Τι πήγε λάθος στο Τέξας; Πάνω από 80 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις

Τι πήγε λάθος στο Τεξας; Πάνω από 80 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους 28 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του Τέξας. Ενώ η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται για δεκάδες αγνοούμενους, οι τοπικές Αρχές δεσμεύονται σε «πλήρη ανασκόπηση» των χειρισμών, καθώς εντείνονται τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις στις προειδοποιήσεις και τις ελλείψεις στον μηχανισμό εκκένωσης.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 4 Ιουλίου όταν εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Guadalupe, στην περιοχή γνωστή ως “Flash Flood Alley” – μία από τις πιο ευάλωτες ζώνες των ΗΠΑ σε ξαφνικές πλημμύρες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS), σε λίγες ώρες έπεσαν 1,8 τρισεκατομμύρια γαλόνια βροχής, ανεβάζοντας τη στάθμη του ποταμού από τα 2 στα 9 μέτρα.

Η αύξηση της στάθμης ήταν τόσο ραγδαία που σπίτια, κάμπινγκ και δρόμοι παρασύρθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους. Η περιοχή γύρω από το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό κέντρο Camp Mystic έγινε ένα από τα επίκεντρα της τραγωδίας, με 10 κορίτσια και μία συνοδό να παραμένουν ακόμη αγνοούμενες.

Τι πήγε λάθος στο Τεξας; Πάνω από 80 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις Facebook Twitter

Τέξας: Ο απολογισμός και η αγωνία των διασωστών

Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Kerr, Larry Leitha, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν επιβεβαιωθεί 68 θάνατοι μόνο στην κομητεία – μεταξύ αυτών 28 παιδιά. Συνολικά, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις πλημμύρες σε ολόκληρη την κεντρική ζώνη του Τέξας ανέρχονται πλέον στους 80, ενώ δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται κατά μήκος του ποταμού, από την Ingram μέχρι το Comfort και το Center Point. Εθελοντές, πυροσβέστες και μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν στην αναζήτηση, παρά τις νέες προειδοποιήσεις για επικείμενες καταιγίδες. «Αν ήταν τα δικά μου παιδιά, θα ήθελα να βοηθήσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mario Fierro, 36 ετών, κάτοικος του Kerrville.

Τι πήγε λάθος στο Τεξας; Πάνω από 80 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις και «αρχαία συστήματα»

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τις προειδοποιήσεις για ισχυρές βροχοπτώσεις, πολλές περιοχές δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζεται σε «αρχαία συστήματα ειδοποίησης» που δεν ανταποκρίνονται στην ταχύτητα και τη σφοδρότητα των σύγχρονων καιρικών φαινομένων.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υποστήριξε ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορούσε να προβλεφθεί: «Υπήρχε η προειδοποίηση για πλημμύρες, αλλά κανείς δεν περίμενε ένα “τοίχος” νερού σχεδόν 30 ποδιών». Παράλληλα, παραδέχτηκε πως «οι πολίτες δεν είχαν εικόνα για το τι σήμαινε στην πράξη ο όρος “flash flooding”».

Τι πήγε λάθος στο Τεξας; Πάνω από 80 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Υποσχέσεις για αναθεώρηση και ομοσπονδιακή παρέμβαση

Σε συνέντευξη Τύπου, ο δημοτικός διευθυντής του Kerrville, Dalton Rice, ανακοίνωσε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεσμεύονται για «πλήρη ανασκόπηση» των γεγονότων και του συστήματος προειδοποίησης. «Θα λάβουμε σαφή μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας στο μέλλον», τόνισε, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει άμεσα για τις καθυστερήσεις στην εκκένωση.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την κήρυξη περιοχών της πολιτείας σε κατάσταση μείζονος καταστροφής, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή εντός της εβδομάδας.

Τι πήγε λάθος στο Τεξας; Πάνω από 80 οι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι - Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η χειρότερη φονική πλημμύρα των τελευταίων δεκαετιών

Με 80 θύματα και τον αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει αδιευκρίνιστος, η πλημμύρα της 4ης Ιουλίου ενδέχεται να καταγραφεί ως η πιο φονική πλημμύρα γλυκού νερού στις ΗΠΑ των τελευταίων 50 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τις απώλειες από τον τυφώνα Χάρβεϊ το 2017.

Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και οι οικογένειες περιμένουν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η τραγωδία αποκαλύπτει για ακόμη μία φορά την ευαλωτότητα των υποδομών και την ανάγκη επένδυσης σε σύγχρονα συστήματα προειδοποίησης και πολιτικής προστασίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM