Τα «τεράστια κοιτάσματα» που ο Ερντογάν ανακαλύπτει ξανά και ξανά

Τα «τεράστια κοιτάσματα» που ο Ερντογάν ανακαλύπτει ξανά και ξανά Facebook Twitter
Για αυταρχικούς λαϊκιστές ηγέτες σαν τον Ταγίπ Ερντογάν τα επικοινωνιακά σόου αυτού του τύπου είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι (περισσότεροι) Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ήταν το άλλοθι για να στρίψει αλά γαλλικά από τη Μεσόγειο. Φωτο: EPA
0ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ
κοιτάσματα κάθε φορά που είναι σε δύσκολη θέση ή πριν από εκλογές. Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, «δεν αποκλείεται να συμβαίνουν και τα δύο αυτήν τη φορά, δηλαδή, πέρα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και από την οποία αναζητεί διέξοδο, να σκέφτεται και τις πρόωρες εκλογές».

Η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με τη φτώχεια και την ανεργία να αυξάνονται. Τα επεκτατικά του σχέδια, τόσο προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση, δεν του βγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει. Οι απειλές και οι εκβιασμοί με το Oruc Reis, παρά τις πλάτες της Μέρκελ και την ανοχή/αδιαφορία του Τραμπ, πέτυχαν μόνο την αντισυσπείρωση όσων τον θεωρούν απειλή – οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι.

Χρειαζόταν ένα καλό χαρτί για να στρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού και της κοινής γνώμης από τα προβλήματα και τις αποτυχίες του σε μια «μεγάλη επιτυχία» που θα έκανε όλα τα άλλα τα ξεχαστούν και θα του έδινε το άλλοθι να αποχωρήσει (προσωρινά) από την Ανατολική Μεσόγειο. Η επίδειξη βαρβαρότητας με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είχε πολλά κέρδη στο εσωτερικό, ενώ του στοίχισε στη διεθνή κοινή γνώμη. Χρειαζόταν, λοιπόν, τώρα κάτι χωρίς «παράπλευρες απώλειες», αλλά μάλλον δεν υπήρχαν ιδέες για νέα κόλπα. Έτσι κατέφυγε στην ανακάλυψη κοιτασμάτων που είχε ξαναχρησιμοποιήσει με επιτυχία.

«Τα περισσότερα είναι fake news. Επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια ψέματα. Κάθε χρόνο ο Ερντογάν λέει: "Ανακαλύψαμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, κατασκευάσαμε πολεμικά αεροσκάφη, κατασκευάσαμε αεροπλανοφόρο... Το ΔΝΤ μας ζήτησε να δανειστεί 5 δισεκατομμύρια δολάρια...» αναφέρει ειρωνευόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο ένας «αντιφρονούντας».

Το 2018, στις πρόωρες εκλογές, είχε παρουσιαστεί και πάλι πανηγυρικά η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου. Το ίδιο και το το 2014.

«Τα περισσότερα είναι fake news. Επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια ψέματα. Κάθε χρόνο ο Ερντογάν λέει: "Ανακαλύψαμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, κατασκευάσαμε πολεμικά αεροσκάφη, κατασκευάσαμε αεροπλανοφόρο... Το ΔΝΤ μας ζήτησε να δανειστεί 5 δισεκατομμύρια δολάρια...» αναφέρει ειρωνευόμενος τον Τούρκο Πρόεδρο ένας «αντιφρονούντας».

Πολλοί στην Τουρκία, όταν προανήγγειλε τα «καλά νέα» που θα αποκάλυπτε την Παρασκευή, σχολίαζαν ότι «αν ανακοινώσει πως βρήκαμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα πάει σε πρόωρες εκλογές», καθώς, όπως έλεγαν, αυτά τα ανακοινώνει σε κάθε προεκλογική περίοδο.

«Κάθε φορά που ο Ερντογάν προαναγγέλλει "έχω καλά νέα", λέει τα ίδια ψέματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το "ανακαλύψαμε πηγές ενέργειας"».


Γιατί να θέλει όμως πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν τώρα; «Ίσως επειδή η οικονομία πάει άσχημα και χάνει επιρροή, παρότι το κόμμα του εξακολουθεί να είναι πρώτο. Η λαϊκή υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για αυταρχικούς, συγκεντρωτικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Οι πρόωρες εκλογές θα συσπειρώσουν τους υποστηρικτές του και θα του δώσουν άλλη μία νίκη, πριν να είναι αργά. Αλλά δίκαιες εκλογές στην Τουρκία σήμερα δεν μπορούν να γίνουν» αναφέρει αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος.

Ένας συνάδελφός του σχολίαζε την Παρασκευή ότι στην Τουρκία πολλοί ήταν χαρούμενοι με τα νέα, παρότι ήξεραν ότι ο Ερντογάν τους έλεγε ψέματα. «Ο Ερντογάν λέει τα ίδια ψέματα ξανά και ξανά και πολλοί ακόμα τον πιστεύουν ή, κι αν δεν τον πιστεύουν, συμπεριφέρονται σαν να τον πιστεύουν».

Για αυταρχικούς λαϊκιστές ηγέτες σαν τον Ταγίπ Ερντογάν τα επικοινωνιακά σόου αυτού του τύπου είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι (περισσότεροι) Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ήταν το άλλοθι για να στρίψει αλά γαλλικά από τη Μεσόγειο. Αν και οι αβεβαιότητες είναι περισσότερες, δύο πράγματα είναι βέβαια: ότι οι διεθνείς αγορές δεν πείστηκαν από την «ανακάλυψη των τεράστιων κοιτασμάτων που θα κάνουν πλούσια την Τουρκία» και ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM