Τι είναι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Τι είναι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Ο συνασπισμός «Τζαμάικα», όπως ονομάζεται λόγω των τριών χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους (μαύρο-κίτρινο-πράσινο, σαν τη σημαία της Τζαμάικα), εκτιμάται ότι είναι η μόνη δυνατή επιλογή για κυβερνητικό συνασπισμό από την Αγκελα Μέρκελ, ύστερα από τη ρητή ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν θα μετάσχουν σε μετεκλογικές συζητήσεις.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα παρόμοια συγκατοίκηση και μάλλον θα είναι δύσκολη η επίτευξη ενός τέτοιου συνασπισμού με τις μεγάλες αντιθέσεις στα προγράμματα των τριών κομμάτων. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων (FDP) Κριστιάν Λίντνερ δήλωσε πως θα χρειαστεί να δει αλλαγή κατεύθυνσης προτού συμμετάσχει σε ένα συνασπισμό.

Η ;;Aνγκελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν το συνασπισμό «Τζαμάικα»: Μόνο το 23% στο γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι εγκρίνει μια τέτοια απόπειρα. Όμως, το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU, το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πρασίνων συμφωνούν με την Τζαμάικα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ