Τέλος εποχής για τον Μαριάνο Ραχόι - Τι έφταιξε

Τέλος εποχής για τον Μαριάνο Ραχόι - Τι έφταιξε Facebook Twitter
0

Η συστηματική διαφθορά ήταν αυτή που έφερε τελικά την πτώση των συντηρητικών στην Ισπανία.

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι το αξίωμα του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Πέδρο Σάντσεθ.

Όλο αυτό το διάστημα ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα επέδειξαν τρομερή ικανότητα επιβίωσης και αντίσταση απέναντι στις κατηγορίες εις βάρος τους.

Το κόμμα παρέμεινε στην εξουσία ακόμη και όταν μέλη του συνελήφθησαν, βρέθηκαν στο δικαστήριο και τελικά καταδικάστηκαν. Έτσι συνέβη στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο.

Ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε ακόμη και όταν στις 24 Μαΐου ο πρώην ταμίας του κόμματος και μια σειρά τοπικών βουλευτών της Μαδρίτης καταδικάστηκαν για τη λεγόμενη υπόθεση Γκιουρτέλ. Διαφθορά, υπεξαίρεση χρημάτων, μέχρι και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν οι κατηγορίες που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση. Για πρώτη φορά οι δικαστές κατηγόρησαν το Λαϊκό Κόμμα και για παράνομη αποδοχή χρημάτων.

Η αντίδραση του Μαριάνο Ραχόι μπροστά στις κάμερες ήταν συνεχώς η ίδια: «Κανείς από την κυβέρνησή μου δεν θεωρείται ύποπτος. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά».

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έχει δει ήδη αρκετές φορές τους πολιτικούς του αντιπάλους από το Λαϊκό Κόμμα να κερδίζουν τις εκλογές. Αναλυτές μπορεί να μην επαινούν τον Σάντσεθ για τις ικανότητές του αλλά εκτιμούν ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι σίγουρα φιλόδοξος. Και πράγματι άδραξε την ιστορική ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Για πρώτη φορά στην μεταδικτατορική ιστορία της Ισπανίας ένα κόμμα γίνεται κυβέρνηση μέσα από πρόταση μομφής. Την Παρασκευή 180 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Σάντσεθ ως νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας και 169 εναντίον. Έτσι διασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, χάριν βέβαια και της δέσμευσής του να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό τον οποίο η κυβέρνηση Ραχόι πέρασε με πολλές δυσκολίες και χωρίς την ψήφο των Σοσιαλιστών από τη βουλή.

Μπορεί ο Ραχόι να κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από τη βαριά οικονομική κρίση αλλά όσο η οικονομία ανέκαμπτε η πολιτική κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη για τον ισπανό πρωθυπουργό. Τα σκάνδαλα ολοένα και δυσχέραιναν τη θέση του. Στις εκλογές του 2015 το Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και κατέφυγε σε κυβέρνηση μειοψηφίας αντί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα. Έτσι το 2016 οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον το κίνημα ανεξαρτητοποίησης στην Καταλονία δυσκόλεψε τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ραχόι αρνούνταν να διαπραγματευτεί με την νέα κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Έτσι στην πρόταση μομφής οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ του Σάντσεθ. Ελπίζουν ότι με το νέο πρωθυπουργό η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος θα πάρει ώθηση.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM