Θιβέτ: Υδροηλεκτρικό φράγμα στο Θιβέτ θα είναι το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο

Θιβέτ: Το υδροηλεκτρικό φράγμα που θα είναι το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτογραφία: YouTube Screenshot/@MegaBuilds
0

Η Κίνα ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο, προ ολίγων ημερών.

Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή του φράγματος, στον κάτω ρου του ποταμού Yarlung Tsangpo, ο οποίος ρέει από το Θιβέτ στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Πρόκειται για φράγμα που θα μπορούσε να παράγει 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, που επικαλείται το CNN. Αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 300 εκατ. ανθρώπων και να υπερτριπλασιάσει τη χωρητικότητα του φράγματος των Τριών Φαραγγιών.

Εντούτοις, το έργο έρχεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Πρώτο κώλυμα, είναι το κόστος, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 1 τρισ. γιουάν (137 δισ. δολάρια), γεγονός που θα το καταστήσει το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν όποιες ανησυχίες έχουν ανακύψει, σχετικά με τις ροές στα κατάντη.

Οι επιπτώσεις της κατασκευής του φράγματος στο Θιβέτ

Ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις του έργου.

Μεταξύ αυτών είναι οι φόβοι ότι η κατασκευή του φράγματος, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020, θα μπορούσε να εκτοπίσει τις τοπικές κοινότητες.

Επιπλέον, είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά το φυσικό τοπίο και να βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα, τα οποία είναι από τα πλουσιότερα και πιο ποικιλόμορφα στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Η Κίνα έχει κατασκευάσει αρκετά φράγματα στο Θιβέτ, μία ιδιαίτερη περιοχή που ελέγχεται αυστηρά από το Πεκίνο από τότε που προσαρτήθηκε από την Κίνα, τη δεκαετία του 1950.

Στο παρελθόν, ακτιβιστές έχουν καταγγείλει τα φράγματα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της εκμετάλλευσης των Θιβετιανών και της γης τους από το Πεκίνο.

Το κυρίως βουδιστικό Θιβέτ έχει αντιμετωπίσει κύματα καταστολής κατά τη διάρκεια των ετών, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα φέτος, η κινεζική κυβέρνηση συνέλαβε εκατοντάδες Θιβετιανούς που διαμαρτύρονταν κατά της κατασκευής ενός άλλου υδροηλεκτρικού φράγματος. Η διαδήλωση κατέληξε σε συλλήψεις και ξυλοδαρμούς, με μερικούς ανθρώπους να τραυματίζονται σοβαρά, όπως έμαθε το BBC από πηγές και οπτικοακουστικό υλικό.

Οι διαδηλωτές είχαν αντιταχθεί στα σχέδια για την κατασκευή του φράγματος Gangtuo και του υδροηλεκτρικού σταθμού, τα οποία θα εκτόπιζαν αρκετά χωριά και θα έθεταν αρχαία μοναστήρια με ιερά κειμήλια σε κίνδυνο.

Το Πεκίνο, ωστόσο, δήλωσε ότι αποζημίωσε τους ντόπιους και μετέφερε τις αρχαίες τοιχογραφίες σε ασφαλές μέρος.

Στην περίπτωση του φράγματος Yarlung Tsangpo, οι κινεζικές αρχές τόνισαν ότι το έργο δεν θα έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αν και δεν ανέφεραν πόσους ανθρώπους θα εκτοπίσει. Για την κατασκευή του φράγματος των Τριών Φαραγγιών, περίπου 1,4 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους.

Με πληροφορίες από CNN

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια του αφαιρέσουν τους τίτλους

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ήθελε τον πρίγκιπα Άντριου εκτός βασιλικής οικογένειας χρόνια πριν του αφαιρέσουν τους τίτλους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του στον βασιλιά Κάρολο, μετά την περιβόητη συνέντευξη του Άντριου το 2019 στο BBC, σχετικά με τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
THE LIFO TEAM
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM