Τενεσί: Βίντεο από τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης σε σχολείο- 6 νεκροί ανάμεσά τους 3 παιδιά

Τενεσί: Βίντεο από τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης σε σχολείο- 6 νεκροί ανάμεσά τους 3 παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μία ακόμα ένοπλη επίθεση με έξι νεκρούς, ανάμεσά τους 3 παιδιά σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο των ΗΠΑ, αυτή την φορά στην πολιτεία του Τενεσί, ανοίγοντας ξανά τον διάλογο για τη βία και την οπλοκατοχή. 

Η αστυνομία ταυτοποίησε τη δράστιδα, αφού πρώτα την καταδίωξε και τη σκότωσε. Πρόκειται για μία trans γυναίκα, 28 ετών, την Όντρεϊ Χιλ, με καθαρό ποινικό μητρώο. Σύμφωνα και με τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, η 28χρονη μπήκε στο δημοτικό σχολείο «The Covenant School», οπλισμένη με δυο τουφέκια εφόδου και πιστόλι, πυροβολώντας την γυάλινη πόρτα της εισόδου. 

Στη συνέχεια ανέβηκε στον πρώτο όροφο, στον οποίο είχε φοιτήσει και η ίδια και σκότωσε ακαριαία τρία παιδιά - δύο κορίτσια κι ένα αγόρι - και δύο ενήλικες, ηλικίας περίπου 60 ετών. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το ένα άτομο εξ αυτών ήταν η διευθύντρια του σχολείου. Το κίνητρο παραμένει άγνωστο, ωστόσο η Όντρεϊ Χέιλ μπορεί να έτρεφε «μνησικακία» για το σχολείο όπου φοίτησε, εκτίμησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάσβιλ, ο Τζον Ντρέικ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μια από τις εκπαιδευτικούς μπόρεσε να τηλεφωνήσει στην κόρη της. «Μου είπε πως είχαν κρυφτεί μέσα σε ντουλάπα και ακούγονταν πυροβολισμοί παντού», αφηγήθηκε η Έιβερι Μίρικ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WSMV4.  Παρότι δήλωσε ανακουφισμένη που η μητέρα της επέζησε, η κυρία Μίρικ πρόσθεσε πως «πονάει για τα άλλα θύματα».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέρρευσε ένα βίντεο από την αστυνομία του Νάσβιλ, το οποίο δείχνει την 28χρονη δράστιδα να μπαίνει στο σχολείο και να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά της. 
 

Τι έδειξε η έρευνα στο σπίτι της δράστιδας

Οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι της δράστιδας ένα «μανιφέστο», που αναφερόταν και σε άλλους δυνητικούς στόχους. Το κείμενο, λεπτομερές σχέδιο που έδειχνε «τις εισόδους» στο σχολείο και άλλα «γραπτά» βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό της. Τα τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν υποδεικνύουν πως επρόκειτο για έγκλημα εκ προμελέτης, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την αναστάτωσή του για το έγκλημα και διέταξε να κυματίζει μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια ως τη δύση του ηλίου την 31η Μαρτίου, σε απότιση φόρου τιμής στα θύματα.

Η βία με τη χρήση όπλων «κομματιάζει την ίδια την ψυχή του έθνους μας», σχολίασε από τον Λευκό Οίκο, καλώντας για ακόμη μια φορά το Κογκρέσο να απαγορεύσει την πώληση τουφεκιών εφόδου.

4.368 νεκροί από πυροβολισμούς σε έναν χρόνο

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν κάπου 400 εκατομμύρια όπλα, στα οποία αποδόθηκαν το 2020 πάνω από 45.000 θάνατοι συνολικά - ανθρωποκτονίες, δυστυχήματα και αυτοκτονίες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Για πρώτη φορά φέτος, τα όπλα είναι η κυριότερη αιτία της θνησιμότητας των νέων ηλικίας μεταξύ 1 και 19 ετών, με 4.368 θανάτους, μπροστά από τα τροχαία και την υπερβολική δόση ουσιών, κατά τα CDC.

Οι επιθέσεις μέσα σε σχολεία φαντάζουν αμελητέος αριθμός σε σύγκριση με το σύνολο μεν, αλλά χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη πολλών Αμερικανών. Όπως αυτή το 2012 στο σχολείο του Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ (20 παιδιά νεκρά), ή αυτή τον Μάιο του 2022 στην Ουβάλντε, στο Τέξας, όπου 19 παιδιά και δυο δασκάλες έχασαν τη ζωή τους.

Μεταξύ αυτών των δύο τραγωδιών, η σφαγή που διαπράχθηκε το 2018 σε λύκειο στην Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, προκάλεσε πελώριες μαζικές κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι νέοι. Όμως παρά τις διαδηλώσεις, το Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες εναντιώνεται η NRA.

Στο Τενεσί έπαψε να απαιτείται άδεια οπλοφορίας το 2021. Οποιοσδήποτε κάτοικος της πολιτείας άνω των 21 ετών μπορεί να οπλοφορεί, εκτός αν έχει καταδικαστεί για βίαιο αδίκημα ή διακίνηση ναρκωτικών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM