ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο εδώ και 30 χρόνια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε το πρώτο νομοσχέδιο εδώ και 30 χρόνια για τον έλεγχο των όπλων Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η αμερικανική Γερουσία πέρασε το πρώτο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των όπλων, την πιο σημαντική νομοθεσία των τελευταίων 30 ετών.

Το νομοσχέδιο εισάγει πιο αυστηρό έλεγχο για τους νεαρούς αγοραστές όπλων και ενθαρρύνει τις πολιτείες να απομακρύνουν τα όπλα από άτομα που θεωρούνται απειλή.

Σε μία σπάνια δικομματική απόφαση για τα μέτρα που αφορούν στον έλεγχο της οπλοκατοχής, 15 Ρεπουμπλικάνοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία για να εγκρίνουν το νομοσχέδιο.

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα η έγκριση της Κάτω Βουλής για να υπογραφεί σε νόμο από τον Τζο Μπάιντεν.

Σύντομα αναμένεται και η έγκριση από την Δημοκρατικά ελεγχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι ακτιβιστές υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί επιθυμούν ωστόσο να δουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

«Σήμερα έπειτα από 28 χρόνια αδράνειας, μέλη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων συνεργάστηκαν για να κάνουν πραγματικότητα το αίτημα οικογενειών σε όλη τη χώρα και πέρασαν τη νομοθεσία που απευθύνεται στη μάστιγα της ένοπλης βίας στις κοινότητες» είπε ο Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά τα μαζικά περιστατικά ένοπλης βίας τον περασμένο μήνα σε σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας όπου πέθαναν 31 άτομα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

- αυστηρότερους ελέγχους για τους νέους εν δυνάμει αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών
- ομοσπονδιακή επιχορήγηση ύψους 15 δισ. δολ. για προγράμματα ψυχικής υγείας και αναβάθμιση του τομέα ασφάλειας στα σχολεία
- επιχορήγηση για την ενίσχυση των πολιτειών στην εφαρμογή νόμων για την αφαίρεση όπλων από άτομα που θεωρούνται απειλή 
- αποκλεισμό της λεγόμενης τακτικής «παραθυράκι του φίλου», εμποδίζοντας τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων.

Το νομοσχέδιο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που προτείνονται αλλαγές και γίνονται αποδεκτές από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Ιστορικά, οι απόπειρες να αυστηροποιηθούν ανάλογοι νόμοι στις ΗΠΑ έβρισκαν εμπόδια στους Ρεπουμπλικάνους.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν και οι 50 Δημοκρατικοί ενώ από τους Ρεπουμπλικάνους, ξεχώρισε η ψήφος του επικεφαλής της Γερουσίας Mitch McConnell και της Lindsey Graham, συμμάχου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και παραδοσιακά αντίθεη στη νομοθεσία περί ελέγχου των όπλων.

Ωστόσο τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών μπλόκαραν το νομοσχέδιο ενώ όσοι ψήφισαν υπέρ δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Σημειώνεται δε, ότι στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν σήμερα περίπου 393 εκατ. όπλα.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ όλων των κρατών των αναπτυγμένων χωρών ενώ φέτος πάνω από 20.900 άτομα έχουν πέσει θύματα ένοπλης βίας στη χώρα. Σε αυτό το νούμερο υπολογίζονται και οι αυτοκτονίες σύμφωνα με τα Αρχεία της Ένωσης για την Ένοπλη Βία.

Η τελευταία νομοθεσία περί ένοπλης βίας είχε περάσει στις ΗΠΑ το 1994, οπότε και απαγορεύτηκε η κατασκευή για μη στρατιωτική χρήση τουφεκίων εφόδου και γεμιστήρων. Ο νόμος έπαψε να είναι σε ισχύ μία δεκαετία αργότερα.

Ωστόσο, αν ακαι η πλειοψηφία των Αμερικανών στηρίζει τις προσπάθειες για τον έλεγχο των όπλων, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εκπροσωπούν πολιτείες που υπερψηφίσουν την οπλοκατοχή.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM