τιγκράι. 

«Μέλη των αιθιοπικών δυνάμεων εθνικής άμυνας μπήκαν σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) στο γραφείο μας στη Μεκέλε, στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, και διέλυσαν τον δορυφορικό εξοπλισμό μας VSAT», ανέφερε σε ανακοίνωση η UNICEF.

«Η προτεραιότητα της UNICEF στην Τιγκράι και σε όλη την Αιθιοπία είναι να προσφέρει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 140.000 παιδιών που είναι ήδη αντιμέτωπα με συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε, στόχος στρατιωτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι ο Οργανισμός καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή φθορά του εξοπλισμού τους. «Όλες οι πλευρές στη σύρραξη οφείλουν να εγγυώνται την προστασία των αμάχων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε. 

Την 11η Ιουνίου η UNICEF προειδοποίησε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στην εμπόλεμη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας. Η Αντίς Αμπέμπα αρνείται πως η κατάσταση είναι τόσο καταστροφική.

Με πληροφορίες από Guardian, AΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM