Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την προοπτική της Τουρκίας- Μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για κοιτάσματα

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την προοπτική της Τουρκίας- Μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για κοιτάσματα Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Fitch αναθεώρησε σε αρνητική, από σταθερή, την προοπτική της τουρκικής οικονομίας, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒ-. Σε ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η μείωση αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, η αδύναμη νομισματική αξιοπιστία, το σημαντικό μέγεθος του ελλείμματος και η μείωση των επιτοκίων ήταν μεταξύ των λόγων που αποφασίστηκε η αναθεώρηση του outlook.

Επιπλέον, ο Fitch κάνει αναφορά στις πολιτικές πιέσεις, την περιορισμένη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά και το ιστορική αργής αντίδρασης της χώρας, που αυξάνουν τους κινδύνους για την οικονομία της Τουρκίας. Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η φέτος θα καταγραφεί ύφεση της τάξεως του 3,9% στη χώρα.

Τέλος, η έκθεση του Fitch κάνει αναφορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι συνολικά η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης είναι παρόμοια με εκείνη του περασμένο Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση σημειώνει ότι οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο, αλλά παραμένει η πιθανότητα να βλάψουν το επενδυτικό αίσθημα.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη αυτού του είδους στην περιοχή και εκτίμησε ότι η άντληση αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το 2023.

Πάντως, το Eurasia Group επεσήμανε ότι αυτό το κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας μόνο για 7-8 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά φιλόδοξη την προσδοκία του Ερντογάν ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2023.

«Οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων το Eurasia Group.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ